Marile banci grecesti au ratinguri tot mai slabe

Marile banci grecesti au ratinguri tot mai slabeMarile banci grecesti - National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank si ATEbank - sunt vazute de agentiile de rating ca fiind din ce in ce mai riscante din cauza pozitiei lor nefavorabile in ceea ce priveste lichiditatea si finantarea.

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat, la sfarsitul saptamanii trecute, ratingul celor cinci banci grecesti cu o treapta si a stabilit o perspectiva negativa pentru acestea, dupa ce initial a taiat ratingul Greciei pana la BBB-, tot cu perspectiva negativa.

Fitch a revizuit in scadere ratingurile pentru creditele pe termen lung pentru NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank, si Piraeus Bank de la BBB la BBB-, cu perspectiva negativa, iar ratingul lor individual a fost coborat la C/D de la C. Mai grav, ratingul pentru creditele pe termen lung acordate de ATEbank a fost coborat la BB+ de la BBB- perspectiva fiind tot negativa, iar ratingul individual acordat de Fitch a fost mentinut la C/D.

Toate cele 5 banci grecesti sunt prezente pe piata bancara din Romania, cu o cota de piata cumulata de aproximativ 16,5% dupa valoarea activelor gestionate. Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank au cate o subsidiara directa in Romania, in timp ce NBG este actionarul principal al Bancii Romanesti, iar EFG Eurobank controleaza Bancpost.

Situatia bancilor elene s-a inrautatit din cauza crizei din Grecia

Situatia bancilor elene s-a inrautatit din cauza crizei din GreciaSi Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat calificativele pentru depozite si datorii ale principalelor cinci banci elene, care au activitati si pe piata din Romania, motivand decizia prin inrautatirea situatiei lor financiare.

Ratingul liderului pietei bancare elene, National Bank of Greece a fost coborat la A2 de la A1, iar calificativele acordate pentru Alpha Bank, EFG Eurobank si Emporiki Bank au fost coborate la A3 de la A2. In schimb, Moody's a taiat cu doua trepte ratingul pentru Piraeus Bank, de la A2 la Baa1.

Agentia a avertizat ca vor continua sa aiba loc presiuni asupra institutiilor financiare elene, ca urmare a crizei grave prin care trece Grecia. Guvernul elen trebuie sa reduca rapid deficitul bugetar, care a urcat la peste 12% din PIB in 2009, pana spre nivelul de 3% impus statelor din Zona Euro prin Tratatul de la Maastricht.

Guvernele europene si Fondul Monetar International au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana.



Daca Grecia nu reduce deficitul, situatia se va agrava

Daca Grecia nu reduce deficitul, situatia se va agravaCel mai riscant scenariu pentru Romania este ca bancile elene, care au o pondere de aproape 20% pe piata bancara locala, sa isi retraga o parte din capitalurile investite in tara noastra, pe fondul problemelor de lichiditate pe care le pot intampina in Grecia, explica Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

"Pe termen scurt nu s-ar justifica o miscare prin care bancile grecesti sa scoata bani din Romania, dar exista un risc potential al unor iesiri de capitaluri. Lucrurile ar trebui sa se linisteasca, dar totul depinde de ce masuri va lua guvernul din Grecia pentru a face faca dificultatilor financiare. Toti investitorii o sa ramana cu ochii asupra cheltuielilor bugetare ale guvernului elen. Daca Grecia nu reuseste sa reduca deficitul bugetar atunci o sa fie probleme", a declarat Laurian Lungu (foto).

Totusi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca riscul unei contagiuni in regiunea balcanica provocata de problemele financiare din Grecia este "limitat" doarece bancile grecesti sunt solvabile si au lichiditati suficiente, contrar opiniei agentiilor de rating, care considera ca bancile grecesti s-ar putea confrunta cu probleme de lichiditate.

Pana si la Banca Nationala a Romaniei parerile par sa fie impartite. In timp ce guvernatorul BNR sustine ca nu exista riscul unei contagiuni, Ion Draguli, seful directiei de stabilitate financiara din BNR, considera ca riscurile sunt ridicate. "Creditorii comuni (bancile-mama) au capacitatea de a transmite atat socurile pozitive, dar in primul rand dificultatile", a declarat recent Dragulin.

Sectorul bancar din Romania este foarte sanatos din punct de vedere al ratei solvabilitatii, care se plasa la finalul lui 2009 la peste 14%,in conditiile in care minimul impus prin reglementari este de 8% si de 10% pe durata acordului cu FMI.