1 / 5

"Preferam sa preluam proiectele imobiliare cu probleme"

Desi multi jucatori din piata imobiliara asteapta executarile silite ale dezvoltatorilor sau ale proiectelor imobiliare, care ar putea fixa pragul de jos al preturilor, Mircea Cotiga (foto), Recovery & Fraud Prevention Director in cadrul UniCredit Tiriac Bank, afirma ca bancile nu sunt deloc dornice sa isi execute silit clientii si nici macar sa accepte intrarea lor in procedura de insolventa.

“Recunosc ca bancile au reticenta la deschiderea procedurii de insolventa, pentru ca sansele de reusita ale acestei proceduri sunt destul de reduse. Din cate stiu, doar 2,5% din companiile care au intrat in insolventa au reusit sa se reorganizeze in timp util, cu succes. In plus, sistemul juridic nu este suficient de bine organizat, astfel incat durata procedurii se poate intinde si pe trei ani”, a explicat Mircea Cotiga, in cadrul unui seminar organizat de Evensys.

Reprezentantul UniCredit este de parere ca rolul bancilor in deschiderea procedurii de insolventa a unui dezvoltator ar trebui sa fie mai mare, intrucat, in cele din urma, banca finantatoare are cei mai multi bani investiti in proiect, procentul urcand pana la 80% din valoarea investitiei, in timp ce dezvoltatorul poate avea doar 10%.

In ceea ce priveste executarile silite si asteptarile investitorilor legate de distressed assets (n.r.: active neperformante), oficialul UniCredit este ferm. “Nu vrem sa ne executam garantiile, acesta este raspunsul pentru cei care intreaba mereu de ce nu apar pe piata produse distressed”.

Mai mult, Cotiga admite ca bancile incearca inclusiv sa preia proiectele imobiliare cu probleme si sa le continue, decat sa le vanda la preturi reduse. “Preferam sa continuam noi acele proiecte, sa ne specializam putin cate putin in acest segment, decat sa vindem un produs bun la 30% din valoarea sa”, a explicat Cotiga.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri