Profituri in scadere cu pana la 19,5%

Profituri in scadere cu pana la 19,5%Profitul net obtinut de BRD in primul semestru din 2010 a scazut cu 13,7% fata de perioada similara din 2009, pana la 367 milioane lei (88,6 milioane euro). BRD - Groupe Societe Generale isi publica rezultate financiare calculate pe baza standardelor romanesti de contabilitate.

BCR a raportat dupa primele sase luni din 2010 un profit net consolidat in suma de 488,5 milioane lei (117 milioane euro), in scadere cu 19,5% fata de aceeasi perioada din 2009. Rezultatele publicate de grupul BCR sunt calculate conform standardelor internationale de contabilitate, care permit o contabilizare mai relaxata a provizioanelor comparativ cu cele romanesti.

In ceea ce priveste activele gestionate de cele doua institutii de credit, BCR a finalizat primul semestru cu active in valoare 65,57 miliarde lei (15 miliarde euro), iar activele BRD au ajuns la 48,6 miliarde lei (11,1 miliarde euro).

La finalul anului trecut BCR avea o cota de piata de 19,1%, iar BRD controla 14% din activele sistemului bancar.

Bancile taie puternic cheltuielile

Bancile taie puternic cheltuielileVenitul net bancar obtinut de BRD in prima jumatate a acestui an a fost in suma de 1,75 miliarde lei (422 milioane euro), fiind cu 7% mai mare fata de cel raportat la 30 iunie 2009. In acelasi timp, banca a gestionat atent cheltuielile generale (care au fost in scadere cu aproape 3% fata de primul semestru al anului 2009).

BRD a inregistrat un coeficient de rentabilitate a capitalului propriu (ROE) egal cu 16,1%.

„Activitatea bancii este afectata de prelungirea crizei economice, care se traduce in mediul bancar printr-un ritm scazut al cererii de produse bancare, respectiv printr-un nivel ridicat al costului net al riscului. Eficienta operatiunilor BRD a fost sustinutã de masurile interne de control
al cheltuielilor, care au contribuit la obtinerea unui foarte bun raport cost-venit. Rentabilitatea activitatii bancare, in general, a ramas la un nivel superior mediei sistemului bancar, iar performantele operationale – cresterea venitului net bancar – reprezinta o dovada a faptului ca modelul de business al bancii este unul viabil, care da rezultate chiar in circumstantele unei crize economice prelungite”, a declarat Guy Poupet (foto), presedinte – director general al BRD - Groupe Société Générale.

BCR a inregistrat un venit net din dobanzi in suma de 1,9 miliarde lei, cu 9,7% mai ridicat fata de cel obtinut in primul semestru din 2009, insa veniturile nete incasate din taxe si comisioane s-au diminuat cu 2,9%, pana la 307,8 milioane lei.

Banca a incercat sa reduca puternic cheltuielile, astfel ca, spre exemplu, cheltuielile cu personalul s-au redus cu 21,3%. La nivel operational, cheltuielile bancii s-au diminuat cu 9,7%, pana la 889,1 milioane lei (211,3 milioane euro).

Creditarea se lasa asteptata

Creditarea se lasa asteptataPentru a putea continua sa faca business bancile trebuie sa acorde credite, dar riscurile semnificative si cererea slaba venita din partea persoanelor fizice si a companiilor intarzie relansarea activitatii de creditare.

BCR si-a majorat portofoliul de credite cu doar 2,5% in ultimele 12 luni, nivelul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor ajungand la 47,69 miliarde lei (10,91 miliarde euro). Creditarea corporate s-a majorat cu 7% in sold fata de perioada similara de anul trecut, in timp ce portofoliul de credite de retail a urcat cu doar 0,4%.

“BCR a continuat sa demonstreze capabilitatea de a se adapta unor situatii de piata dificile. Foarte probabil aceste conditii vor continua sa isi produca efectele in al doilea semestru din 2010” a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedinte si director general al BCR.

Pe de alta parte, BRD si-a majorat portofoliul de credite cu 7,1% in perioada analizata, volumul total al creditelor acordate ajungand la 34,5 miliarde lei. Creditele pentru persoane fizice totalizeaza 16,6 miliarde RON, cu 5% mai mult decat la jumatatea anului 2009, in timp ce valoarea
creditelor acordate companiilor a crescut cu 9,2%, pana la 17,9 miliarde lei.

In trecut, in perioada de boom economic, bancile anuntat cresteri de doua cifre atat pentru nivelul portofoliilor de credite, cat si pentru castigurile nete pe care le raportau.