1 / 7

Legea va fi ajustata din mers

Contextul in care asigurarile pentru locuinte devin obligatorii: semnarea recenta a contractului de reasigurare de catre Pool de Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale (PAID) si a inundatiilor care au produs daune majore romanilor.

„Ultimii ani au demonstrat ca Romania nu este ferita de consecintele schimbarilor climaterice. Este evident faptul ca evenimentele de tipul inundatiilor pot genera probleme sociale, iar finantarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales in contextul existentei unor constrangeri bugetare. Singurul sistem viabil pentru a face fata unor asemenea dezastre este sistemul asigurarilor, care are capacitatea de a dispersa riscurile prin intermediul reasigurarii”, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) .

In ceea ce priveste contractul de reasigurare, legea prevedea ca acesta va fi platit printr-un imprumut pe care PAID urma sa il primeasca de la Ministerul de Finante, dar membrii Poolu-lui au decis sa nu apeleze la ajutorul statului.

Dupa mai multe amanari a inceperii procesului de emitere a politelor, si la 8 ani de la prima initiativa legislativa care prevedea asigurarea obligatorie a tuturor proprietatilor cu destinatie locativa din Romania, asiguratorii membri PAID si-au inceput activitatea.

Cu toate acestea, legea 260/2008 care reglementeaza asigurarea obligatorie a locuintelor asteapta sprijinul Parlamentului Romaniei pentru aprobarea modificarilor necesare esentiale activitatii Pool-ului.

„In acest moment, in Parlamentul Romaniei exista un pachet de modificari la legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (cele 3 riscuri acoperite de politele PAD n.red.), a carui aprobare speram sa se produca imediat dupa vacanta parlamentara”, a declarat presedintele PAID, Marius Bulugea (foto).

Un alt element deosebit de important, fara de care activitatea PAID va fi destul de mult ingreunata, este baza de date care cuprinde toate locuintele din Romania. Este foarte important in acest sens sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care trebuie sa emita norme in acest sens, dupa cum au spus oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

O alta modificare a legii tine de modalitatea de plata a despagubirilor, avand in vedere ca primele de asigurare, in integralitatea lor, se vireaza PAID-ului si nu sunt retinute de asiguratori. Astfel, acestia nu pot sa plateasca despagubiri din moment ce nu retin nimic din prima de asigurare.

„Neexistand rezerva de dauna, PAID-ul va trebui sa faca plata daunelor si nu asiguratorii individuali membrii ai Pool-ului, care va prelua dosarul de dauna si va efectua plata”, a mai explicat Bulugea.

De asemenea, este important pentru Pool si sistemul informatic, care a devenit functional si poate fi utilizat pentru emiterea electronica a politelor de catre toate cele 13 companii actionare ale PAID.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri