Ne asteptam la o imbunatatire a economiei din toamna

Laszlo Diosi (foto) considera ca economia tarii va avea o evolutie mai buna in ultimul trimestru al anului decat cea din perioada iulie-septembrie si se asteapta la o imbunatatire a acesteia din toamna anului 2010.

“Vad o crestere a portofoliului de credite la nivelul sectorului bancar de 7-10% in acest an, insa la valoarea nivelului depozitelor va depinde in mare masura de strategiile adoptate de fiecare banca”, precizeaza presedintele OTP Bank Romania.

Seful bancii se asteapta ca evolutia cursului valutar sa fie stabila si vede un pret cuprins intre 4,1 si 4,3 lei pentru moneda unica europeana.

Gabriel Cretu, director al sectorului de canale distributie si management al sucursalelor, considera ca aprecierea leului va duce la marirea cererii pentru creditele in euro, in conditiile in care imprumuturile in moneda nationala sunt mai scumpe.

Reprezentantii OTP Romania au afirmat ca valoarea creditelor ipotecare contractate de la inceputul anului a scazut, insa numarul lor a crescut. Aceasta diferenta reiese din reducerea preturilor la apartamente, a gradului de indatorare si a apetentei clientilor catre un venit mai bun.

“Desi ianuarie este o luna slaba, de obicei, pentru sectorul bancar, pentru noi a fost una mai buna decat ne-am fi asteptat”, a declarat Cretu.

70% din creditele reesalonate revin in cateva luni la normal

70% din creditele reesalonate revin in cateva luni la normalDiosi a afirmat ca aproximativ 8% din creditele cu garantie ipotecara acordate persoanelor fizice au fost reesalonate, iar din aceasta valoare 70% dintre ele revin la structura normala in cateva luni.

“Dupa reesalonarea unui credit, clientii isi schimba atitudinea fata de consum, economisesc mai mult si isi pot plati ratele la valoarea initiala”, sustine presedintele OTP Bank Romania.

Din sectorul corporate, rata de reesalonare este de 8%, insa din segmentul IMM-urilor nu au existat foarte multe cereri de acest gen.

“Incercam sa cautam solutii pentru creditele luate de persoanele juridice ale caror garantii au scazut. De asemenea, ne confruntam si cu o scadere a gradului de orientare catre risc a clientului-companie”, a explicat Cretu.

Privind tipul de moneda in care se imprumuta romanii, euro este preferat de catre persoanele fizice, insa pe sectorul corporate proportia intre leu si moneda europeana este relativ egala.

“De asemenea, portofoliul de credite in franci elvetieni nu arata diferit fata de cele in euro, insa oferta este mai scumpa fata de cea in moneda unica europeana”, afirma Gabriel Cretu.

Diosi a mai declarat ca dintre creditele acordate persoanelor fizice circa 25% au fost acordate prin programul Prima Casa.

Segmentul de investitii, IMM-uri si carduri, obiectivele OTP in 2010

Segmentul de investitii, IMM-uri si carduri, obiectivele OTP in 2010“Desi ne-am propus pentru acest an sa avem o cota de piata de 5% am ales sa nu intram in cursa pentru deschiderea de noi sucursale in tara si sa avem o baza mare de risc”, sustine Diosi.

Principalele tinte pentru acest an ale bancii unguresti in Romania sunt segmentul de investitii, zona de IMM-uri si cardurile cu cip.

“Segmentul de IMM-uri este una dintre principalele tinte din acest an, atat prin pachetele lansate in 2009, cat si prin noi produse de finantare. Speram ca in 2 luni sa avem noutati pentru aceasta zona de clienti”, sustine Adrian Chicita, director executiv ajunct al diviziei de retail a bancii.

Pentru acest an, OTP Bank si-a propus trecerea intregului portofoliu de carduri pe cip si doreste sa finalizeze acest proces in cea de-a doua jumatate a anului trecut.

Din portofoliul de carduri, circa 90% sunt reprezentate de carduri de debit, restul fiind de credit.