Nacu, Enterprise Investors: Anul acesta nu vom vedea tranzactii semnificative in M&A

Nacu, Enterprise Investors: Anul acesta nu vom vedea tranzactii semnificative in M&ADaca primul trimestru al anului prezenta o dinamica promitatoare in piata de M&A, cifrele la cinci luni indica o incetinire a cresterii, pe fondul stirilor pesimiste din economia locala, dar si al riscurilor unor state europene.

Premisele actuale nu indica o efervescenta in tranzactii, asa ca specialistii se asteapta la o activitate redusa in acest an, optimismul fiind inlocuit de incertitudine si de o lipsa tot mai acuta a performantelor.

Sansele incheierii, anul acesta, a unor tranzactii semnificative pe piata de M&A (achizitii si fuziuni) sunt reduse pentru ca Romania nu are, in prezent, firme care sa performeze chiar si in conditii de criza, a declarat Cristian Nacu (foto), partener in cadrul fondului de investitii Enterprise Investors.

"Nu prea sunt tinte semnificative in piata, asa incat sansele sa existe tranzactii multe sunt reduse. Tinand cont de faptul ca dureaza 6-9 luni pana ca o tranzactie sa se incheie, atunci este cu atat mai putin probabil sa vedem miscari semnificative pana la sfarsitul anului acesta", a spus Cristian Nacu.

In ceea ce priveste exit-urile, sansele sunt la fel de mici, avand in vedere conditiile unei piete "deprimate", in care jucatorii se confrunta cu scaderea cifrei de afaceri si a nivelului profitabilitatii, a mai spus Nacu.

Partenerul fondului de investitii a subliniat insa ca cele mai probabile sunt tranzactiile cu firme aflate in restructurare, dar ca actualul context economic a creat si o serie de oportunitati.

"Daca o firma se confrunta cu o scadere de 30-40% a cifrei de afaceri, ceea ce o duce la nivelul de acum cinci ani, dar cu datorii mari, daca aceasta companie se readapteaza la noile conditii de piata - opereaza o restructurare financiara, iar bancile inteleg importanta unei injectii de capital pentru a crea un jucator adaptat - practic poti investi intr-un performer renascut", este de parere Nacu.

Oficialul fondului de investitii a mai declarat ca bancile au fost timide in a-i forta pe investitori sa-si restructureze afacerile, dar ca mai devreme sau mai tarziu vor fi nevoiti sa recurga la aceasta solutie pentru a-si recupera banii.

Astfel, perspectivele pentru acest an in piata de M&A se rezuma la sanse mici pentru o crestere a tranzactiilor sau a exiturilor, o apreciere a numarului de restructurari, dar si o constanta in numarul de fonduri active.

Descarcati aici toate prezentarile speakerilor de la Conferinta M&A Outlook 2010.

Dinu, DLA Piper: Optimismul de iarna-primavara s-a evaporat

Dinu, DLA Piper: Optimismul de iarna-primavara s-a evaporatMarian Dinu, managing partner DLA Piper, a constatat ca ”optimismul de iarna-primavara s-a evaporat” si au aparut noi insolvente rasunatoare, desi la inceputul acestui an exista o efervescenta in piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania si problemele pareau sa fi disparut pe fondul prognozelor de crestere economica.

Marian Dinu (foto) a dat drept exemplu insolventa lantului de retail Diverta, parte a holdingului RTC, respectiv a companiei DTH Television Grup, proprietarul televiziunii digitale prin satelit Boom TV.

”2010 nu va face exceptie de la criza financiara si efectele sale. Marea intrebare este daca suntem pregatiti pentru inca un an de criza? Asteptarile de la Guvern sunt complet nejustificate, sa speram ca nu vor face lucruri mai rele care sa agraveze situatia”, afirma Marian Dinu.

Potrivit acestuia, chiar daca situatia nu este mai buna, cel mai grav lucru pentru companii este ”sa stea pe loc si sa astepte”.

O solutie pentru iesirea din criza financiara o reprezinta consolidarea industriei, reprezentantul DLA Piper oferind doua propuneri in conditiile lipsei de lichiditati – gasirea de surse noi de finantare si reducerea datoriilor.

Pentru gasirea de noi surse de finantare cei care detin afaceri au trei optiuni – sa vanda tot (varianta potrivita doar in cazul business-urilor viabile), sa cedeze controlul, insa sa pastreze un pachet minoritar, respectiv fuziunea dintre egali, care se loveste de multe ori de diferentele culturale si interese.

Piata de M&A la 5 luni - incetinire a cresterii fata de T1

Piata de M&A la 5 luni - incetinire a cresterii fata de T1Pe baza datelor analizate de casa de investitii Capital Partners, s-a constatat ca situatia pietei romanesti de M&A la 31 mai 2010 prezinta o incetinire a cresterii fata de primul trimestru din 2010, ajungand la un total al tranzactiilor de 211 milioane euro.

Desi volumul tranzactiilor de 211 milioane euro este in crestere totusi cu 66% fata de primele 5 luni din 2009, cand volumul a fost de 127 milioane de euro, se constata o incetinire a cresterii fata de T1, deci o dinamica de 75%, a explicat Doru Lionachescu (foto), partener principal, Capital Partners.

“De asemenea, in ultimele 3-4 saptamani am constatat o reducere abrupta a activitatii pe piata de M&A, pe baza efectului de contagiune a turbulentelor din Grecia, dar si a constatarilor misiunii FMI in Romania si a planului de masuri agreat”, a declarat Lionachescu.

In primele cinci luni ale anului s-au inregistrat 33 de tranzactii, cifra in crestere cu 73% fata de primele 5 luni din 2009, cand au fost 19 tranzactii.

Se constata, de asemenea, o reducere a valorii medii pe tranzactie de la circa 6,7 milioane la 6,4 milioane euro/deal, ceea ce duce la concluzia ca piata romaneasca de fuziuni si achizitii este foarte mica.

In ceea ce priveste distributia pe industrii, cele mai multe tranzactii (6) au fost facute in segmentul serviciilor diversificate si productiei specializate, urmat de retail si servicii financiare cu cite 4 tranzactii, conform studiului Capital Partners.

Ernst&Young: Primele 5-6 luni in M&A au fost destul de calme

Ernst&Young: Primele 5-6 luni in M&A au fost destul de calmePiata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, evaluata in primul trimestru din 2010 la 178 mil. euro, nu a fost caracterizata de efervescenta, foarte putine discutii fiind finalizate, dintre care multe nu au fost facute publice, a declarat Cornelia Bumbacea (foto), partener Ernst&Young Romania.

”Daca ma intrebati acum, piata de M&A din Romania nu arata bine, exista valuri de interes, de dorinta. Daca ma intrebati acum o luna piata parea sa se dezghete. Nu vad neaparat discutii noi, ci discutii reiterate, incepute in toamna trecuta. Exista sperante, insa primele 5-6 luni au fost destul de calme, au fost foarte putine procesele care s-au incheiat si nu toate au fost facute publice”, afirma Cornelia Bumbacea.

Potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young in martie 2010 in randul unor companii din 51 de tari, active in peste 40 de industrii, 61% din respondenti sunt optimisti in privinta iesirii din criza financiara in urmatoarele 12 luni, in timp ce 69% dintre acestia sunt increzatori in perspectiva economica a tarilor in care sunt prezenti.

Pe de alta parte, cele mai importante 3 directii de investire a capitalului sunt cresterea organica, achizitii in sectoare considerate relevante, respectiv cercetare si dezvoltare. In aceste conditii, 47% dintre companii se asteapta sa incheie o tranzactie in urmatoarele 6 luni, spre comparatie cu 25% in 2009, urmand ca procentul sa creasca in urmatorii 2 ani pana la 67%.

Cele mai importante obstacole in incheierea unei tranzactii sunt incertitudinea multiplilor de evaluare (65%), precautia investitorilor (60%), cresterea riscului pentru o tranzactie (57%).

”Discutiile care au inceput acum un an si jumatate ajung intr-o faza scrisa, insa cerintele sunt mult mai restrictive. Toata lumea urmareste zone care nu sunt atat de expuse crizei economice globale. O tranzactie in Romania dureaza pana la faza de finalizare, cel putin sase luni de la inceperea discutiilor. Piata pare sa iasa dintr-o etapa inghetata, insa va mai trece ceva timp pana acest lucru se va reflecta real si in activitatea de M&A, mai ales pe fondul nepotrivirilor dintre asteptarile de pret ale vanzatorilor si ale cumparatorilor”, spune Bumbacea.

Pe de alta parte, Bumbacea precizeaza ca ultimele evolutii de pe piata romaneasca la nivelul deciziilor politice induc un grad de reticenta in randul investitorilor, fonduri de investitii sau strategici.

"Imaginea Romaniei este cam tulbure, sunt investitori care se uita spre piata romaneasca si unii care nu sunt prezenti in Romania, dar din cauza conditiilor si a ceea ce intentioneaza Guvernul sa faca in perioada urmatoare sunt reticenti", a explicat Bumbacea.

Mezzanine Management: Limitarea tranzactiilor din M&A vine din calitatea companiilor

Mezzanine Management: Limitarea tranzactiilor din M&A vine din calitatea companiilorCompania austriaca de investitii Mezzanine Management, prezenta in Romania prin investitii in domeniul productiei de ape minerale si a constructiilor, este interesata sa acorde finantari companiilor care realizeaza un minim de sapte milioane de euro/tranzactie.

Produsul nostru (imprumutul de tip mezanin - n. red.) este uneori mai favorabil decat o finantare bancara, pentru ca banii se ramburseaza in momentul scadentei sau al exit-ului, astfel incat compania se poate concentra pe dezvoltarea afacerii", a explicat Ruxandra Pana (foto), director de investitii in cadrul Mezzanine Management GmbH.

Ea a declarat ca in prezent se analizeaza o serie de proiecte, intentia companiei fiind aceea de a sprijini firmele care vor sa faca achizitii, prin cresterea sofisticarii lor - tranzactii cu valori mai mari si investitori de capital care sa obtina un randament superior.

"Nu preferam decat acele companii care au reusit atragerea de capital in paralel, interesant pentru noi fiind un minim pe tranzactie de sapte milioane de euro, deci noi nu putem fi de folos decat in cazul unor tranzactii de peste 15 milioane de euro", a punctat oficialul Mezzanine Management.

"Proiectele analizate sunt destul de multe, dar cu precadere este vorba despre companii extrem de indatorate care cauta o solutie pentru a se salva", a spus Pana, adaugand ca recent nu s-a acordat niciun imprumut. In plus, a mai spus oficialul companiei austriece, chiar daca momentul este unul oportun pentru consolidarea sectoriala din M&A (achizitii si fuziuni), limita miscarilor este data de calitatea companiilor.