1 / 4

Reforma sistemului fiscal din Romania intarzie sa apara

Romania se claseaza pe locul 151 din 183 de economii analizate in cadrul raportului Paying Taxes 2011 realizat de PwC si Banca Mondiala, in usor regres fata de precedenta editie a topului cand s-a clasat pe locul 147.

“Aceasta pozitionare este puternic influentata de numarul mare de plati de taxe si de impozite existente in Romania: nu mai putin de 113 plati pe parcursul unui an, din care 84 se refera la platile aferente contributiilor sociale. Nu exista un sistem electronic de plati functional. Pozitia Romaniei in a doua jumatate a clasamentului nu se datoreaza numai sistemului fiscal din Romania, ci si reformelor fiscale implementate de alte tari”, a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC Romania.

Mai exact, pozitia fiscala a Romaniei s-a inrautatit si ingreunat, in timp ce alte state au facut reforme pentru a usura plata taxelor si impozitelor. Romania a ajuns anul trecut pe ultimul loc din Uniunea Europeana in functie de usurinta cu care o companie isi plateste taxele.

In timp ce oamenii de afaceri din Romania sunt obligati sa realizeze 113 plati de taxe si impozite anual, cei din Suedia realizeaza doar 2.

Numarul de ore necesare pentru conformarea cu legislatia fiscal din Romania a crescut in ultimul an, de la 202 ore anul trecut la 222 de ore in raportul prezentat anul acesta, explica reprezentantii PwC.

Acest lucru se datoreaza in principal introducerii unor reglementari mai anevoioase in ceea ce priveste contractele de munca, precum si noilor reglementari privind plata impozitului pe profit. Pe de alta parte, s-au facut si progrese, mai exact procesul de emitere a facturilor in format electronic, introdus in octombrie 2009, a fost simplificat pentru imbunatatiea procesului de conformare.

"Inca nu vedem reforme in sistemul fiscal din Romania. Colectarea taxelor si impozitelor putea sa fie mult mai ridicata in Romania in anii care au trecut daca sistemul era simplificat", a mentionat de Ruiter.

Rata totala de impozitare a unei compani medii din Romania se plaseaza la 44,9%, peste medie din Uniunea Europeana, de 44,2%, dar sub media mondiala, de 47,8%.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri