1 / 6

Transmiterea majorarii TVA in preturi nu s-a finalizat

Efectele majorarii cotei TVA cu cinci puncte procentuale s-ar putea vedea in inflatie si in ultimele luni din acest an, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. El a aratat in cadrul unei conferinte de presa ca majorarea cotei TVA s-a transmis, pana in prezent, in proportie de 61% in preturile bunurilor de consum.

"Coeficientul de transmitere a majorarii TVA in preturi este de 61% (n.r. - pana in septembrie), mai redus fata de estimarile initiale care aratau un coeficient de 70%", a declarat Mugur Isarescu, adaugand ca transmiterea cresterii TVA se realizeaza etapizat, motiv pentru care am putea sa asistam la presiuni asupra inflatiei si in ultimul trimestru din acest an.

Majorarea cotei TVA s-a transmis mai putin in preturile bunurilor de consum din cauza deficitului semnificativ de cerere.

"Deficitul de cerere este substantial, iar diminuarea marjelor de profit ale operatorilor a aratat ca o parte din cresterea TVA a fost suportata de ei", afirma Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai subliniat ca exista, insa, si presiuni inflationiste ce nu sunt generate de majorarea TVA.



Cota TVA a fost majorata la data de 1 iulie 2010 cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%. Rata anuala a inflatiei se situa in luna iunie (inainte de cresterea cotei TVA) la 4,38%, in iulie a crescut la 7,14%, in august a ajuns la 7,58%, iar in septembrie a crescut pana la 7,77%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri