1 / 4

BNR pune la dispozitia bancilor 1-1,2 mld. euro

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit intr-o "sedinta speciala" pentru a analiza implicatiile bugetare, monetare si financiare ale decalarii calendarului imprumuturilor externe contractate de tara noastra de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.

Concluzia sedintei de la Banca Nationala a fost ca "in contextul amanarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent, concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice, impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton", se arata in comunicatul de presa transmis de BNR.

Prin urmare, CA al BNR a hotarat reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale pentru pasivele in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, de la 30% la 25% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009. Consecinta este clara: In banci vor fi mai multi bani, care, cel mai probabil, vor ajunge sa finanteze deficitul bugetar. Oficiali din cadrul bancii centrale au confirmat, pentru Wall-Street, ca suma eliberata prin aceasta reducere a rezervelor este de 1 - 1,2 miliarde euro.

"Decizia BNR este speciala, dar nu este surprinzatoare in conditiile in care finantarile externe anuntate pentru luna decembrie nu mai vin. Era nevoie de o masura in acest sens, iar decizia bancii centrale vine sa suplineasca acest gol de finantare", a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR.

Recent, Adrian Vasilescu a declarat ca Romania are nevoie de 5 miliarde euro pana la sfarsitul anului pentru a-si putea achita obligatiile, suma crescand odata cu amanarea transelor de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a declarat, sambata, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

Criza politica si lipsa unui guvern care sa adopte bugetul pentru anul 2010 au impiedicat finalizarea evaluarilor incepute de reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, astfel ca institutiile internationale au decis sa amane acordarea urmatoarelor transe de bani pe care Romania trebuia sa le primeasca la sfarsitul acestui an.

Romania trebuia sa primeasca la sfarsitul acestui an 1,5 miliarde euro de la FMI si inca 1 miliard de euro de la CE, insa banii au fost pusi "in asteptare". Jumatate din transa a treia de la FMI urma sa ajunga la Ministerul Finantelor pentru finantarea deficitului bugetar, iar cealalta jumatate trebuia sa intre in rezerva internationala a Romaniei, administrata de banca centrala. De asemenea, emisiunea de eurobonduri cu o valoare indicativa cuprinsa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro pe care Ministerul de Finante intentiona sa o realizeze a fost amanata din cauza crizei politice. In aceste conditii, finantarea pierduta din cauza tensiunilor politice este de aproximativ 3 - 4 miliarde euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri