BNR asteapta noi majorari de capital la bancile grecesti

BNR asteapta noi majorari de capital la bancile grecesti“Tot ce a fost majorare de capital din luna iunie a anului trecut si pana in prezent, cu o singura exceptie in care actionarii si-au asumat strategia bancii in perioada respectiva si a fost initiativa lor sa vina cu majorare de capital, a venit ca urmare a unei solicitari scrise sau verbale primite de la Banca Nationala a Romaniei", a declarat Nicolae Cinteza (foto), directorul directiei de supraveghere din cadrul bancii centrale, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Capitalul din sistemul bancar este intr-o proportie majoritara straina, iar "bancile mama" din Grecia si Austria sunt cele care au injectat cei mai multi bani pe piata din Romania.

"Cred ca in urmatoarea perioada Grecia se va detasa. Vor avea loc niste majorari de capital la bancile cu capital grecesc", a adaugat Nicolae Cinteza.

Bancile grecesti care au subsidiare pe piata locala sunt Piraeus Bank, Alpha Bank, EFG Eurobank (Bancpost), National Bank of Greece (Banca Romaneasca), ATEbank si Emporiki Bank.

Infuziile de capital din strainatate in bancile care activeaza in Romania au depasit 168,4 milioane euro in primul semestru din acest an, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Bancpost in primul semestru al acestui an (53,56 milioane euro) si a fost urmata de Banca Romaneasca (43,5 milioane euro) si Millennium Bank Romania (33,9 milioane euro).

“Extrapoland situatia unei banci reusim sa identificam cu 4-6 luni inainte o banca la care in perioada urmatoare ar putea aparea probleme. Dupa ce am analizat situatia bancilor care au dat faliment in Romania am ajuns la concluzia ca sunt 3 indicatori care te ajuta sa evaluezi o banca: provizioanele, creantele restante si indoielnice si profitul sau pierderea”, a explicat seful directiei de supraveghere din BNR.

Astfel, anul viitor se anunta mai greu ca 2009, iar "primele sase luni din 2010 o sa fie hotaratoare pentru sistemul bancar", considera Cinteza, mentionand ca norocul Romaniei este ca solvabilitatea sistemului bancar este foarte ridicata ca urmare a politicilor prudente de provizionare adoptate de Banca Nationala.

Solvabilitatea sistemului bancar local se situa la 13,7% la 30 septembrie 2009, cu mult peste nivelul minim impus in regulamentele BNR, de 8%, si in crestere fata de perioada similara din 2008, cand era de 11,9%.

Sursa foto: Mediafax

Ce probleme au bancile mici?

Ce probleme au bancile mici?Una dintre bancile mici de pe piata era pe punctul de intra in procedura de supraveghere speciala in primavara acestui an deoarece solvabilitatea sa scazuse sub pragul minim de 8%, pe fondul unui client mare care se declarase in stare de insolventa.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala. Orice banca din Romania care a intrat sub supraveghere speciala nu a supravietuit. Toate au dat faliment. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta a fondurilor proprii, banca primind un credit subordonat de 15 milioane de euro de la actionar", a declarat Nicolae Cinteza.

Bancile locale nu au avut probleme cauzate doar de clientii lor, ci si de conducerea lor executiva, fapt ce a determinat Banca Nationala sa impuna schimbari de sefi de banci.

"In ultima perioada au fost schimbati anumiti conducatori de banci. A fost cerinta Bancii Nationale. Au incercat sa ne pacaleasca cu provizioanele. Atat de multe abateri de la norme au fost incat imi puneam intrebarea daca sunt sanatosi cei care luau deciziile. Banca Nationala le-a dat de ales actionarilor, ori schimba conducerea, ori isi pierd drepturile de vot in viitorul apropiat", a spus seful directiei de supraveghere.

Cea mai importanta schimbare de sef de banca din ultima perioada de pe piata locala s-a produs la Banca Comerciala Carpatica, unde actionarii bancii l-au inlocuit pe Nicolae Hoanta cu fostul sef de la sucursala locala a Fortis, Nicolae Surdu. Totodata, actionarii bancii au aprobat o conducere dualista a bancii, prin directorat si consiliu de supraveghere.

Banca Comerciala Carpatica a mai fost suspectata si de alte probleme, dupa ce unul dintre membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a facut anumite declaratii ce au creat panica. "Stiti ce probleme sunt la Carpatica?" declara atunci Virgil Stoenescu, membru in CA al BNR, in luna octombrie.

Desi vremurile sunt grele, noi banci vor sa intre pe piata din Romania

Desi vremurile sunt grele, noi banci vor sa intre pe piata din Romania

Pe piata bancara din Romania inca mai este loc, dar vremurile nu sunt asa de bune pentru banci noi, sustine Nicolae Cinteza.

Totusi, seful directiei de supraveghere a precizat ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea pe piata la sfarsitul acestei luni, iar semne ale acestei miscari au aparut deja in piata, insa nu a oferit numele viitoare participante la sistem.

Cele mai clare semnale de vanzari si cumparari in care sunt implicate actiunile unui institutii de credit s-au vazut in ultimele zile la Bursa de Valori Bucuresti. La inceputul acestei saptamani s-au incheiat cinci tranzactii de tip Deal cu 4% din capitalul Bancii Transilvania (TLV) pentru suma de 102,04 milioane lei (24,26 milioane euro).

Mai concret, o banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), dupa ce a cumparat in urma cu doua zile un pachet reprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prin intermediul bursei, au declarat surse bancare si din piata de capital, citate de Mediafax.