1 / 4

Creditarea se va relua treptat si departajat intre banci

Banca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta nivelul dobanzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, pana la 7% pe an cu scopul de a incuraja reducerea dobanzilor la finantarile in lei si reluarea activitatii de creditare, dupa ce anul trecut creditul neguvernamental a scazut, in termeni reali, cu 3,6%.

"Procesul de creditare va fi reluat, dar nu credem ca va fi brusc sau rapid. Procesul se va relua treptat, si nu va fi generalizat la nivelul tuturor bancilor. Deja se vede o departajare intre banci", a explicat Mugur Isarescu (foto), mentionand ca, in prezent, "bancile sunt inca extrem de reticente in ceea ce priveste creditarea"

Insa, banca centrala nu va incuraja nici de aceasta data creditul in valuta, desi exista perspective de apreciere a monedei nationale.

Pe de alta parte, bancherii sustin ca riscul de credit este la un nivel inca ridicat, fapt ce nu le permite sa reduca dobanzile atat de mult cat ar vrea Banca Nationala sau clientii. Cea mai mare ingrijorare a bancherilor o constituie evolutia creditelor neperformante, corelata cu rata somajului aflata in crestere.

In ceea ce priveste evolutia ratei somajului, Mugur Isarescu a explicat ca este posibil ca aceasta sa mai urce inca 3-6 luni dupa momentul in care se produce iesirea economiei din recesiune.

"Nu stim cum va arata economia Romaniei la iesirea din criza, ne uitam la altii. S-ar putea sa avem aceeasi maniera de comportament", a declarat Isarescu.

Citeste si Cele mai importante declaratii ale lui Isarescu din conferinta pe inflatie

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri