1 / 4

Georgescu, BNR: Creditul in valuta este mai atractiv

Creditul in valuta acordat populatiei si companiilor s-a majorat in aprilie cu 1,4% fata de luna precedenta, ajungand la 122,13 miliarde lei, dupa ce in martie inregistra o crestere lunara de 0,7%. La nivelul anual, avansul creditului in valuta a ajuns la 3,5% in aprilie, fata de doar 0,7%, cat era in martie.

Chiar si calculand la valoarea in euro, creditul in valuta a urcat in aprilie cu 0,6% fata de martie. Mai mult, tot la valori exprimate in euro, creditul in valuta s-a majorat luna trecuta cu 5% fata de perioada similara din 2009, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, in tot acest timp, soldul creditului in lei a continuat sa scada, demonstrand clar ca preferinta romanilor si a companiilor este pentru imprumuturile in valuta, in ciuda dorintei bancii centrale de a promova imprumuturile in moneda nationala.

Florin Georgescu (foto), prim-viceguvernatorul BNR, recunoaste ca, in contextul actual, creditele in valuta sunt mai avantajoase, dar reaminteste si de perioada din trecut in care banca centrala s-a chinuit sa franeze cresterea rapida a creditului in valuta.

Soldul creditului neguvernamental in lei a scazut in aprilie cu 1% fata de luna precedenta si s-a diminuat cu 5,3% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, coborand la 78,18 miliarde lei. Cea mai ampla reducere s-a inregistrat la nivelul soldului creditelor in lei acordate companiilor, care s-a redus cu 1,7% fata de luna martie si cu 5,3% fata de luna aprilie a anului 2009.

Calculata in termeni reali, scaderea din aprilie a creditului in lei este si mai mare, de 1,3% fata de martie si de 9,2% fata de aprilie 2009.

"Creditul in valuta apare in acest moment mai atractiv deoarece sunt costuri mai reduse. De asemenea, este programul Prima Casa, care a incurajat creditarea pe aceasta parte. Dar, pe ansamblu, stocul de credite stagneaza, ceea ce este un semn de ingrijorare. Speram ca in perioada urmatoare si activitatea de creditare sa se relanseze in mod sustenabil", a declarat Florin Georgescu.

La nivelul activitatii de creditare, soldul imprumuturilor acordate de banci in Romania a crescut in aprilie cu 0,5% fata de martie (0,1% in termeni reali), dar este cu 0,1% (-4,2% in termeni reali) mai redus fata de perioada similara de anul trecut.

Valoarea totala a creditelor acordate in economie a ajuns luna trecuta la 200,32 miliarde lei (circa 48 miliarde euro).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri