1 / 4

Creditarea o sa isi revina cand bancile o sa isi doreasca sa dea credite

Banca Nationala a Romaniei a redus nivelul dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in sedinta de ieri, la 6,5%, nivel minim istoric de la adoptarea modelului de politica monetara.

Decizia urmareste "consolidarea conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice", explica banca centrala, adaugand ca "ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara".

"Asteptarile privind continuarea procesului dezinflationist, situatia slaba a economiei si aprecierea leului au reprezentat principalii factori care au determinat Banca Nationala sa reduca dobanda cheie. De asemenea, decizia vizeaza si accelerarea ritmului de scadere a dobanzilor la depozite si credite, in conditiile in care BNR le considera relativ ridicate fata de nivelul dobanzii de politica monetara", a explicat Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

El estimeaza ca BNR va mai reduce dobanda si in luna mai, la 6,25%, dupa care va face o pauza. "Cred ca ne apropiem de nivelul minim in ceea ce priveste dobanda cheie in 2010, iar sansele ca aceasta sa scada sub 6% sunt limitate", a adaugat economistul Raiffeisen Bank.

Totusi, desi banca centrala a redus dobanda cheie de trei ori de la inceputul acestui an, de fiecare data cu jumatate de punct, creditarea ramane inghetata.

"Ceea ce conteaza pentru banci sunt dobanzile reale de pe piata interbancara, iar in conditiile in care ele erau deja mai mici decat dobanda de politica monetara, bancile, in mare parte, erau deja aliniate la realitate. Deci, faptul ca dobanda de politica monetara a mai scazut cu inca 50 de puncte de baza nu induce nicio schimbare in situatia din piata", a declarat Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii.

El este de parere ca activitatea de creditare se va relua atunci cand bancile o sa isi doreasca sa dea credite.

"Bancile inca trebuie sa isi faca curatenie in propriul bilant si pana nu finalizeaza acest proces, care nu se va finaliza de pe o zi pe alta, au o anumita retinere in a lua risc nou, in a credita noi firme sau noi persoane fizice. Procesul de reluare a creditarii va fi unul lent si cred ca ar putea sa inregistreze o crestere mai importanta abia in a doua jumatate a acestui an", a mai explicat directorul de investitii al Eureko Pensii.

Banca centrala a mai hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Nivelul ratelor RMO este, in acest moment, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri