1 / 4

Stolojan: Inca sunt multi care nu isi doresc euro

Planul autoritatilor romane este de a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2015, insa termenul de aderare este considerat de unii economisti ca fiind nerealist in conditiile in care inca nu indeplinim toate criteriile de convergenta nominala impuse pentru aderare prin Tratatul de la Maastricht.

Cel mai dificil criteriu pe care Romania trebuie sa il indeplineasca este cel al deficitului bugetar, care trebuie sa fie de maxim 3% din Produsul Intern Brut, insa deficitul prognozat, spre exemplu, pentru anul acesta depaseste 6% din PIB.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PDL, nu mai vede posibila aderarea Romaniei la zona euro in 2015, in contextul in care Uniunea Europeana ia in calcul introducerea mai multor criterii pentru adoptarea euro si in lipsa vointei romanilor si a institutiilor statului.

"Desi sustin ca avem nevoie de moneda europeana, din pacate nu mai vad posibila intrarea in zona euro in 2015 pentru ca severitatea analizelor ce vor fi facute de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana asupra capacitatii unei tari de a se incadra pe termen mediu si lung in criteriile de convergenta nominala va fi mult mai mare", a declarat Theodor Stolojan.

Prim-vicepresedintele PDL a mai subliniat ca in Romania inca exista foarte multe persoane care nu doresc euro. "Se castiga foarte bine pe diferentele de dobanzi care exista in Romania, pentru cei care folosesc euro si pe neincrederea ca Romania nu va mai lasa moneda nationala sa o ia razna si va lua toate masurile necesare sa pastreze stabilitatea", a sustinut liderul PDL.

Economistul Theodor Stolojan sustine ca vom adopta euro abia in momentul in care romanii si institutiile locale o sa isi doreasca sa intre in zona euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri