Banca va lansa in 2010 un credit de consum in lei

Banca va lansa in 2010 un credit de consum in leiBanca Romaneasca intentioneaza sa lanseze la sfarsitului primului trimestru din 2010 un credit de consum in lei pe termen scurt, la o dobanda competitiva in raport cu ofertele existente acum in piata.

“Anul viitor intentionam sa lansam un credit de nevoi personale in lei, diferit fata de oferta actuala, respectiv: pe termen mai scurt, si destinat unor achizitii precise. Inca lucram la acest proiect ce va fi finalizat cel mai probabil la sfarsitul primului trimestru din 2010. Rata dobanzii nu a fost inca stabilita, dar cu siguranta va fi competitiva”, a declarat Lakis Couninis (foto), directorul executiv al diviziei de retail din cadrul Bancii Romanesti. “Pentru creditele de consum este mai prudent sa finantam in moneda locala pentru a evita un potential efect negativ determinat de eventuale fluctuatii ale cursului de schimb”.

Oficialul Bancii Romanesti estimeaza ca ratele dobanzilor in la lei vor scadea in 2010. “Ratele de dobanda la lei ar trebui sa scada semnificativ pentru a incuraja populatia sa opteze pentru imprumuturile in moneda locala, dar aceasta scadere depinde foarte mult de situatia macroeconomica din Romania”, sustine Couninis.

Creditul din Romania va inregistra un avans in 2010, dar nu ca in anii trecuti, cresterea urmand sa fie, cel mai probabil, de o singura cifra, spune bancherul.

Banca Romaneasca intentioneaza ca in 2010 sa-si intensifie activitatea si pe segmentul cardurilor (debit si credit), dupa ce in aceasta luna a finalizat imprementarea unei noi platforme de administrare a cardurilor.

“Anul viitor planuim sa ne concentram si pe cardurile de debit si de credit. Vrem sa crestem numarul de carduri de credit pe care le avem, iar pe partea de carduri de debit vrem sa oferim toate facilitatile posibile pentru clientii nostri”, a explicat Lakis Couninis.

"Speram ca programul Prima Casa sa fie extins"

"Speram ca programul Prima Casa sa fie extins"“Consider ca programul Prima Casa este unul important, care a miscat piata, a oferit oportunitati pentru persoanele care doreau sa isi cumpere prima locuinta si a oferit incredere pentru banci. Este un bun exemplu de proiect garantat si organizat de stat care a inceput sa aiba si rezultate. Sper ca programul sa fie extins in viitor, iar plafonul de garantare sa fie majorat”, a declarat Lakis Couninis, bancherul aflat la conducerea Unitatii de Retail a Bancii Romanesti.

Banca Romaneasca a intrat in programul Prima Casa cu un plafon de 68,45 milioane euro, insa dupa prima redistribuire de garantii acest plafon a fost redus de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri la 27,4 milioane euro.

“Dupa un inceput timid, am reusit totusi in ultima parte a anului sa facem progrese importante, fiind ajustat in cursul lunii decembrie si gradul de indatorare. Ni s-a redus cota alocata initial in program, dar in momentul in care se va face o noua redistribuire de garantii suntem optimisti ca o sa mai primim fonduri, luand in calcul situatia creditelor pre-aprobate si acordate pana in prezent”, a adaugat Couninis.

Banca acorda credite de pana la 57.000 de euro sau echivalent in lei la o dobanda variabila compusa din indicele EURIBOR la 3 luni plus 3,75% sau din indicele ROBOR la 3 luni plus o marja de 2%.

2009 anul in care bancile au devenit mai prudente si consumatorii mai precauti

“In mod cert 2009 a fost anul in care si economia romaneasca a resimtit impactul crizei internationale. In acest context, bancile au devenit mai prudente si selective in activitatea de creditare. In acelasi timp, consumatorii au devenit mai prudenti, in conditiile in care nu au mai fost siguri de locul lor de munca sau de veniturile lor, devenind astfel mai conservatori in ceea ce priveste contractarea de imprumuturi”, explica Lakis Couninis.

Si Romania a fost afectata de amplitudinea evenimentele internationale din sistemul bancar. Totusi, bancile locale s-au dovedit solide, nefiind expuse pe segmentul “activelor toxice”.

“In 2009 s-a vazut o incetinire a activitatii de creditare pe partea de retail, datorita abordarii prudente atat din partea bancilor, cat si a consumatorilor. Majoritatea bancilor, inclusiv Banca Romaneasca, au incetat sa mai ofere dobanzi fixe pe perioade determinate, revenind la imprumuturile tradtionale, cu dobanda variabila. Acest lucru a incetinit piata, iar expansiunea creditului pe care am vazut-o in trecut s-a oprit. Trebuie sa spunem, bineinteles, ca expansiunea din trecut a fost un pic prea rapida”, a declarat Couninis.

In timp ce activitatea de creditare incetinea, bancile s-au reorientat spre atragerea de depozite, coroborat cu dorinta populatiei de a–si consolida economiile.

“Toate bancile s-au axat pe depozite in 2009, la fel ca si populatia. Oamenii au inceput sa economiseasca mai multi bani pentru perioadele dificile. In acest context, Banca Romaneasca si-a diversificat oferta de produse de economisire, astfel ca pe langa depozitele curente sau la termen avem si alte produse mai flexibile si mai avantajoase, cum ar fi conturile de economii. Ne asteptam ca depozitele sa mai creasca in 2010, dar probabil nu cu viteza din 2009”, a mai detaliat Lakis Couninis.

Pe de alta parte, Banca Romaneasca s-a axat in 2009 si pe dezvoltarea infrastructurii interne a bancii. “Am gasit timp sa ne ocupam de infrastructura din banca cu scopul de a imbunatatii si eficientiza anumite procese interne. Am incercat sa reducem si costurile, dar fara a afecta strategia de dezvoltare a bancii”, a mentionat Lakis Couninis.

70% din portofoliul de credite al Bancii Romanesti are in spate garantii

70% din portofoliul de credite al Bancii Romanesti are in spate garantii“Banca Romaneasca, datorita strategiei prudente din trecut, se afla intr-o forma buna in ceea ce priveste creditele neperformante, in sensul ca nu ne-am extins portofoliul de credite foarte mult pe credite negarantate. 70% din portofoliul nostru este format din credite ipotecare si credite cu garantii, in timp ce in sistemul bancar, 70% sunt credite acordate fara garantii”, a declarat Lakis Couninis.

Reprezentantul Bancii Romanesti a precizat ca nivelul creditelor sale clasificate ca indoielnice sau pierdere este sub nivelul sistemului bancar, iar banca are unele dintre cele mai bune performante din cadrului grupului National Bank of Greece. Banca Romaneasca are o rata a solvabilitatii de aproximativ 234%, in conditiile in care media sistemului bancar este de 13%, iar cerinta minima este de 10%.

“Ultimele evolutii indica o diminuare a vitezei de crestere a creditelor neperformante, acestea fiind influentate si de evolutia economiei. Potrivit analistilor, in 2010, economia va urma un trend crescator, ceea ce ar trebuie s genereze un impact pozitiv”, a concluzionat Lakis Couninis.

Grupul elen National Bank of Greece (NBG) este actionarul majoritar al Bancii Romanesti, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care detine 10,21% din capitalul social al bancii.