1 / 5

Vasilescu, BNR: Speculatorii pe curs au schimbat miza

Daca in 2009 se vorbea de o "depreciere brutala" a leului, acum, in 2010, situatia s-a schimbat la 180 de grade, iar principalul subiect al acestor zile il constituie "aprecierea excesiva" a monedei nationale. Mai mult, economistii si-au schimbat radical previziunile pe cursul de schimb, ajungand la estimari care indica o apreciere importanta a leului, pe fondul formarii guvernului, aprobarii bugetului de stat si al intrarii urmatoarelor doua transe din imprumutul de la FMI.

Economistii ING Bank Romania, pana de curand cei mai pesimisti analisti in ceea ce priveste evolutia cursului, si-au revizuit prognozele pe rata de schimb, noile estimari indicand ca un euro va ajunge sa fie tranzactionat cu 4,15 lei in martie si cu 4,1 lei la finalul lui 2010.

Insa, daca leul se apreciaza prea mult fata de euro, banca centrala ar putea fi fortata sa intervina, avertizeaza ING.

"Schimbarea radicala a prognozelor pe cursul de schimb este fireasca pentru ca jucatorii din piata, mai ales cei cu tendinte speculative, au nevoie de o miza. Acesti jucatori nu pot specula atunci cand nivelul cursului de schimb este unul stabil. Pana de curand, miza a fost ca euro sa ajunga la 4,7, acum au trecut la ipoteza in care moneda europeana va scadea la 4 lei", a explicat pentru Wall-Street Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR.

Banca Nationala are ca scop si stabilitatea pietei valutare, iar "cursul merge pe o linie de fierastrau, in care are fluctuatii foarte mici, dar ramane stabil in acelasi timp", a adaugat Adrian Vasilescu.

Leul a castigat 2,35% de la inceputul acestui an, cursul de referinta valabil astazi, de 4,1286 lei/euro, fiind cu aproape 10 bani mai scazut decat cel de la finalul lui 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri