"Ar fi naiv sa credem ca riscurile se vor evapora rapid"

"Ar fi naiv sa credem ca riscurile se vor evapora rapid"Cererea de credite nu va avea o revenire spectaculoasa in acest an, dar pe masura ce economia isi va relua trendul ascendent si populatia se va reorienta spre credite, in special cele ipotecare.

"Nu exista cerere pentru creditele de nevoi personale, in ciuda faptului ca dobanzile sunt in scadere. Pe partea de credite ipotecare avem cerere, in special pentru imprumuturile in euro. Pe masura ce dobanda de politica monetara se va mai reduce si vor scadea dobanzile la lei o sa apara si cerere pentru creditele ipotecare in lei. Insa, creditele ipotcare in lei o sa devina atractive abia la inceputul lui 2011", a declarat Rasvan Radu (foto), CEO si presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.

UniCredit estimeaza ca riscurile asociate creditelor o sa creasca in continuare, dar vor incepe sa se tempereze incepand cu al doilea semestru din 2010.

"Ar fi naiv sa credem ca vom asista la o revenire brusca a cererii si ca riscurile se vor evapora rapid, la primile semne de revenire", a subliniat bancherul aflat la conducerea UniCredit Tiriac Bank.

Banca intentioneaza sa se dezvolte in continuare pe segmentul de business de retail de indata ce conditiile economice vor permite acest lucru. "Vom finaliza in prima parte a acestui an strategia noastra de crestere", a explicat Rasvan Radu, mentionand ca banca urmareste o extindere a retelei teritoriale.

Totusi, creditele de retail au provocat si unele dificultati pentru banca, care a restructurat in 2009 circa 3.600 de imprumuturi. "Am inceput mai puternic sa restructuram credite in a doua jumatate a anului trecut, realizand in general reesalonari, iar efectele le vom putea vedea la sfarsitul primului semestru din acest an", afirma presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

UniCredit Tiriac Bank are un portofoliu de aproximativ 515.000 clienti.

Profitul UniCredit Tiriac Bank a scazut cu 8% in 2009, la 329 mil. lei

Profitul UniCredit Tiriac Bank a scazut cu 8% in 2009, la 329 mil. leiUniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 329 milioane lei (78 milioane euro) in 2009, in scadere cu 8% fata de castigul obtinut in 2008, conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), in conditiile in care provizioanele nete au sporit cu 84%, de la 140 milioane lei la 257 milioane lei.

Activele bancii au crescut cu 17% anul trecut pana la 20,4 miliarde lei, iar banca a avut un profit operational de 668 milioane lei, cu 11% mai mare fata de 2008, in conditiile in care veniturile operationale au crescut cu 7%, pana la 1,24 miliarde lei.

Portofoliul de credite al UniCredit Tiriac Bank a scazut cu 2% in 2009, pe fondul cererii scazute, coborand la 12,1 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase de banca au crescut in 2009 cu 23%, pana la 10,7 miliarde lei.

Pe de alta parte, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 236 milioane lei in 2009, in crestere cu 10,3%, fata de rezultatul obtinut in 2008, de 214 milioane lei.

UniCredit Tiriac Bank are in Romania o retea formata din 214 unitati si aproape 3.000 de salariati.

2010 - un an dificil pentru sectorul IMM

2010 - un an dificil pentru sectorul IMMIn ciuda usoarelor semne de redresare economica, anul 2010 ramane dificil pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

"Anul trecut cele mai multe credite pe care le-am acordat intreprinderilor mici si mijlocii au fost pentru capital de lucru, iar aceasta tendinta cred ca se va mentine si in 2010. Cererea pentru credite de investii nu o sa apara, cel putin nu in prima parte a acestui an. 2010 va fi un an inca dificil pentru sectorul IMM", sustine Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank.

UniCredit estimeaza ca revenirea economiei se va produce in a doua parte a acestui an, desi exista unele semne pozitive chiar de acum, in special legate de evolutia productiei industriale.

Pe segmentul corporate, UniCredit estimeaza o cerere mai ridicata de credite, in special in zona companiilor exportatoare.

"Anul acesta vad cererea de credite venind in special din partea companiilor mari pentru ca mai intai trebuie ca angajatorii sa iasa din criza si, ulterior, si salariatii vor simti acest lucru si se va relua si creditarea pe segmentul de retail", a explicat Rasvan Radu.

Totusi, nici creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii sau companiilor mari nu au fost lipsite de probleme si provizioane, dar in aceste cazuri solutiile de restructurare adoptate de UniCredit au fost unele personalizate.

"La inceput provizioanele mari au fost pentru creditele de retail si dupa aia au explodat la creditele acordate sectorului IMM. Acum, la inceputul acestui an, se arata o anumita presiune din partea provizioanelor constituite pentru creditele acordate companiilor mari", a adaugat Rasvan Radu.