1 / 4

Brokerajul va creste cu cateva procente si in 2010

“Ponderea brokerajului in primele brute subscrise de asiguratori a avansat cu in 2009, de la 33% la 35%, si consider ca anul acesta vom avea tot o crestere de cateva procente, intre 3- 5% a intermedierii”, declara Bogdan Andriescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

In prima jumatate a anului trecut, societatile de brokeraj din Romania au intermediat prime brute subscrise de 1,6 miliarde de lei (378 mil. euro), ceea ce reprezinta 35% din totalul industriei de asigurari autohtone. La nivelul intregului an 2009, piata brokerajului de asigurari se situeaza, potrivit estimarilor Wall-Street facute pe baza datelor preliminare, la o valoare totala de circa 900 milioane de euro.

Criza este perceputa de seful brokerilor ca un mijloc de selectie naturala nu doar pentru brokeri, ci pentru agentii comerciali din toate ramurile economice, insa crede despre piata asigurarilor ca e una solida, care nu va cunoaste scaderi dramatice in comparatie cu industrii “inghetate” de criza.

“Pe timp de crestere economica este usor sa fii manager, doar sa faci greseli foarte mari sa nu poti conduce o afacere, insa in vreme de criza se vad cu adevarat calitatile manageriale. Trebuie subliniat faptul ca industria a crescut mai greu in anii precedenti, dar tocmai de aceea acum scaderea este mai lina prin comparatie cu alte industrii cu cresteri explozive, <nesanatoase>”, detaliaza Andriescu.

El spune ca sistemul de asigurari este stabil si nu poate sa cada “a doua zi”, cum s-a intamplat cu leasing-ul sau cu imobiliarele, care au cunoscut un adevarat “boom” in anii premergatori crizei.

Media de crestere in asigurari a fost de 20%, aminteste Andriescu, iar scaderea pe timp de criza o sa fie, de asemenea, mai lenta bazandu-se atat pe evolutia “sanatoasa” din anii trecuti, cat si pe faptul ca in actualul context economic asiguratii realizeaza cu atat mai mult necesitatea unei asigurari.

In ceea ce priveste evolutia brokerajului pe timp de criza, Andriescu a explicat ca intregul context macroeconomic a dus la dezvoltarea intermedierii in Romania. “Despre brokeraj au aflat in primul rand firmele (indiferent de industria in care acestea activeaza) in ultima perioada. Sunt foarte putine societati comerciale care lucreaza direct cu companiile de asigurare astfel ca 90% lucreaza cu acestea prin brokeri”, detaliaza Andriescu.

De altfel, si brokerii s-au concentrate la inceputurile industriei lor pe partea de corporate, de cativa ani insa lucrurile s-au schimbat si se observa o tendinta de trece spre retail, spune presedintele UNSICAR.

“Oamenii voiau sa se asigure, insa brokerii le acordau mai putina atentie datorita comisioanelor mici, intre timp societatile de intermediere si-au imbunatatit semnificativ modul de operare si observam o tendinta de orientare a afacerilor spre retail. Totodata, pentru clientii persoane fizice este mai usor sa te duci la un broker sa-ti arate 3 oferte comparative decat sa mergi personal la 3 companii diferite si sa tragi singur concluziile”, explica seful brokerilor de asigurari din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri