1 / 4

Marile banci grecesti au ratinguri tot mai slabe

Marile banci grecesti - National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank si ATEbank - sunt vazute de agentiile de rating ca fiind din ce in ce mai riscante din cauza pozitiei lor nefavorabile in ceea ce priveste lichiditatea si finantarea.

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat, la sfarsitul saptamanii trecute, ratingul celor cinci banci grecesti cu o treapta si a stabilit o perspectiva negativa pentru acestea, dupa ce initial a taiat ratingul Greciei pana la BBB-, tot cu perspectiva negativa.

Fitch a revizuit in scadere ratingurile pentru creditele pe termen lung pentru NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank, si Piraeus Bank de la BBB la BBB-, cu perspectiva negativa, iar ratingul lor individual a fost coborat la C/D de la C. Mai grav, ratingul pentru creditele pe termen lung acordate de ATEbank a fost coborat la BB+ de la BBB- perspectiva fiind tot negativa, iar ratingul individual acordat de Fitch a fost mentinut la C/D.

Toate cele 5 banci grecesti sunt prezente pe piata bancara din Romania, cu o cota de piata cumulata de aproximativ 16,5% dupa valoarea activelor gestionate. Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank au cate o subsidiara directa in Romania, in timp ce NBG este actionarul principal al Bancii Romanesti, iar EFG Eurobank controleaza Bancpost.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri