1 / 10

Economiile: In ce moneda ne pastram banii?

Economiile vor juca un rol important in bugetul populatiei in 2011, desi multe studii arata ca oamenii nu vor mai putea sa economiseasca in acest an la fel ca in 2010. Circa 40% din persoanele care au economisit anul trecut marturisesc ca in 2011 vor pune mai putini bani in depozite, conturi de economii sau la saltea.

Importanta este si moneda in care persoanele fizice aleg sa economiseasca, evolutia cursurilor de schimb avand o pondere importanta in luarea acestei decizii.

Volatilitatea foarte mare inregistrata in ultimele luni la nivelul leului, euro sau dolarului ar trebui sa ii determine pe romani sa isi diversifice economiile intre mai multe monede, considera analistul Aurelian Dochia. “Cel care vrea sa joace prudent ar trebui sa isi imparta economiile in mai multe monede, fie ca este vorba de lei, euro sau dolari. O distributie a economiilor intre aceste monede este o solutie indicata”, a declarat pentru Wall-Street.ro Aurelian Dochia.

Dobanzile practicate de banci la depozite ar putea influenta procesul de economisire, insa nivelul lor este redus comparativ cu rata anuala a inflatiei care este de aproape 8%. Majoritatea utilizatorilor de produse bancare din mediul urban sunt de parere ca dobanzile acordate de banci la produsele de economisire sunt prea mici, iar comisioanele la credite prea mari.

Cea mai mare dobanda pe care clientii o pot obtine la depozitele in lei este de 8%, in timp ce depozitele in euro sunt recompensate cu o dobanda de cel mult 4%, iar pentru plasamentele in dolari se poate castiga circa 3%.

La realizarea acestui articol au contribuit Diana Cioltei, Lucia Maxim, Sorina Negrila, Ana Sabiescu si Marius Stanciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri