1 / 4

Ce prevede proiectul de lege privind creditul de consum

Astfel, un client care vrea sa isi ramburseze anticipat creditul nu va mai fi obligat sa plateasca o suma ridicata pentru a putea face acest lucru, ci cel mult 1% din valoarea rambursata, la fel ca in alte state ale Uniunii Europene.

Aplicarea noilor prevederi contractelor aflate in derulare este sustinuta de majoritatea actorilor din piata, insa institutiile de finantare dezaproba proiectul invocand faptul ca regulile „jocului” nu pot fi schimbate pe parcurs.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) are un proiect de lege in vederea transpunerii in legislatia autohtona a Directivei Europene (nr. 48/2008) privind creditul de consum. Proiectul prevede limitarea comisionului de rambursare anticipata a creditului la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an si un comision de 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta.

Initiativa legislativa a Protectiei Consumatorului vine si cu o noutate in ceea ce priveste dreptul contractantului finantarii de a se razgandi si a renunta la respectivul contract. Astfel, clientii care au luat un credit pot lua decizia de a se retrage in termen de 14 zile de la semnare. Clientul va trebui sa notifice institutia de finantare in scris ca doreste sa renunte la contract, in cazul in care decide, in cele 14 zile, ca acesta l-ar supraindatora.

Proiectul legislativ mai presupune si ca bancile sa prezinte informatiile de baza ale creditelor sub o forma standardizata, asa incat solicitantul finantarii sa se poata informa repede si corect cu privire la conditiile de baza ale creditului (dobanda si comisioanele).

De asemenea, proiectul de lege presupune ca datele prezentate de banci in contractele de finantare sa fie scrise cu un corp de litera suficient de mare, de cel putin 10, astfel incat informatiile sa poata fi cat mai usor lizibile la fel ca si contrastul de culoare dintre litere si fontul paginii. „Este nevoie de o redactare cat mai clara a documentelor. Nu trebuie sa ducem consumatorul in eroare”, a spus Mihail Meiu (foto), director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Alte prevederi ale proiectului de lege fac referire la descoperitul de cont si la calculul dobanzii anuale efective (DAE) , insa oficialii ANPC nu au oferit mai multe detalii.

Actul normativ ar trebui sa intre in vigoare in 12 iunie a.c., iar institutiile de finantare au la dispozitie 90 de zile pentru a adapta contractele de credite noilor prevederi.

Apoi, conform celor spuse de Meiu, cu toate ca normele europene pe care Romania le-a preluat in noul proiect de lege se refera in special la creditele de consum, ANPC vrea sa extinda prevederile si la creditele ipotecare, dar si in leasingul financiar, cu o exceptie: contractele de leasing operational, unde consumatorul nu devine proprietarul bunului la finalul contractului de finantare.

„ANPC spera ca institutiile financiare sa ajute pentru ca orice consumator sa aiba aceste beneficii. Noi am inclus si in proiectul de lege si alte prevederi fata de ce cere directiva si vom purta discutii in acest sens cu toate partile implicate in piata pentru a gasi un echilibru in aplicarea prevederilor proiectului de lege”, a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri