Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilor

Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilorBanca de investitii Lazard ocupa primul loc in topul consultantilor financiari, in functie de valoarea tranzactiilor intermediate in primul semestru din 2010, potrivit unei analize a companiei de cercetare DealWatch. Lazard a asistat cel mai mare deal incheiat in prima parte din 2010 cu influente pe piata locala, in valoare de 333,79 mil. dolari (272 mil. euro) - vanzarea fondului austriac de investitii Europolis. Fondul de investitii CA Immobilien Anlagen AG (CA Immo), proprietarul cladirilor Opera Center si Bucharest Busines Park din Bucuresti, a ajuns in luna iunie la un acord cu Österreichische Volksbanken, pentru a achizitiona Europolis, care detine in Romania proiectele de birouri Europe House si Rivel Place – Sema Parc.

Banca de investitii Lazard este urmata de BNP Paribas, Houlihan Lokey si PricewaterhouseCoopers, care au lucrat la tranzactia de 272,45 milioane de dolari prin care Turk Telekom, companie detinuta de Oger Telecom, a preluat compania maghiara Invitel International, care detinea si Euroweb Romania. Grupul Invitel era controlat anterior de fondul de private equity Mid Europa Partners.

Locul 5 este ocupat de compania de consultanta Deloitte, cu doua tranzactii intermediate in valoare totala de 41,07 milioane de dolari. In primele sase luni din 2010, Deloitte a oferit consultanta companiei Datek Telecom, care a fost cumparata de operatorul alternativ de telecomunicatii GTS Central Europe, si vanzatorilor din tranzactia prin care Advent International a preluat CMU: fondul de investitii 3i, care a detinut 49% din titluri, si medicul cardiolog Wargha Enayati, care avea pachetul majoritar de 51%.

Casa de investitii independenta Capital Partners ocupa locul 6 in functie de valoarea tranzactiilor intermediate in primul semestru – 20,3 milioane de dolari.

Cu doua tranzactii intermediate in primul semestru – in valoare de 15,95 milioane de dolari, Balkan Advisory Company (BAC) ocupa locul 7 in clasament.

Ernst&Young, locul 8 in top, a intermediat doua tranzactii in valoare totala de 9,75 milioane de dolari.

Compania de consultanta financiara Finadvice a intermediat o tranzactie in valoare de 9,75 milioane de dolari, ocupand locul 9 in clasamentul intocmit in functie de valoarea deal-urilor incheiate in primele 6 luni.

KBC Securities ocupa locul 10 in clasament, cu trei tranzactii asistate financiar, in valoare totala de 7,96 milioane de dolari.

Potrivit metodologiei Dealwatch, au fost luate in considerare tranzactiile de peste 1 milion de euro, s-au inclus numai tranzactiile de tipul M&A (nu si ECM) si s-a luat in considerare data anuntului tranzactiei, nu data finalizarii acesteia. De asemenea, valoarea reflecta tranzactiile unde pretul a fost disponibil (fie ca date oficiale sau estimari ale pietei), iar zvonurile despre tranzactii sau tranzactiile esuate nu fac parte din aceste clasificari.

Top 10 consultanti/Numar de tranzactii

Top 10 consultanti/Numar de tranzactiiCu trei tranzactii in valoare de 20,32 milioane de dolari, Capital Partners ocupa primul loc in clasamentul intocmit pe baza numarului de fuziuni si achizitii intermediate in primul semestru din 2010. Capital Partners a asistat tranzactia prin care grupul german Hasec a cumparat in luna martie un pachet minoritar dintr-o companie formata de Electra Iasi - EMS-Electra, potrivit site-ului bancii de investitii.

O alta tranzactie intermediata de Capital Partners este aceea prin care grupul austriac Swarco AG, specializat in oferirea de servicii de marcaj rutier, semnalizare si de management al traficului, a achizitionat 85% din firma romaneasca Parking Experts.

De asemenea, Capital Partners a consiliat tranzactia dintre NextGen (companie detinuta si lansata in 2008 de catre Romtelecom) si New Com Telecomunicatii.

Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) a intrat pe scadere dupa primul semestru din 2010, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o schimbare abrupta de tendinta fata de primul trimestru al acestui an, releva un raport de piata prezentat recent de Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

KBC Securities
ocupa locul doi in aceasta ierarhie, cu un numar de 3 tranzactii in valoare de 7,96 milioane de dolari. Compania a asistat Bongrain Europe, lider mondial in specialitati din branza, care a preluat un pachet de 52% din actiunile societatii Delaco, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata branzeturilor din Romania.

Consultantii KBC Securities au mai lucrat si la tranzactia prin care Imprimeria de Stat din Ungaria a cumparat de la holdingul ungar Díjbeszedõ 50% din compania GPV Mail Services din Romania, pentru 1,5-2,2 milioane de euro.

De asemenea, divizia de investment banking a brokerului KBC Securities a fost implicata in tranzactia prin care operatorul de servicii medicale MedLife a achizitionat 80% din actiunile Policlinicii de Diagnostic Rapid din Brasov. Tranzactia a depasit valoarea de 3 milioane de euro.

Cu doua tranzactii in valoare de 41,07 milioane de dolari, Deloitte ocupa locul trei in acest clasament, fiind urmata de Balkan Advisory Company (BAC). BAC a oferit consultanta Infopress, cea mai mare tipografie de pe plan local, care a fost preluata de fondul de investitii spaniol GED in urma unei tranzactii de 12 milioane de euro. De asemenea, banca de investitii a asistat Caroli Foods in tranzactia prin care Tabco-Campofrio a fuzionat cu Caroli Foods intr-o firma noua in care Caroli detine pachetul majoritar.

Ernst& Young (E&Y), locul 5, a oferit consultanta pentru doua tranzactii anuntate in primul semestru din 2010, in valoare totala de 9,75 milioane de dolari. Consultantii E&Y au oferit consultanta grupului Logwin, care detinea si compania de logistica Logwin Road + Rail Romania, in tranzactia prin care operatiunile din Austria si estul Europei ale Logwin au fost achizitionate de catre Quehenberger Logistics Group, parte a Augustin Network.

E&Y a mai oferit consultanta companiei de producere si de furnizare de electricitate Repower, inregistrata in cantonul elvetian Graubunden, care a achizitionat 80% din traderul de energie Elcomex EN, controlat de omul de afaceri Ion Grecu.

Cu cate o tranzactie intermediata in primul semestru din 2010, urmatoarele companii de consultanta isi impart locurile 6-10: Lazard (333,79 milioane de dolari), BNP Paribas (272,45 milioane de dolari), Houlihan Lokey (272,45 milioane de dolari), PricewaterhouseCoopers (272,45 milioane de dolari) si Finadvice (9, 75 milioane de dolari).




Top 10 case de avocatura/Valoarea tranzactiilor

Top 10 case de avocatura/Valoarea tranzactiilorFirma de avocatura Kinstellar, formata in urma inchiderii birourilor din Budapesta, Bratislava, Praga si Bucuresti ale firmei britanice Linklaters, a asistat cele mai valoroase tranzactii, pe baza datelor din primul semestru. Casa de avocatura a lucrat la 5 tranzactii in valoare de 576,3 milioane de dolari.

Kinstellar a asistat juridic vanzatorul in tranzactia prin care operatiunile din Austria si estul Europei ale Logwin au fost achizitionate de catre Quehenberger Logistics Group, parte a Augustin Network.

De asemenea, Kinstellar a asistat Garanti Bank la lansarea acesteia in Romania. Valoarea aceastei tranzactii a fost de 53,5 milioane de euro, iar majorarea la capitalul social de 118,4 milioane de euro. Avocatii Kinstellar au lucrat alaturi de Turk Telekom, care a preluat compania maghiara Invitel International.

Firma austriaca de avocatura Schoenherr si Asociatii ocupa locul doi in clasament, cu patru tranzactii in valoare de 374,86 milioane de dolari. Casa de avocatura a asistat juridic Österreichische Volksbanken in vanzarea fondului Europolis.

Schoenherr si Asociatii a mai asistat producatorul de componente auto Draxlmaier in vanzarea unitatii de productie de elemente decorative de interior pentru automobile detinute la Codlea, fondul de investitii 3i in vanzarea pachetului detinut de la CMU si Vienna Insurance Group in vanzarea asiguratorului Omniasig catre Axa.

Doralt Seist Csoklich (DSC) ocupa locul trei cu o tranzactie, in valoare de 333,79 milioane de dolari.

Citeste in slide-ul urmator clasamentul caselor de avocatura in functie de numarul tranzactiilor si vezi ce deal-uri au incheiat avocatii in primul semestru din 2010.


Top 10 case de avocatura/Numar deal-uri

Top 10 case de avocatura/Numar deal-uriClasamentul intocmit in functie de numarul de tranzactii este condus de casa de avocatura Popovici Nitu&Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, coordonata de Florian Nitu (foto), managing partner al entitatii.

Popovici Nitu&Asociatii a asistat juridic operatorii de servicii medicale MedLife - in preluarea a 80% din actiunile Policlinicii de Diagnostic Rapid din Brasov si Medicover - achizitia de la Global Finance a unui teren din Pipera pe care va construi un spital privat.

Casa de avocatura a mai asistat GTS Central Europe in procesul de preluare a companiei Datek Telecom si Fresenius NephroCare Romania, care opereaza pe piata serviciilor private de dializa, pentru achizitia a doua centre de profil in Deva si Satu Mare.

Pe zona de real estate, firma de avocatura Popovici Nitu&Asociatii a asistat, potrivit informatiilor din piata, fondul austriac Immoeast in tranzactia prin care a devenit singurul actionar al firmei Klyos Media, responsabila de dezvoltarea mall-ului West Gate din Craiova.

De asemenea, firma de avocatura a asistat grupul francez Auchan in preluarea de la Flavus Investitii a terenului pe care a fost amplasat fosta uzina Tractorul Brasov si spatiului din Polus Center Constanta, detinut anterior de TriGranit.

Firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) ocupa locul doi in acest clasament, cu 10 tranzactii in valoare de 54,94 milioane de dolari.

NNDKP a asistat juridic grupul israelian New Kopel, cu activitati in sectorul de leasing operational, rent-a-car si vanzarea de automobile noi si second-hand, care a preluat centrul Ipso.

Casa de avocatura a mai asistat, printre altele, Campofrio in tranzactia prin care Tabco-Campofrio a fuzionat cu Caroli Foods intr-o firma noua in care Caroli detine pachetul majoritar.

Tuca Zbarcea & Asociatii ocupa locul trei, cu sapte tranzactii in valoare de 33,09 milioane de dolari. Casa de avocatura a asistat juridic agentiei de turism Happy Tour in preluarea Travel House, si a oferit consultanta Interbrands, cea mai mare companie de distributie pe plan local, in preluarea Wella Romania.

De asemenea, Tuca Zbarcea & Asociatii a asistat juridic vanzatorii in tranzactia prin care Axxess Capital, fondul de investitii condus de Horia Manda, a preluat 40% din actiunile producatorului de jucarii Noriel, dupa o investitie de 7 milioane de euro.

Locul 4 in topul intocmit in functie de numarul tranzactiilor este ocupat de casa de avocatura Musat si Asociatii (6 tranzactii in valoare de 126,49 milioane de dolari). Potrivit casei de avocatura, cele sase tranzactii sunt cele doua realizate pe Bursa de Rompetrol (Rafinare si Well Services) si cele trei ale fondului de investitii Platinum Equity (fabricile vandute catre Krombach, Leoni si Schubert, si Re Power - Elcomex.

Casa de avocatura Biris Goran - locul 5 cu cu sase tranzactii in valoare de 21,13 milioane de dolari, a asistat Travel House in tranzactia prin care a fost preluata de Happy Tour si fondul de investitii GED in preluarea Infopresse. De asemenea, casa de avocatura a asistat Bongrain Europe, care a preluat un pachet de 52% din actiunile societatii Delaco.

Locul 6 este ocupat de Kinstellar (5 tranzactii), fiind urmata de Schoenherr si Asociatii (4 tranzactii) si Drakopoulos Law Firm.

Locul 9 in clasament, casa de avocatura DLA Piper a asistat compania Datek in achizitia de catre GTS, Petrom in preluarea parcului eolian din Dobrogea si a consiliat juridic vanzarea unei participatii de 50% din centrul comercial Atrium Center Arad.

Casa de avocatura Linklaters inchide topul, cu doua tranzactii in valoare totala de 282,2 milioane de dolari.