Vasilescu, BNR: Speculatorii pe curs au schimbat miza

Vasilescu, BNR: Speculatorii pe curs au schimbat mizaDaca in 2009 se vorbea de o "depreciere brutala" a leului, acum, in 2010, situatia s-a schimbat la 180 de grade, iar principalul subiect al acestor zile il constituie "aprecierea excesiva" a monedei nationale. Mai mult, economistii si-au schimbat radical previziunile pe cursul de schimb, ajungand la estimari care indica o apreciere importanta a leului, pe fondul formarii guvernului, aprobarii bugetului de stat si al intrarii urmatoarelor doua transe din imprumutul de la FMI.

Economistii ING Bank Romania, pana de curand cei mai pesimisti analisti in ceea ce priveste evolutia cursului, si-au revizuit prognozele pe rata de schimb, noile estimari indicand ca un euro va ajunge sa fie tranzactionat cu 4,15 lei in martie si cu 4,1 lei la finalul lui 2010.

Insa, daca leul se apreciaza prea mult fata de euro, banca centrala ar putea fi fortata sa intervina, avertizeaza ING.

"Schimbarea radicala a prognozelor pe cursul de schimb este fireasca pentru ca jucatorii din piata, mai ales cei cu tendinte speculative, au nevoie de o miza. Acesti jucatori nu pot specula atunci cand nivelul cursului de schimb este unul stabil. Pana de curand, miza a fost ca euro sa ajunga la 4,7, acum au trecut la ipoteza in care moneda europeana va scadea la 4 lei", a explicat pentru Wall-Street Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR.

Banca Nationala are ca scop si stabilitatea pietei valutare, iar "cursul merge pe o linie de fierastrau, in care are fluctuatii foarte mici, dar ramane stabil in acelasi timp", a adaugat Adrian Vasilescu.

Leul a castigat 2,35% de la inceputul acestui an, cursul de referinta valabil astazi, de 4,1286 lei/euro, fiind cu aproape 10 bani mai scazut decat cel de la finalul lui 2009.

Se va lupta BNR cu leul si in 2010?

Se va lupta BNR cu leul si in 2010?Desi de aproape doi ani sustine ca leul este subevaluat si are nevoie de un "viitor mai frumos" decat prezentul, consultantul Bogdan Baltazar (foto) considera ca Banca Nationala va interveni pe piata valutara daca se va ajunge la o supra-apreciere a leului pentru a nu descuraja exporturile.

"Exista toate fundamentele pentru ca leul sa se aprecieze. Bugetul a fost aprobat, ne vom incadra in tintele convenite cu Fondul Monetar International si urmeaza sa primim urmatoarele transe din imprumutul contractat si, de asemenea, riscul de tara al Romaniei este in scadere, iar nivelul CDS (Credit Default Swap) a coborat pana la aproximativ 230 de puncte de baza", a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Baltazar, bancherul care s-a aflat la conducerea BRD in perioada 1998-2004.

Noile prognoze pe cursul de schimb, care fluctueaza in intervalul 3,9 - 4,1 lei pentru un euro, sunt mult mai realiste in opinia economistului Daniel Daianu, care sustine ca acum se speculeaza pe aprecierea leului.

"Este posibil sa asistam la o supra-apreciere a leului, caz in care eu nu exclud o interventie a Bancii Nationale, asa cum a procedat si atunci cand se inregistra o depreciere brutala a monedei nationale", a declarat Daniel Daianu (foto stanga).

O puternica depreciere a leului s-a inregistrat la inceputul anului 2009, cand nivelul cursului a depasit pragul de 4 lei/euro si a urcat in doar cateva zile la aproape 4,32 lei/euro.

Riscuri: Bancile vor cere FMI permisiunea de a retrage valuta din Romania

Riscuri: Bancile vor cere FMI permisiunea de a retrage valuta din Romania"Pe piata este valuta in exces, iar in aceste conditii exista riscul ca bancile sa ceara Fondului Monetar International permisiunea de a retrage o parte din valuta din Romania, in lipsa unor oportunitati bune de investire a sumelor blocate in tara noastra", avertizeaza Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Cele 9 mari grupuri bancare straine prezente in Romania s-au angajat din nou, in noiembrie 2009, in fata FMI si BNR, la Bruxelles, sa-si mentina expunerea locala, solicitand insa instrumente adecvate de investitii. Principalele noua grupuri bancare prezente in Romania sunt: Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Activitatea de creditare a incetinit puternic in 2009, iar pentru 2010 nu s-a anuntat o revenire a cererii pentru imprumuturi, nici din partea populatiei si nici din partea companiilor. La inceputul acestui an banca centrala a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5% pentru a stimula economia, insa bancherii, desi saluta decizia BNR, spun ca dobanzile la credite nu se vor reduce imediat.

Cursul ar putea scadea sub 4 lei/euro pe termen scurt

Cursul ar putea scadea sub 4 lei/euro pe termen scurt"Elaborarea bugetului si incadrarea indicatorilor macroeconomici in tintele agreate cu Fondul Monetar International reprezinta un pas inainte pentru economia Romaniei, dar aprecierea leului provine si dintr-un efect extern deoarece investitorii straini vad multe oportunitati aici", sustine Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

El estimeaza ca pe termen scurt este posibil ca nivelul cursului de schimb sa coboare sub 4 lei/euro.

In acelasi sens, analistii Saxo Bank estimeaza un curs de 3,96 lei/euro in urmatoarea luna, urmand ca nivelul sa urce in trei luni pana la 4,1 lei/euro.

Totusi, Saxo Bank avertizeaza ca, daca apar probleme in acordul pe care Romania l-a incheiat cu FMI si celelalte institutii internationale, cursul de schimb ar putea urca la 4,8 lei/euro pana la finalul anului. In sens opus, daca totul va merge bine si Romania primeste transele de la FMI, atunci Saxo Bank vede un curs de 3,6 lei/euro la finalul lui 2010.