1 / 5

Problemele clasei de mijloc romanesti

“Nu am sa dau un raspuns diplomatic, piata asigurarilor din Romania este subdezvoltata, imatura si mai are o cale lunga de parcurs. Alte tari au fost mai rapide in ceea ce priveste dezvoltarea asigurarilor, dar ca aspect pozitiv vad si foarte mult potential aici. Insa tara trebuie sa inceteze sa fie doar oportunitate si sa inceapa dezvoltarea propriu-zisa, cresterea productivitatii este foarte importanta. De aceea, este un an foarte important pentru Romania si deciziile trebuie luate acum, fara amanare”, a declarat presedintele Signal Iduna Romania.

Leslie Breer (foto) a fost numit recent in functia de presedinte al companiei Signal Iduna, membra a grupului german cu acelasi nume, care si-a lansat operatiunile pe piata locala la sfarsitul anului 2008. Breer a venit insa in Romania din 2007, unde a ocupat functia de vicepresedinte si a asigurat interimatul pana la numirea in noua functie dupa plecarea de la conducerea societatii a Sanzienei Maioreanu.

“Sunt aici deja de 3 ani, am venit din 2007 si a durat mult pana compania a obtinut toate licentele pentru a functiona”, a comentat Breer, care inainte de experienta romaneasca a petrecut 6 ani in Polonia, unde a pus bazele sucursalei poloneze a grupului Signal Iduna, si o perioada mai scurta in Ungaria. “In total, am circa 10 ani de experienta pe pietele de asigurari din Europa Centrala si de Est (ECE)”, a adaugat Breer.

Suprapunerea lansarii operatiunilor companiei pe piata locala peste criza financiara si recesiune au afectat dramatic planul initial de crestere a asiguratorului in Romania. Cu toate acestea, politica pe termen lung a companiei nu s-a schimbat, Romania ramane un obiectiv strategic in vederea dezvoltarii grupului, insa politica investitionala se va baza si mai mult decat in trecut pe prudenta si economisire a capitalului disponibil.

“Totul se schimba foarte repede, iar, in unele tari, ca si in Romania, asistam la o recesiune profunda. Auzim zilnic despre ce set de masuri ar trebui sa adopte guvernul Romaniei, pentru a readuce tara pe drumul cresterii economice si trebuie spus si faptul ca aceleasi discutii controversate se poarta zilnic si in companii. Adica, ce facem aici in contextul in care vanzarile au scazut dramatic, iar costurile in vederea dezvoltarii nu au evoluat pozitiv in ultimii ani?”, a mai explicat Breer.

Totodata, spune seful Signal Iduna Romania, salariile au crescut exorbitant in Romania ultimilor ani, iar productivitatea nu a sporit in acelasi ritm, astfel ca multe tari platesc acum dupa o dezvoltare care s-a bazat pe productivitate.

Una dintre problemele mari ale afacerilor cu asigurari, detaliaza Breer, tine de faptul ca in Romania clasa de mijloc are probleme financiare uriase. “Clasa de mijloc este de obicei motorul de crestere pentru asigurari pentru ca, din pacate, oamenii saraci nu si le permit, iar cei bogati nu au neaparat nevoie de asigurari”, explica presedintele societatii de asigurari.

Problemele cu care aceasta clasa sociala se confrunta in prezent vin din faptul ca in perioada 2006-2008 oamenii cumparau case, apartamente, bazandu-se pe salariiile care cresteau mult mai repede decat productivitatea si pe un curs de schimb leu/euro mult mai mic decat in prezent.

“Brusc, lucrurile s-au inrautatit cu 25% si oamenii au apelat la rezervele financiare pe care le aveau. Anul trecut, daca plateai pentru apartament si masina intrand in economii, sperai ca lucrurile se vor indrepta, dar lucrurile nu s-au indreptat si aici este problema care afecteaza si asigurarile, veniturile oamenilor sunt mult mai mici, astfel ca automat si banii disponibili pentru asigurari sunt mult mai putini”, a mai comentat Breer.

El a mai spus ca, in Romania, la aceasta data este o mare problema cu supravietuirea clasei de mijloc, fapt ce nu afecteaza numai asiguratorii, ci toate clasele si zonele sociale pentru ca puterea de cumparare a scazut mult. “De aceea, este normal ca pe termen scurt si mediu sa ne uitam, sa fim mult mai atenti la costurile si la procedurile interne”, spune el, adaugand insa ca Signal Iduna Romania s-ar gandi la disponibilizari doar in ultima instanta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri