1 / 4

BRD a depasit BCR la profit cu 24,5 mil. euro

BCR si BRD, cei mai importanti doi jucatori din sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor gestionate, au purtat, in 2009, o "lupta" stransa pentru mentinerea si consolidarea pozitiei in piata si obtinerea de castiguri cat mai ridicate, in conditiile in care activitatea de creditare s-a prabusit anul trecut, pe fondul crizei economice.

BRD - Groupe Societe Generale a incheiat anul 2009 cu un profit net de 230,8 milioane euro, calculat in standardele internationale de contabilitate, cu 12% peste rezultatul raportat de principalul concurent pe piata locala, BCR, care a inregistrat un profit net de 206,3 milioane euro, potrivit NewsIn.

Spre comparatie, BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a obtinut anul trecut un profit net consolidat de 206,3 milioane euro, in scadere cu 57,1% fata de 2008, pe fondul cresterii puternice a costurilor cu provizioanele.

Castigurile obtinute de catre cele doua institutii financiare au fost calculate conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS).

Profitul BRD din 2009, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) a fost de 192 milioane euro.

Ce spun sefii celor doua banci


“In 2009 am muncit bine si am crescut profitul operational cu 32%. Din cauza provizioanelor mai mari actionarii nostri nu au beneficiat de aceeasi imbunatatire a rezultatelor, ca urmare a conditiilor extrem de dificile de pe piata. Pozitia noastra puternica pe piata, sustinuta de modelul nostru echilibrat de business, de lichiditatea buna, de politica de creditare sanatoasa, de baza larga de clienti si de banca noastra mama Erste Group, ne permite sa ii ajutam in continuare pe clientii nostri chiar si in conditiile economice dificile din perioada urmatoare” a declarat Dominic Bruynseels (foto stanga), presedintele executiv al BCR.

"2009 a fost anul unui examen dificil, marcat de incertitudini referitoare la evolutiile macroeconomice. In 2009, bancile au fost supuse unor presiuni multiple legate de cresterea costurilor riscurilor si mai ales de asigurarea rentabilitatii operatiunilor în conditiile unei cereri extrem de reduse pentru produse si servicii bancare. Pentru noi, a fost un exercitiu de flexibilitate si de adaptare la efectele crizei, pe care l-am facut cu rezultate foarte bune", a declarat Guy Poupet (foto dreapta), presedintele BRD.

"Ne asteptam ca si in 2010 sa fim constransi sa facem provizioane destul de importante, dar cred ca varful a fost atins in 2009”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri