Partea cea mai rea a crizei din Romania a trecut

Partea cea mai rea a crizei din Romania a trecutReprezentantii FMI si cei ai CE s-au aratat multumiti de rezultatul misiunii de evaluare de la Bucuresti incepute pe 20 ianuarie si vor propune eliberarea urmatoarelor transe de bani prevazute in acordul de finantare externa pe care Romania l-a incheiat cu institutiile internationale.

"Suntem multumiti sa anuntam ca am ajuns la un final fericit in discutiile cu autoritatile romane. Astfel, vom prezenta la FMI, la mijlocul lunii februarie, documentatia necesara eliberarii simultane a urmatoarelor doua transe din acordul de finantare externa incheiat cu Romania. De asemenea, am cazut de acord cu Guvernul ca jumatate din aceste transe sa mearga la buget pentru sustinerea deficitului bugetar, iar restul sa ramana la Banca Nationala a Romaniei pentru sustinerea balantei de plati. Consideram ca board-ul FMI va aproba favorabil misiunea noastra de evaluare si va elibera transele", a declarat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii CE pentru Romania.

FMI ar putea aproba eliberarea urmatoarelor doua transe de bani la mijlocul lunii februarie, iar Comisia Europeana ar putea decide eliberarea transei la mijlocul lunii martie.

"Misiunea de evaluare a Comisiei Europene a avut ca scop sa verifice daca au fost indeplinite conditiile asumate pentru eliberarea transei de 1 miliard de euro. De asemenea, am specificat mai in detaliu tintele pentru realizarea reformelor cheie din Romania. As spune ca sunt ferm convinsa ca asistenta financiara multilaterala combinata cu agenda de politici a guvernului roman a avut un impact pozitiv asupra Romaniei. Tensiunile s-au micsorat si asta a permis guvernului sa finanteze mai usor deficitul bugetar. Se pare ca partea cea mai rea a crizei a trecut si in aceste conditii este esential sa continuam reformele pentru a pune economia romaneasca pe o cale stabila si pentru a imbunatati standardele de viata", a declarat Fabienne Ilzkovitz, sefa misiunii Comisiei Europene.

Romania a agreat anul trecut cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. FMI a eliberat deja primele doua transe de 6,57 miliarde euro. A treia si a patra transa, de 2,3 miliarde euro, au putea fi deblocate in urma acestei misiuni.

De asemenea, CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro, dar ulterior a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.

Citeste si Franks, FMI: Romania isi permite un sector public de tip Dacia, nu unul de tip Mercedes

Reformele pe care Romania si le-a asumat trebuie sa continue

Reformele pe care Romania si le-a asumat trebuie sa continueLegea responsabilitatii fiscale urmeaza sa fie adoptata de Parlament in martie, iar legea unitara a pensiilor pana la finalul lunii iunie a acestui an, potrivit discutiilor pe care le-au avut autoritatile romane cu reprezentantii Fondului Monetar International.

"Cel mai probabil, Parlamentul va incerca sa aprobe legea responsabilitatii fiscale in martie, iar legea pensiilor pana la finalul lunii iunie. Initial, termenul limita pentru aceasta era finalul lunii decembrie 2009, insa aprobarea nu a mai fost posibila din cauza situatiei politice dificile de la finalul anului trecut", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Fabienne Ilzkovitz (foto), sefa misiunii Comisiei Europene, sustine ca este foarte important sa se continue reformele incepute in Romania si este esential ca legea salarizarii unitare si a responsabilitatii fiscale sa fie adoptate.

Urmatoarele transe de la FMI vor ajunge integral la Banca Nationala

Urmatoarele transe de la FMI vor ajunge integral la Banca NationalaPrima transa de bani de la FMI, in valoare de 5 miliarde euro, a fost directionata catre rezerva internationala administrata de Banca Nationala a Romaniei.

Jumatate din transa a doua din imprumutul de la FMI, aprobata in 2009, a mers la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar, iar cealalta jumatate a ajuns tot la banca centrala. In cazul transelor 3 si 4 destinatia banilor este identinca.

Totusi, Jeffrey Franks a avertizat ca acestia sunt ultimii bani din imprumut care mai merg spre sustinerea deficitului bugetar, iar urmatoarele transe de bani vor ajunge integral la Banca Nationala.

"Banii din transa a cincea nu vor mai merge si la sustinerea deficitului bugetar, iar urmatoarea misiune de evaluare a FMI in Romania va avea loc undeva la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai", a declarat Franks.

Pe termen scurt, ca si efecte ale declaratiilor reprezentantilor FMI si CE, "atractivitatea leului ar trebui sa ramana intacta", sustine Nicolae Alexandru Chidesciuc, economist sef in cadrul ING Bank Romania, iar "leul s-ar putea intari usor fata de euro".