1 / 4

Creditul in lei scade, iar cel in valuta creste doar in termeni nominali

Soldul creditului neguvernamental acordat de bancile de pe piata locala a crescut in octombrie cu 1,2% in termeni nominali si cu doar 0,7% in termeni reali comparativ cu luna septembrie din acest an. Astfel, creditul neguvernamental a ajuns la 201,214 miliarde lei, de la 198,914 miliarde lei, cat era la finalul lunii septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

“Cresterea creditului in octombrie fata de luna septembrie nu este una reala. Daca ne uitam la componenta in lei a creditului observam o scadere, iar daca analizam componenta in valuta si tinem cont si de deprecierea leului se observa tot o diminuare”, a explicat Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

In octombrie, creditul in lei a scazut cu 0,5% (scadere de 0,9% in termeni reali) fata de luna septembrie, soldul imprumuturilor acordate in moneda nationala coborand la 79,78 miliarde lei, de la 80,15 miliarde lei, cat era in luna precedenta.

Datele furnizate de banca centrala mai arata ca in octombrie creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 2,2%, insa exprimat in euro s-a inregistrat o diminuare cu 0,1%. Prin urmare, creditul in valuta acordat populatiei si companiilor a ajuns in ocombrie la 121,431 miliarde lei, fata de 118,763 miliarde lei, cat era la finalul lunii precedente.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri