1 / 4

"Caile Domnului si ale MFP sunt intortocheate si necunoscute"

Revenirea la impozitarea veniturilor microintreprinderilor a reprezentat o veste buna pentru micii antreprenori, iar consultantii din fiscalitate pun aceasta decizie pe seama faptului ca Ministerul de Finante a realizat ca microintreprinderile nu generau evaziune fiscala. Motivul invocat de autoritati atunci cand s-a eliminat impozitul pe venit a fost simplu: unele microintreprinderi erau utilizate ca vehicule fiscale create cu scopul de a evita plata unor taxe si contributii sociale.

"De la 1 ianuarie 2011 impozitarea veniturilor microintreprinderilor a revenit in actualitate, dar nu in in forma initiala, ci intr-una modificata: microintreprinderile au posibilitatea de a alege intre impozitul pe venit si cel pe profit, iar dintre activitatile care beneficiaza de noile facilitati fiscale au fost eliminate integral prestarea de servicii de management si/sau consultanta", explica Dan Schwartz, managing partner in cadrul companiei Scot & Company Consulting.

In normele vechi se preciza ca, daca in cifra totala de afaceri anuala a unei microintreprinderi erau inregistrate venituri din prestarea de servicii de consultanta ori management cu o valoare mai mare de 50% din veniturile totale, atunci respectiva entitate nu mai putea aplica impozitul pe venitul microintreprinderilor si era obligata la plata impozitului pe profit.

"Revenirea la facilitatea fiscala acordata microintreprinderilor, intr-o forma chiar mai permisiva decat cea anterioara, nu poate avea decat o singura explicatie: MFP a inteles ca microintreprinderile, in ansamblul lor, nu generau evaziune fiscala, iar eliminarea facilitatii fiscale in loc sa aduca venituri la bugetul statului, a dus in fapt la pierderi de venituri fiscale", explica Dan Schwartz.

Mai mult, el considera ca decizia din trecut a Finantelor de a elimina impozitul pe venitul microintreprinderilor a dus la inchiderea unor afaceri mici care ofereau locuri de munca si la trimiterea lor in zona "gri sau chiar "neagra" a economiei.

"Renuntarea la impozitarea veniturilor microintreprinderilor a generat pierderi pentru bugetul de stat, somaj si cresterea evaziunii fiscale", afirma Schwartz.

Reintroducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor s-au putea sa genereze un efect pozitiv in economie, desi unele voci spun ca exista riscul ca majoritatea afacerilor din Romania sa ramana mici pentru a se evita plata unor impozite mai mari. "Pentru ca efectul pozitiv sa se produca este, insa, necesar ca micii intreprinzatori sa-si recapete increderea in seriozitatea politicilor fiscale guvernamentale si sa invete sa foloseasca facilitatile fiscale pentru dezvoltarea afacerilor lor si nu doar pentru a obtine avantaje fiscale minore", afirma reprezentantul Scot & Company Consulting.

Schwartz sustine ca pentru a evita riscul “faramitarii” afacerilor companiilor ar fi optat, din punct de vedere personal, pentru o scutire totala de impozit pentru venituri anuale de pana la o anumita valoare, decat pentru revenirea la impozitarea microintreprinderilor.

Intrebat daca se mai asteapta si la alte modificari fiscale in 2011, Dan Schwartz a declarat: “Caile Domnului si ale MFP sunt intortocheate si necunoscute muritorilor de rand si contribuabililor! Prin urmare, ma feresc de orice predictie si imi pastrez doar speranta ca stabilitatea si predictibilitatea legislatiei fiscale se va transforma, in sfarsit, in realitate in acest an”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri