Toamna s-au numarat tranzactiile

Toamna s-au numarat tranzactiilePiata locala de fuziuni si achizitii a fost destul de tacuta pana in septembrie-noiembrie, cu un numar redus de tranzactii relevante. Dupa 8-9 luni in care managerii de fonduri de private equity au cheltuit foarte putin din banii pe care-i aveau la dispozitie, iar investitorii strategici s-au preocupat mai mult de eficientizarea operatiunilor proprii, toamna a adus un val de tranzactii in sectoare mai sanatoase la criza: serviciile medicale si Internetul. “Noiembrie a reprezentat intr-adevar luna cu cel mai mare numar de tranzactii anuntate, 14, dar nu si luna cu volumele cele mai mari (aceasta ramane in continuare septembrie). Chiar si octombrie a fost mai bogata decat noiembrie, ca volum de tranzactii” , spune Doru Lionachescu (foto), partener principal la casa de investitii Capital Partners.

Astfel, luna noiembrie a consemnat circa 96 milioane de euro in tranzactii anuntate, in timp ce piata de fuziuni si achizitii din Romania pe primele 11 luni s-a ridicat la 914 milioane euro, conform unui raport de piata intern al Capital Partners. “Noiembrie este deci peste media acestui an, un semn imbucurator, care confirma si sentimentul nostru de usor dezghet al pietei in aceasta toamna. Sunt in mod cert mult mai optimist decat la inceputul anului, si asta nu numai referitor la piata noastra specifica (M&A si corporate finance), dar si pentru Romania in general”, enunta Doru Lionachescu.

Pe fondul erodarii apetitului investitorilor, care este influentat de lipsa predictibilitatii si a previziunilor, piata de M&A din Romania s-a comprimat la un nivel inferior celui din 2009. “Este cert ca piata de fuziuni si achizitii (exclusiv tranzactii intre companiile private) din Romania va inregistra o scadere substantialain acest an in comparatie cu anul precedent. Cel mai probabil, contractia va fi de 60%-70%, asta dupa ce si anul 2008 a inregistrat o scadere de circa 40% fata de anul de top 2007”, a declarat pentru Wall-Street Radu Stoicoviciu, Partener, Servicii de Consultanta, PricewaterhouseCoopers Romania.

Preluarea de catre fondul de private equity CVC a celui mai mare producator de bere AB InBev, tranzactie ce a inclus si operatiunile locale – estimata de Wall-Street la 250-300 mil. euro, achizitia operatorului de clinici private MedLife de catre Societe Generale Asset Management si a retailerului Profi de catre Enterprise Investors au fost deal-urile care au dat, pe final de an, un alt tonus pietei de fuziuni si achizitii din Romania.

De asemenea, tot in luna noiembrie, industria online din Romania a fost vedeta unei noi tranzactii de amploare, in conditiile unei piete M&A in suferinta: fondul de investitii 3TS Cisco Growth Fund a preluat un pachet minoritar din actiunile publisher-ului online InternetCorp.

Prin intermediul acestui articol, jurnalistii Wall-Street.ro ii invita pe bancherii si consultantii romani de M&A sa devina membri ai grupului profesional de M&A existent pe LinkedIn.com, urmand acest
link.

Luna decembrie, in Investment Banking

Luna decembrie, in Investment BankingDupa trei luni mai bune in sectorul de fuziuni si achizitii, sfarsitul de an poate aduce alte mariaje corporatiste doar prin concretizarea unor negocieri incepute cu mult timp in urma. “Este posibil ca in luna decembrie sa fie anuntata semnarea unor contracte pentru anumite tranzactii care sunt in derulare si care ar putea sa conduca la imbunatatirea performantei din acest an”, spune Radu Stoicoviciu (foto).

El adauga ca exista posibilitatea ca "bariera" de 1 miliard de euro sa fi fost deja depasita, dar neexistand informatii publice cu privire la pret in legatura cu o serie de tranzactii importante (de exemplu, exit-ul lui Dinu Particiu pentru ultimii 25% din Rompetrol) este greu de realizat o estimare.

De asemenea, Doru Lionachescu considera ca, in mod traditional, decembrie este o luna slaba in investment banking, asa ca nu am putea auzi decat eventual finalizari ale unor tranzactii incepute de multa vreme. “Din pacate, peste sezonalitatea pietei, la noi se suprapune si aceasta criza politica pacatoasa, care i-a facut deja pe multi investitori sa amine decizia finala pina la inceputul anului viitor. Pe calculele noastre, pentru ca piata sa depaseasca 1 miliard euro, ar trebui sa marcam in decembrie macar tranzactii insumind 87 milioane, ceea ce pare ridicol de putin, dar nu si pentru o Romanie in criza economica si politica, fara guvern si fara buget”, enunta seful Capital Partners.

Fondurile de private equity au revenit in piata

Fondurile de private equity au revenit in piataDupa ce in primele noua luni din 2009 au fost incheiate doar trei tranzactii in care au fost implicate fondurile de private equity - GED Capital a cumparat pachete majoritare la Diamedix si Total Eurobusiness, Advent International a achizitionat Ozone Laboratories, pentru 24 de milioane de euro, investitorii financiari transmit semnale ca sunt mai dispusi sa cumpere active in Romania.

“Cred ca in sfarsit fondurile de investitii si-au depasit temerile nefondate referitoare la un colaps generalizat al Romaniei, perceptie cu care au cochetat o buna parte din acest an. Deveniti mai rationali si mai pragmatici din aceast toamna si, sa nu uitam, presati fiind de investitori carora trebuie sa le ofere randamente, cred ca vor fi mult mai active in urmatoarele luni”, spune Doru Lionachescu.

In plus, si antreprenorii romani si-au ajustat in mare parte asteptarile de pret, crede Lionachescu, creand astfel premisele unor tranzactii. Sectoarele tipice pentru fondurile de private equity sunt cele cu nevoi de capital relativ reduse, cu avantaje competitive punctuale (internet, IT, retail specializat) sau neconsolidate inca (industrie alimentara, servicii financiare, farma), potrivit sefului Capital Partners.

De asemena, Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers Romania, confirma ca exista fonduri de private equity care dispun de lichiditati si care sunt dornice sa investeasca in Romania. „Problema este existenta unor firme tinta care sa se "potriveasca" profilului cautat de private equity. Este de asteptat ca tranzactiile cu fondurile de private equity sa se realizeze in sectoare anticiclice (de exemplu, utilitati), in sectoare cu un potential mare de crestere (de exemplu, servicii medicale) sau in sectoare neconsolidate (de exemplu, productie de alimente). Dincolo de "preferintele" sectoriale vor exista intotdeauna elemente specifice firmei "target" care tin de pozitia pe piata, performantele financiare, management etc. care vor influenta decizia de a realiza investitia”, explica Radu Stoicoviciu, care a intermediat in noiembrie cea mai mare achizitie din retail-ul alimentar realizata vreodata in Romania, preluarea magazinelor Profi de catre fondul de private equity Enterprise Investors, pentru 66 milioane de euro.

M&A-ul, pe plan mondial

M&A-ul, pe plan mondialPe plan global, revenirea pietei de de fuziuni si achizitii devine o certitudine. Noiembrie a fost cea mai buna luna pentru activitatea de M&A: piata mondiala s-a ridicat luna trecuta la valoarea de 287,7 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Dealogic, citate de Wall Street Journal.

Luna trecuta a insemnat pentru activitatea mondiala de M&A un salt de 93% fata de luna octombrie si un avans de 32% fata de septembrie. In Statele Unite, volumul pietei de M&A s-a ridicat la 83 miliarde de dolari, o crestere de peste patru ori fata de aceeasi luna din 2008.

Pe langa cifrele impresionante, exista si alte semne care transmit ca revenirea pietei de M&A este sustenabila: activitatea de fuziuni si achizitii nu a fost dominata de o singura tranzactie gigant, cum s-a intamplat in alte luni ale anului in curs. Mai concret, doar in noiembrie s-au incheiat 40 de tranzactii mai mari de 1 miliard de dolari, cel mai mare numar din 2009, inclusiv trei tranzactii de peste 10 miliarde de dolari.

In contextul in care ce a fost mai rau in perioada crizei a trecut, iar pietele financiare si-au revenit, companiile devin tot mai dispuse sa incheie tranzactii corporate. Intr-un studiu publicat luna trecuta de compania de consultanta Ernst&Young, un sfert din cei 490 executivi chestionati la nivel mondial au declarat ca intentioneaza sa faca tranzactii in urmatoarele sase luni, iar o treime au raspuns ca au acest plan pentru anul urmator. Acest sentiment vine in contextul cand capacitatea firmelor de a-si creste profitabilitatea prin taieri de costuri devine limitata, astfel incat activitatea de M&A ramane una din putinele parghii de a stimula veniturile.

Tranzactiile cross-border s-au prabusit cu 60%


De asemenea, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), valoarea pietei de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut cu 56% in 2009, cel mai mare declin anual din 1995 incoace, din cauza adancirii apetitului pentru tranzactii atat din tarile industrializate, cat si din statele in dezvoltare.


“Caderea inregistrata se explica prin declinul de 60% al valorii tranzactiilor cross-border realizate de firmele membre OECD, de la 1000 de miliarde de dolari in 2008, la 454 miliarde in 2009”, se arata intr-un raport publicat de OECD.

Colapsul investitiilor de tip cross-border reflecta pagubele enorme provocate de increderea in mediul de business cauzata de caderea gigantului Lehman Brothers, arata raportul OECD, bazat pe tranzactiile incheiate pana la data de 26 noiembrie.

Totodata, scaderea pietei de investitii internationale reflecta accesul mai restrictiv la finantare, in conditiile in care activitatile de M&A sunt partial sustinute de resursele proprii ale firmelor.

Optimism pentru 2010

Optimism pentru 2010Piata mondiala de fuziuni si achizitii va creste cu 35% in 2010, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice, un lucru bun pentru banci de investitii ca Morgan Stanley si Goldman Sachs, potrivit firmei de cercetare Sanford C. Bernstein, citata de Reuters.

Serviciile financiare vor reprezenta cel mai activ sector in piata globala de M&A si in 2010, cand activitatea de fuziuni si achizitii se va concentra si pe real estate si restructurarea datoriilor. Spre exemplu, in prima jumatate a anului 2009 s-a inregistrat un volum extrem de scazut de fuziuni si achizitii (M&A) in domeniul serviciilor financiare din Europa. Cu toate acestea, pe masura ce se apropie anul 2010, se prevede o crestere a numarului de tranzactii. „De la inceputul lui 2009 si pana in prezent piata tranzactiilor din domeniul serviciilor financiare a fost „destul de tacuta”. Cu toate acestea, putem vorbi deja despre un val de tranzactii in acest sector generat in principal de restructurari si care va creste odata cu trecerea in 2010. Noi anticipam ca institutiile financiare vor continua sa-si identifice, sa analizeze si sa vanda afacerile in subsidiarul activitatii de baza”, a declarat Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers Romania.

In ciuda unui reviriment al activitatii de M&A dupa un an slab, analistii Bernstein nu previzioneaza nici in urmatorii patru ani o revenire a pietei la nivelul din 2007.

De pe urma unei reveniri a pietei de M&A, care se traduce prin comisioane mai mari pentru banci de investitii, vor profita jucatori ca Goldman Sachs si Morgan Stanley, companii care s-au mentinut constant in fruntea clasamentului cu cei mai puternici consultanti in fuziuni si achizitii.

Bazandu-se pe estimarile pietei de M&A in urmatorii ani, firma de cercetare Sanford C. Bernstein previzioneaza un nivel al comisioanelor incasate de banci de investitii de 17,2 mld. dolari in 2010 si o crestere pana la 22,6 mld. dolari in 2013.