1 / 4

"Nu am transferat toata sarcina costurilor crescute de finantare asupra clientilor"

Scaderea profitului cu 55% in 2009, pana la 74 milioane euro, a fost cauzata, in principal, de dublarea provizioanelor constituite pentru acoperirea eventualelor pierderi generate de creditele care s-ar putea deteriora.

In 2008 banca afisa un profit net de 165 milioane euro, iar in 2007 castigul net era de 94 milioane euro.

"O criza este, pe de o parte, o oportunitate pentru banca, dar si pentru clientii sai. Atunci cand vorbim de banking trebuie sa vorbim de o relatie pe termen lung intre banca si client si nu de o tranzactie de tipul: "Am vandut odata un credit si gata". Este foarte important in criza sa gestionezi relatia dintre banca si client cat mai bine posibil. Noi nu am considerat corect sa transferam toata sarcina costurilor crescute de finantare asupra clientului si am acoperit noi o parte din acest cost, iar acest lucru se reflecta si in rezultatele financiare deoarece veniturile din dobanzi au fost afectate", a declarat Steven van Groningen (foto), presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Veniturile din dobanzi obtinute de Raiffeisen s-au redus anul trecut cu 16%, o reducere tot de 16% fiind inregistrata la nivelul tuturor veniturilor, insa banca a reusit sa compenseze o parte din aceasta scadere printr-o diminuare a cheltuielilor cu 7,4%.

"Cred ca este un rezultat destul de bun, desi in scadere, in contextul economic dificil de astazi. Rezultatul a fost afectat cel mai mult de cresterea provizioanelor, care aproape s-au dublat, dar am reusit sa compensam acest lucru printr-un management sanatos al costurilor si am realizat o reducere cu 7,4% a cheltuielilor", a adaugat Steven van Groningen.

Profitul bancii, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), a fost de 68 milioane euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri