Creditarea se va relua treptat si departajat intre banci

Creditarea se va relua treptat si departajat intre banciBanca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta nivelul dobanzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, pana la 7% pe an cu scopul de a incuraja reducerea dobanzilor la finantarile in lei si reluarea activitatii de creditare, dupa ce anul trecut creditul neguvernamental a scazut, in termeni reali, cu 3,6%.

"Procesul de creditare va fi reluat, dar nu credem ca va fi brusc sau rapid. Procesul se va relua treptat, si nu va fi generalizat la nivelul tuturor bancilor. Deja se vede o departajare intre banci", a explicat Mugur Isarescu (foto), mentionand ca, in prezent, "bancile sunt inca extrem de reticente in ceea ce priveste creditarea"

Insa, banca centrala nu va incuraja nici de aceasta data creditul in valuta, desi exista perspective de apreciere a monedei nationale.

Pe de alta parte, bancherii sustin ca riscul de credit este la un nivel inca ridicat, fapt ce nu le permite sa reduca dobanzile atat de mult cat ar vrea Banca Nationala sau clientii. Cea mai mare ingrijorare a bancherilor o constituie evolutia creditelor neperformante, corelata cu rata somajului aflata in crestere.

In ceea ce priveste evolutia ratei somajului, Mugur Isarescu a explicat ca este posibil ca aceasta sa mai urce inca 3-6 luni dupa momentul in care se produce iesirea economiei din recesiune.

"Nu stim cum va arata economia Romaniei la iesirea din criza, ne uitam la altii. S-ar putea sa avem aceeasi maniera de comportament", a declarat Isarescu.

Citeste si Cele mai importante declaratii ale lui Isarescu din conferinta pe inflatie

Economia da semne de revenire

Economia da semne de revenire"Activitatea de creditare se va relua intr-un mod sustenabil abia in a doua parte a acestui an si inceputul lui 2011", sustine Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa (foto), care vede posibila iesirea Romaniei din recesiune chiar din trimestrul I 2010.

Mai exact, economia da semne de revenire, dar activitatea de creditare se va relua mai tarziu din cauza incertitudinilor legate de evolutia somajului.

"Vom vedea primele cifre pozitive trimestru pe trimestru din prima partea a lui 2010. Avem semnale pozitive, dar slabe, pentru ultimul trimestru din 2009, dar nu am considerat ca probabilitatea este foarte mare pentru T4, insa ar putea fi in T1 2010", a explicat Cristian Popa.

Romania mai are nevoie de un an ca sa revina la investment grade

Ce banci au redus recent dobanzile la credite?

Ce banci au redus recent dobanzile la credite?Banca Comerciala Romana a redus dobanzile, saptamana trecuta, la creditele noi in lei destinate persoanelor fizice cu pana la 2,5 puncte procentuale.

Dobanzile la creditele de nevoi personale Divers Extra BCR cu dobanda fixa in lei incep acum de la 9,9% si ajung pana la 11,75% pentru clientii cu istoric bun cu BCR, in functie de termenul pe care se acorda creditul. Pentru clientii fara istoric cu BCR dobanzile ajung pana la 13,25%.

Si Banca Romaneasca, filiala locala a grupului financiar elen National Bank of Greece, a taiat dobanzile la creditele de consum cu si fara garantii imobiliare cu procente cuprinse intre 0,5 si 2%, in functie de moneda creditului.

Dobanzile la creditele in lei au scazut si la Piraeus Bank Romania, cu 3,41% in prima luna a acestui an, dobanda nominala la imprumuturile de nevoi personale coborand de la 18,65% pana la 15,24% pe an. In cazul creditului de nevoi personale cu garantie ipotecara dobanda nominala a scazut de la 16,4% la 12,99%, in timp ce dobanzile aferente creditelor ipotecare/imobiliare sunt cuprinse intre 11,75% si 12,24%, in functie de procentul de finantare a investitiei.

In plus, turcii de la GarantiBank Romania au redus cu 1,08% dobanzile la toate creditele acordate in lei pentru populatie, incepand cu 1 februarie, reducerea aplicandu-se atat creditelor in sold, cat si celor nou contractate.