1 / 4

Asiguratorii cer implicarea statului pentru acoperirea riscurilor catastrofale in agricultura

Asiguratorii atrag atentia asupra transformarii, din cauza schimbarilor climaterice, a unora dintre riscurile asigurabile in riscuri care nu vor putea fi acoperite exclusiv de mediul privat. Grindina si seceta provoaca tot mai multe daune fermierilor, iar pentru a fi acoperite este necesara, potrivit specialistilor in asigurari, implicarea statului prin acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale.

“Romanii incearca sa-si protejeze afacerile indiferent de dimensiunile investitionale, mai precis investitiile pe care le fac in vederea prelucrarii pamantului si cresterii animalelor. In schimb, din cauza conjuncturii au ajuns in prezent aproape de faliment pentru ca Legea 381/ 2002 (Legea privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura n.r.) a incetat sa mai functioneze, iar Ministerul Agriculturii impreuna cu Senatul si Camera Deputatilor nu au reusit sa definitiveze un inlocuitor asa cum si-au luat angajamentul in momentul in care legea a inceput sa functioneze”, a declarat Liviu Ion Olteanu (foto), directorul departamentului de asigurari si daune agricole din cadrul Astra Asigurari.

Mai mult, spune reprezentantul Astra, pe masura ce legea a functionat, au fost eliminate prevederile prin care se subventionau prima de asigurare platita de producatorul agricol si implicit acordarea de despagubiri pentru daunele produse de riscurile catastrofale.

“Se incearca la aceasta data emiterea unei ordonante de catre Ministerul Agriculturii referitor la asigurarile agricole, insa fara sa fie consultate companiile private de asigurari, in contextul in care, in calitate de companii private, nu putem face exact cum gandesc guvernantii”, a mai spus Olteanu.

El adauga ca in ultimii doi ani societatile de asigurare private nu au fost chemate la nicio discutie pe tema asigurarii culturilor de catre Ministerul Agriculturii.

Olteanu a tinut sa precizeze ca societatile private de asigurari nu pot prelua toate riscurile, inclusiv cele catastrofale. “Asiguratorii au in portofoliile lor riscurile pe care le despagubesc si riscuri care au ajuns la momentul acesta sa tinda catre ceea ce sunt numite generic riscuri catastrofale, este vorba de grindina care nu se mai produce pe areale mici, ci a ajuns sa fie un fenomen general”, a precizat Olteanu, adaugand ca schimbarile climaterice vor aduce, conform prognozelor Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INM), tornade.

Potrivit lui Olteanu, statul roman trebuie sa ia masuri in vederea sprijinirii agricultorilor, insa in elaborarea cadrului legislativ necesar asigurarii private, prin preluarea riscurilor, joaca un rol important, fiind astfel necesar ca mediul privat sa fie consultat. “Suntem societati private si nu ne poate impune nimeni un anumit mod de lucru fara sa fim consultati, iar daca statul nu-si intoarce capul catre ceea ce inseamna producatorul agricol, Romania o sa ramana o tara cu pamanturile necultivate, daca nu cumva a inceput deja sa fie in mare parte”, a mai comentat Olteanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri