Obiectiv: 50 de unitati bancare in urmatorii 2 doi ani

Obiectiv: 50 de unitati bancare in urmatorii 2 doi aniStrategia de extindere a retelei teritoriale adoptata de turcii de la GarantiBank Romania prevede deschiderea a 50 de noi unitati bancare in urmatorii 2 ani, intr-o perioada in care alti jucatori din banking fac exact opusul.

"Vom deschide noi unitati bancare, iar planul pentru urmatorii doi ani este sa deschidem 50 de unitati. Planul initial pentru acest an era sa deschidem inca 6 noi unitati bancare, la fel ca in 2009, dar am decis sa crestem mai mult", a declarat Murat Atay (foto), directorul general al GarantiBank Romania.

GarantiBank Romania si-a sporit activele cu 84% in 2009, pana la 830 milioane euro, pe fondul cresterii cu peste 50% a imprumuturilor fata de 2008.

Pentru anul acesta banca are in plan o majorare a activelor cu inca 50%, pana la aproximativ 1,2 miliarde euro, concomitent cu o crestere a portofoliului de credite si a surselor atrase din depozite de circa 40%.

“2010 este tot un an dificil, dar comparativ cu anul trecut sunt mai optimist. Daca in 2009 in Romania a fost o scadere economica de 7%, anul acesta se asteapta o crestere de peste 1% si, desi, anul trecut economia a scazut cu 7% noi ne-am crescut portofoliul de credite cu mai mult de 50%. Acest lucru ne face sa credem ca o sa ne atingem tintele si anul acesta", a explicat Murat Atay.

Valoarea creditelor acordate de GarantiBank Romania, dar si cea a depozitelor atrase de banca a crescut in 2009 cu aproximativ 200 milioane euro, astfel ca banca a finantat noile credite acordate din depozitele atrase. La finalul lui 2009, GarantiBank Romania gestiona un portofoliu de credite de 550 milioane euro si avea depozite de 310 milioane euro.

Credite de criza: Cele cu asigurare de somaj

Credite de criza: Cele cu asigurare de somajPrintre planurile pentru anul 2010 pe care bancherii de la GarantiBank si le-au facut se numara si lansarea de noi produse de creditare pentru clienti.

"Romanii inca pot sa se mai imprumute. Daca analizam valoarea imprumuturilor contractate de romani raportata la nivelul Produsului Intern Brut observam ca inca mai este loc de crestere pe segmentul de creditare", a declarat Murat Atay, care se arata optimist in ceea ce priveste evolutia viitoare a economiei romanesti. "Cred ca la finalul trimestrului al doilea din 2010 vom incepe sa vedem o revenire a economiei".

Banca are planificata o crestere a portofoliului de credite de 40% in acest an, ceea ce ar conduce la credite de aproximativ 770 milioane euro la finalul lui 2010, fata de 550 milioane euro cat erau la sfarsitul lui 2009.

"Criza asta, mai devreme sau mai tarziu, se va termina si cred ca suntem mult mai aproape de finalul ei, fapt ce ne face sa fim mai optimisti si sa ne construim strategia intr-un sens pozitiv", sustine Atay.

In 2009, pe fondul unui rate a somajului a in crestere, banca a inceput sa lanseze produse de creditare combinate cu diverse polite de asigurari, in special de somaj, pentru a se asigura ca portofoliul de credite nu o sa fie afectat de credite neperformante. De asemenea, banca a redus de mai multe ori dobanzile la credite, pe fondul deciziilor bancii centrale de a scadea dobanda cheie.

"Dobanzile la credite sunt, in prezent, de aproximativ 14-15% pentru lei si 7-9% pentru euro, dar ma astept ca ratele de dobanda sa scada cu aproximativ 2 puncte procentuale pentru ambele monede", afirma Murat Atay.

Recent, GarantiBank a redus cu 1,08% dobanzile la toate creditele acordate in lei pentru populatie, scaderea aplicandu-se atat creditelor in sold, cat si celor nou contractate.

Gustul profitului, abia in 2011

Gustul profitului, abia in 2011Sucursala locala a GarantiBank, desi in prezent inregistreaza pierderi generate de investitii ridicate in extinderea retelei teritoriale, va trece pe profit in 2011, sustine Murat Atay seful bancii.

In plus, portofoliul de credite al GarantiBank nu a fost puternic afectat de creditele neperformante, nivelul acestora fiind de doar 2,6%, fapt ce nu a necesitat constituirea de provizioane foarte ridicate.

"Creditele neperformante au o pondere de 2,6% din portofoliul nostru de credite, cu mult sub media sistemului bancar. Avem un portofoliu foarte solid de credite, in principal si pentru ca este unul foarte tanar, dar si pentru ca am fost foarte prudenti si am analizat de mai multe ori fiecare dosar de credit”, a declarat Atay.

Astfel, creditele neperformante sunt de aproximativ 14 milioane euro, in conditiile in care banca are un portofoliu de credite de 550 milioane euro, si provin in mare parte din segmentul de business de retail.