Georgescu, BNR: Creditul in valuta este mai atractiv

Georgescu, BNR: Creditul in valuta este mai atractivCreditul in valuta acordat populatiei si companiilor s-a majorat in aprilie cu 1,4% fata de luna precedenta, ajungand la 122,13 miliarde lei, dupa ce in martie inregistra o crestere lunara de 0,7%. La nivelul anual, avansul creditului in valuta a ajuns la 3,5% in aprilie, fata de doar 0,7%, cat era in martie.

Chiar si calculand la valoarea in euro, creditul in valuta a urcat in aprilie cu 0,6% fata de martie. Mai mult, tot la valori exprimate in euro, creditul in valuta s-a majorat luna trecuta cu 5% fata de perioada similara din 2009, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, in tot acest timp, soldul creditului in lei a continuat sa scada, demonstrand clar ca preferinta romanilor si a companiilor este pentru imprumuturile in valuta, in ciuda dorintei bancii centrale de a promova imprumuturile in moneda nationala.

Florin Georgescu (foto), prim-viceguvernatorul BNR, recunoaste ca, in contextul actual, creditele in valuta sunt mai avantajoase, dar reaminteste si de perioada din trecut in care banca centrala s-a chinuit sa franeze cresterea rapida a creditului in valuta.

Soldul creditului neguvernamental in lei a scazut in aprilie cu 1% fata de luna precedenta si s-a diminuat cu 5,3% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, coborand la 78,18 miliarde lei. Cea mai ampla reducere s-a inregistrat la nivelul soldului creditelor in lei acordate companiilor, care s-a redus cu 1,7% fata de luna martie si cu 5,3% fata de luna aprilie a anului 2009.

Calculata in termeni reali, scaderea din aprilie a creditului in lei este si mai mare, de 1,3% fata de martie si de 9,2% fata de aprilie 2009.

"Creditul in valuta apare in acest moment mai atractiv deoarece sunt costuri mai reduse. De asemenea, este programul Prima Casa, care a incurajat creditarea pe aceasta parte. Dar, pe ansamblu, stocul de credite stagneaza, ceea ce este un semn de ingrijorare. Speram ca in perioada urmatoare si activitatea de creditare sa se relanseze in mod sustenabil", a declarat Florin Georgescu.

La nivelul activitatii de creditare, soldul imprumuturilor acordate de banci in Romania a crescut in aprilie cu 0,5% fata de martie (0,1% in termeni reali), dar este cu 0,1% (-4,2% in termeni reali) mai redus fata de perioada similara de anul trecut.

Valoarea totala a creditelor acordate in economie a ajuns luna trecuta la 200,32 miliarde lei (circa 48 miliarde euro).

Bruynseels, BCR: Trebuie sa ne imprumutam in moneda in care avem venituri

Bruynseels, BCR: Trebuie sa ne imprumutam in moneda in care avem venituriLa nivel declarativ, majoritatea bancherilor spun la fiecare conferinta la care participa ca sustin creditarea in moneda nationala deoarece veniturile romanilor sunt in lei, dar realitatea prezentata de cifrele BNR arata ca institutiile de credit acorda tot credite in valuta.

Cand vine vorba de business, bancile cauta sa faca profit, iar daca cererea este pentru credite in valuta, atunci exact acest tip de imprumuturi le vor promova.

Seful celei mai mari banci de pe piata locala a spus clar ca romanii trebuie sa se imprumute in lei. "Cel mai bine este sa te imprumuti in lei deoarece veniturile incasate sunt tot in lei si, astfel, nu te expui risului valutar", a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedintele Bancii Comerciale Romane.

Pe de alta parte, chiar si tinand cont de costul riscului valutar, creditele in euro raman mai ieftine decat cele in moneda nationala.

"Este clar o revenire pe creditarea in valuta, probabil inca de la sfarsitul anului 2009, si aceasta revenire va continua avand in vedere diferentialul de dobanda fata de imprumuturile in lei si de nivelul relativ stabil al cursului", explica Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Economistul ING este, insa, de parere ca nu se va mai ajunge la cresterile exagerate din trecut inregistrate la nivelul creditului in valuta.

Cinteza, BNR: Doua banci internalizeaza puternic credite

Cinteza, BNR: Doua banci internalizeaza puternic crediteEste posibil ca o parte din cresterea soldului creditelor in valuta sa fie provocata si de faptul ca unele banci au inceput sa internalizeze creditele pe care in trecut incercau sa le scoata din bilanturi.

"Doua banci din sistem au internalizat puternic credite incepand chiar din 2009. Este vorba de volume mari", a declarat Nicolae Cinteza (foto), directorul directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unei conferinte organizate de banca centrala pe tema: Intermedierea financiara - incotro?

Economistul sef al ING, Nicolae Chidesciuc, sustine ca este vizibila cererea pentru creditele in valuta, dar o parte din creditele in valuta sunt internalizari, cel putin la nivelul companiilor, in timp ce la persoane fizice este vorba de credite noi.

In plus, oficialii BNR au declarat in repetate randuri ca sunt pregatiti sa intervina pe curs daca apar actiuni speculative sau presiuni inflationiste, fapt ce ii poate determina pe romani sa considere ca nivelul cursului de schimb EUR/RON o sa ramana stabil.

"Daca intervin atitudini speculative din partea jucatorilor interni si externi, care pot distorsiona parametri precum inflatia si stabilitatea financiara, BNR are instrumente si o sa intervina pentru a corecta situatia", a declarat recent Florin Georgescu.