Creditarea o sa isi revina cand bancile o sa isi doreasca sa dea credite

Creditarea o sa isi revina cand bancile o sa isi doreasca sa dea crediteBanca Nationala a Romaniei a redus nivelul dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in sedinta de ieri, la 6,5%, nivel minim istoric de la adoptarea modelului de politica monetara.

Decizia urmareste "consolidarea conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice", explica banca centrala, adaugand ca "ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara".

"Asteptarile privind continuarea procesului dezinflationist, situatia slaba a economiei si aprecierea leului au reprezentat principalii factori care au determinat Banca Nationala sa reduca dobanda cheie. De asemenea, decizia vizeaza si accelerarea ritmului de scadere a dobanzilor la depozite si credite, in conditiile in care BNR le considera relativ ridicate fata de nivelul dobanzii de politica monetara", a explicat Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

El estimeaza ca BNR va mai reduce dobanda si in luna mai, la 6,25%, dupa care va face o pauza. "Cred ca ne apropiem de nivelul minim in ceea ce priveste dobanda cheie in 2010, iar sansele ca aceasta sa scada sub 6% sunt limitate", a adaugat economistul Raiffeisen Bank.

Totusi, desi banca centrala a redus dobanda cheie de trei ori de la inceputul acestui an, de fiecare data cu jumatate de punct, creditarea ramane inghetata.

"Ceea ce conteaza pentru banci sunt dobanzile reale de pe piata interbancara, iar in conditiile in care ele erau deja mai mici decat dobanda de politica monetara, bancile, in mare parte, erau deja aliniate la realitate. Deci, faptul ca dobanda de politica monetara a mai scazut cu inca 50 de puncte de baza nu induce nicio schimbare in situatia din piata", a declarat Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii.

El este de parere ca activitatea de creditare se va relua atunci cand bancile o sa isi doreasca sa dea credite.

"Bancile inca trebuie sa isi faca curatenie in propriul bilant si pana nu finalizeaza acest proces, care nu se va finaliza de pe o zi pe alta, au o anumita retinere in a lua risc nou, in a credita noi firme sau noi persoane fizice. Procesul de reluare a creditarii va fi unul lent si cred ca ar putea sa inregistreze o crestere mai importanta abia in a doua jumatate a acestui an", a mai explicat directorul de investitii al Eureko Pensii.

Banca centrala a mai hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Nivelul ratelor RMO este, in acest moment, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta.

Ce spun bancherii: Reducem dobanzile, dar mai incet

Ce spun bancherii: Reducem dobanzile, dar mai incetBancherii se arata multumiti de decizia luata de banca centrala, dar spun ca dobanzile la credite se vor reduce cu o usoara intarziere si nu in mod direct proportional cu scaderea efectuata de BNR.

"Decizia BNR este una pozitiva si dobanzile la credite sunt deja in scadere, dar ele nu se pot reduce la fel de mult cat a redus Banca Nationala dobanda cheie, ele nu scad in mod proportional", a declarat, pentru Wall-Street, Misu Negritoiu (foto), CEO al ING Bank Romania.

In plus, reducerea dobanzii de politica monetara are, in primul rand, impact asupra dobanzilor de pe piata interbancara, ulterior se vede in scaderea dobanzilor la depozite si abia in final se observa o diminuare si la credite, astfel ca exista un ecart de timp pana cand vom putea accesa credite mai ieftine.

"Dobanzile la credite vor scadea, in mod evident, dar acest lucru nu se va vedea din prima zi, ci peste 2-3 saptamani", sustine Gabriel Cretu, directorul de retail al OTP Bank Romania.

Majoritatea bancilor nu vor reduce dobanzile de teama riscului de credit, pe fondul unei rate a somajului in crestere si a unor incertitudini in ceea ce priveste viitoarele disponibilizari din sectorul public.

"Nu observam o reducere a riscului de credit. Exista o reducere a riscului de credit suveran si o diminuare a celui valutar, dar riscul de credit comercial se mentine ridicat", atrage atentia Misu Negritoiu, seful ING Bank Romania. Pe de alta parte, Gebriel Cretu, seful diviziei de retail a OTP Bank Romania, sustine ca se observa o stabilizare a riscului de credit, in sensul ca ritmul de crestere s-a temperat. "Exista semnale pozitive in piata, dar evident ca trebuie sa fim mult mai precauti cu creditele decat am fost in trecut", afirma Cretu.

Economia este inca in criza

Economia este inca in crizaDatele statistice analizate de Banca Nationala releva o usoara atenuare a ritmului de scadere a consumului final, imbunatatirea performantelor exporturilor si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. Totusi, economia Romaniei este inca in recesiune, dupa ce produsul intern brut a scazut cu 1,5% in ultimul trimestru din 2009 comparativ cu trimestrul precedent.

Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903, sustin ca anul 2010 se anunta deosebit de dificil si ca primele doua trimestre vor fi problematice.

"Cresterea economica poate reveni spre finalul anului, dar va fi foarte firava. Se asteapta ca sistemul bancar sa isi reia treptat creditarea. Executia bugetara in 2010 va suporta rigorile supravegherii FMI pentru incadrarea in cifra de deficit bugetar angajata de 5,9% din PIB", informeaza UGIR-1903 in cadrul unui raport.

Potrivit acestuia, Romania se afla inca in plina criza economica, iar sfarsitul acesteia nu poate fi inca prevazut.

Banca Nationala a inceput sa reduca dobanda de politica monetara inca din 2009 pentru a stimula economia, insa spatiul sau de manevra in acest sens este limitat, sustin economistii.

Rata inca ridicata a inflatiei si cererea slaba din economie nu mai lasa loc bancii centrale decat pentru inca o reducere a dobanzii de politica monetara, de 0,25 sau cel mult 0,5 puncte procentuale, subliniaza analistii Citibank.