"Nu am transferat toata sarcina costurilor crescute de finantare asupra clientilor"

"Nu am transferat toata sarcina costurilor crescute de finantare asupra clientilor"Scaderea profitului cu 55% in 2009, pana la 74 milioane euro, a fost cauzata, in principal, de dublarea provizioanelor constituite pentru acoperirea eventualelor pierderi generate de creditele care s-ar putea deteriora.

In 2008 banca afisa un profit net de 165 milioane euro, iar in 2007 castigul net era de 94 milioane euro.

"O criza este, pe de o parte, o oportunitate pentru banca, dar si pentru clientii sai. Atunci cand vorbim de banking trebuie sa vorbim de o relatie pe termen lung intre banca si client si nu de o tranzactie de tipul: "Am vandut odata un credit si gata". Este foarte important in criza sa gestionezi relatia dintre banca si client cat mai bine posibil. Noi nu am considerat corect sa transferam toata sarcina costurilor crescute de finantare asupra clientului si am acoperit noi o parte din acest cost, iar acest lucru se reflecta si in rezultatele financiare deoarece veniturile din dobanzi au fost afectate", a declarat Steven van Groningen (foto), presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Veniturile din dobanzi obtinute de Raiffeisen s-au redus anul trecut cu 16%, o reducere tot de 16% fiind inregistrata la nivelul tuturor veniturilor, insa banca a reusit sa compenseze o parte din aceasta scadere printr-o diminuare a cheltuielilor cu 7,4%.

"Cred ca este un rezultat destul de bun, desi in scadere, in contextul economic dificil de astazi. Rezultatul a fost afectat cel mai mult de cresterea provizioanelor, care aproape s-au dublat, dar am reusit sa compensam acest lucru printr-un management sanatos al costurilor si am realizat o reducere cu 7,4% a cheltuielilor", a adaugat Steven van Groningen.

Profitul bancii, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), a fost de 68 milioane euro.

Credite de retail restructurate

Credite de retail restructurateRaiffeisen Bank Romania a restructurat in 2009 circa 12.000 de credite de retail, in valoare de aproximativ 100 milioane euro, pe fondul unei inrautatiri a contextului economic din piata. De asemenea, banca a restructurat si 800 de credite acordate companiilor, in special intreprinderilor mici si mijlocii, a explicat Bogdan Popa, directorul financiar al Raiffeisen Bank Romania.

Portofoliul de credite de retail gestionat de Raiffeisen Bank Romania a ajuns la finalul anului trecut la valoarea de 1,48 miliarde euro, iar valoarea depozitelor atrase de la segmentul de retail a ajuns la 2 miliarde de euro. Pe segmentul de business corporate, Raiffeisen are un portofoliu de credite de 1 miliard de euro si a atras depozite in valoare de 1,2 miliarde euro.

Soldul provizioanelor constituite de banca a ajuns la finalul anului 2009 la 176 milioane euro conform standardelor IFRS, reprezentand 6,8% din intreg portofoliul de credite. Nivelul provizioanelor, conform standardelor locale de contabilitate - RAS, este de 184 milioane euro.

De asemenea, in aproximativ 160 de cazuri s-a ajuns la initierea procedurii de executare silita, insa in mai putin de asemenea 40 de cazuri s-au vandut garantiile aferente contractelor de credit ce devenisera pierdere.

Dobanzile la creditele in lei o sa ajunga sub 10%

Dobanzile la creditele in lei o sa ajunga sub 10%Desi dobanzile la creditele in lei se afla pe un trend descrescator, cererea pentru imprumuturile in moneda nationala nu creste, romanii fiind inca mai tentati sa se imprumute in euro. Seful Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, recunoaste ca cea mai mare partea a cererii este pentru credite in euro, dar considera ca si imprumuturile in euro vor ajunge sa fie atractive.

"Daca rata inflatiei ajunge sub 4%, atunci in mod clar dobanzile platite la depozite ar trebui sa fie de aproximativ 5-6%, iar asta inseamna ca dobanzile percepute la creditele in lei vor ajunge, la un moment dat, sub 10%", a declarat van Groningen.

Cererea de credite este afectata in mare parte si de sentimentul negativ al consumatorilor, pe fondul unei rate a somajului in crestere pana la 8,3% in februarie. "Nimeni nu cumpara o casa cu credit daca are incertitudini", a subliniat seful bancii.

Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata o scadere a creditului neguvernamental in februarie 2010 cu 0,1% fata de ianuarie, pana la 199,167 miliarde lei (48,5 miliarde euro). Fata de februarie 2009, creditarea a scazut cu 3,7%.