1 / 4

Doar 800 lei in cont pentru fiecare contribuabil, dupa 29 de luni de pensii private

Noua lege a pensiilor va introduce o serie de masuri cu implicatii majore asupra sistemului de public pensii, dar si asupra celui privat, astfel incat, prin noul sistem de indexare a pensiilor cu rata inflatiei, si nu cu nivelul salariului mediu, se va ajunge in timp la un decalaj si mai mare intre venitul disponibil din perioada activa si cel din perioada pensionarii.

De aceea, in contextul in care, bugetul de pensii inregistreaza cel mai mare deficit din istoria sa, Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) sustine ca este absolut necesara „majorarea nivelului contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii pana la un minim de 8% din venitul brut al fiecarui contribuabil”, fata de 6% cat este nivelul prevazut de Legea Nr. 411 din 2004 privind fondurile de pensii administrate privat, si care va fi atins abia in 2016, daca nu intervin alte modificari ale calendarului de crestere a contributiilor.

Prin sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) se urmareste completarea deficientelor inregistrate de sistemul public de pensii (Pilonul I), iar masurile propuse au rolul de a reduce deficitul pe termen mediu si lung, odata ce economia revine pe crestere economica.

„Ar trebui sa ne gandim foarte serios atat la o accelerare a calendarului, astfel incat sa ajungem la 6% mai repede decat la termenul prevazut initial, cat si la marirea procentului la cel putin 8%, nivel pe care experienta altor tari il arat ca pe un minimum admisibil pentru atingerea obiectivelor sociale ale sistemului”, a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea (foto), in cadrul Conferintei Nationale a Pensiilor Private. In prezent, impartind valoarea activelor din sistemul pensiilor obligatorii, la numarul de participanti din sistem, rezulta ca, in medie, fiecare participant are doar 800 lei in cont, adica mai putin de 200 euro, in 29 de luni de administrare.

Potrivit acestuia, situatia sistemului de pensii publice din Romania este cu atat mai grava, cu cat echilibrul demografic intre generatiile active si cele varstnice este mai puternic afectat, raportul intre numarul salariatilor ce contribuie la constituirea bugetului public de pensii si numarul pensionarilor, beneficiarii sistemului, este in prezent de circa 1:1, cu perspectiva de a se degrada in continuare.

Criza economica a accentuat acest dezechilibru prin cresterea somajului si ingreunarea colectarii, ca urmare a scaderii resurselor de lichiditati ale companiilor. Pe termen lung, prin adoptarea noii Legi a sistemului unitar de pensii se poate imbunatatii, intr-o anumita masura, sustenabilitatea sistemului, potrivit CSSPP, dar ea va institui totodata un sistem de pensii publice mult mai putin generos.

Ca urmare, mai mult decat alte tari europene, Romania are nevoie de un sistem de pensii private puternic, a carui sustinere si dezvoltare trebuie sa devina o prioritate strategica pentru Guvern. „Piata pensiilor private are nevoie, in acest moment, inainte de orice altceva, de trei factori de baza: un pact social care sa asigure stabilitatea legislativa, oportunitati de investire si contributii de minimum 10%, a declarat Mircea Oancea.

In prezent, o pondere de 2,5 puncte procentuale din contributia totala la asigurarile sociale a fiecarui angajat, 10,5% din salariul brut, merge catre un fond de pensii private ales de catre participant. Prin noul proiect de lege, se urmareste majorarea contributiei la minim 8% pana in 2016, de la 3%, cat este prevazut pentru 2011 in memorandumul cu Fondul Monetar international (FMI). Incepand cu 2010, nivelul contributiei va creste cu cate 1 punct procentual, in loc de 0,5% cat este reglementat in prezent.

Totodata, peste 1.000 de plati au fost realizate, pana in prezent, in cadrul celor doua sisteme de pensii, obligatoriu si facultativ, cumuland peste 1,461 miliarde de lei (340.000 de euro), majoritatea covarsitoare a acestora mergand catre persoane care au iesit propriu-zis din sistemul privat de pensii, in urma decesului sau a invaliditatii; dar nu poate fi vorba de pensii in acest caz.

„Pentru un sistem viabil si sustenabil trebuie sa majoram valoarea contributiei, astfel incat valoarea activelor in Produsul Intern Brut (PIB) sa cresca de la 0,5%, in prezent la un nivel comparativ cu alte state din regiune. De exemplu, in Slovacia este 5%, in Polonia de 14%, iar in Bulgaria de 4%”, a mai spus Mircea Oancea.

Dupa 29 de luni de activitate a fondurilor de pensii oblgatorii si 3 ani de pensii facultative, valoarea activelor din sistem a ajuns la 980 de milioane de euro (4,2 de miliarde de lei). Pentru sfarsitul acestui an, CSSPP estimeaza ca valoarea activelor pentru Pilonul II si Pilonul III va depasi pragul de 1 miliarde de euro.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri