1 / 5

Sistemul fiscal din Romania, unul dintre cele mai dinamice din lume

„Sistemul fiscal din Romania este unul dintre cele mai dinamice din lume, dar daca masurile fiscale sunt gresite pot avea consecinte devastatoare si un impact negativ asupra mediului de business”, a declarat Peter de Ruiter (foto), partener in PricewaterhouseCoopers (PwC), in cadrul unei conferinte organizata de Ziarul Financiar.

"Colectarea taxelor trebuie sa fie la fel pentru toti agentii economici si bine realizata, iar acest lucru in Romania necesita imbunatatiri. Din pozitia de consultanti financiari, am identificat un numar de cinci masuri pe care le propunem in scopul imbunatatirii climatului fiscal", a continuat Peter de Ruiter.

Potrivit primei masuri propusa de PwC, Romania ar trebui sa adopte un cadru legislativ adecvat pentru dezvoltarea societatilor de tip holding, fapt ce ar atrage multe firme straine, din tari precum: Cipru, Olanda, Elvetia, Luxemburg etc. Un regim de tip holding permite transferul de resurse intra-grup, fara bariere operationale sau legale, sau costuri suplimentare, precum cele fiscale.

A doua masura vizeaza consolidare fiscala a TVA, ceea ce ar conduce la imbunatatire masiva a fluxului de venituri la bugeul de stat, astfel incat un grup de companii, avand aceiasi actionari sa fie contribuabil unic pentru toate companiile din grup.

Numarul de taxe si impozite din Romania arunca o presiune in plus pe mediul de afaceri, iar pe de alta parte, autoritatile cheltuie mai multi bani sa le administreze decat incaseaza efectiv prin punerea lor in practica. Astfel, o a treia masura sugereaza reducerea numarului acestora. In acest sens, Peter de Ruiter a dat exemplul Suediei unde numarul taxelor si impozitelor este foarte redus.

Reprezentantul PwC a sugerat, de asemenea, si necesitatea plafonarii contributiilor sociale, ceea ce ar avea un efect imediat asupra economiei prin reducerea evaziunii fiscale. O a cincea masura, vizeaza cresterea transparentei in ceea ce priveste sistemul legislativ. Astfel, sistemul fiscal ar deveni unul mai predictibil, iar Romania ar reintra pe harta prioritatilor investitorilor straini.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri