Testarea la stres a bancilor

Testarea la stres a bancilorBNR a realizat in luna iulie a acestui an cel mai recent exercitiu de testare la stres a bancilor pentru a evalua rezistenta la socuri macroeconomice pronuntate posibile, dar nu probabile, care nu reprezinta insa o prognoza, potrivit raportului de stabilitate financiara publicat, marti, de BNR.

Exercitiul de testare la stres a inclus institutiile de credit persoane juridice romane si a avut in vedere un orizont de doi ani, respectiv 2010 si 2011.

"Deteriorarea calitatii portofoliului de credite se datoreaza in special expunerilor fata de companii (in 2010), respectiv fata de populatie (in 2011). Cresterea cheltuielilor privind deprecierea activelor financiare (provizioane) este estimata la aproximativ 38% pentru 2010 (52% pentru expunerile fata de companii, respectiv 25% pentru cele fata de populatie), si la 21% pentru 2011 (11% pentru expunerile fata de companii, respectiv 31% pentru cele fata de populatie)", potrivit raportului.

Banca centrala noteaza ca variatia veniturilor din dobanzi are un efect marginal asupra profitului, in pofida scaderii ratelor de dobanda asumate in testare.

"In conditiile scenariului, rezultatul financiar cumulat la nivelul sistemului bancar la finele anului 2010 este unul nul, cu un reviriment in anul 2011", se spune in raport.

Citeste si BNR: Creditele in valuta cu restante de cel putin o zi au scazut puternic in iulie

Cate credite au fost acordate constructorilor si companiilor imobiliare

Cate credite au fost acordate constructorilor si companiilor imobiliareUn sfert din creditele acordate companiilor au fost contractate de catre firmele de constructii si companiile imobiliare, aproximativ 25 de miliarde lei (6 miliarde euro), sectoare care cumuleaza 30% din volumul total al creditelor restructurate si au cele mai inalte rate de neperformanta.

"Sectoarele constructiilor si imobiliar cumulau 30% din volumul total al creditelor restructurate, urmate de turism si comert (aproximativ 25%). Din punct de vedere al valorii medii a unui credit restructurat, cele mai ridicate valori se inregistreaza pentru creditele restructurate din sectorul imobiliar", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR, citat de Mediafax.

Potrivit documentului, firmele din sectoarele constructiilor si imobiliar au resimtit puternic efectele crizei: de la cresteri rapide ale valorii adaugate in aceste sectoare, ceea ce a atras si volume importante de resurse financiare, contribuind la supraincalzirea economiei, ele au ajuns sa contabilizeze scaderi pronuntate ale activitatii, iar accesul lor la creditare s-a restrictionat semnificativ.

500.000 de persoane au cate trei credite

500.000 de persoane au cate trei crediteAproximativ 4,5 milioane de persoane au credite, depasind numarul total de salariati, cea mai riscanta categorie in privinta rambursarii fiind reprezentata de peste 500.000 de persoane care au in general cate trei imprumuturi, doua la banci si unul la un IFN, potrivit unui raport BNR.

In medie, o persoana debitoare trebuie sa onoreze circa 1,75 credite (iunie 2010). Indatorarea semnificativa si rapida a populatiei in ultimii ani reclama o monitorizare atenta, avand in vedere ca nu exista o experienta la nivelul gospodariilor in gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri si cu precadere in faza descendenta a acestuia, iar evolutiile actuale sunt preocupante", se arata in raportul BNR.

Potrivit raportului, peste 500.000 de persoane care s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN reprezinta cea mai riscanta categorie. La finele lunii iulie, datoriile pe care le aveau aceste persoane insumau 13,8 miliarde lei.

"Aceste persoane au in general trei credite (doua la banci si unul la IFN) si prezinta o rata a neperformantei de 13,4% (iunie 2010), similara pe cele doua categorii de creditori", se spune in raport.

Cele mai numeroase credite neperformante sunt cele de valoare mica, respectiv sub 5.000 de lei.