1 / 4

Estimari negre pentru 2011

In conditiile in care 2010 a adus o intoarcere a pietei de asigurari generale la nivelul inregistrat in 2007, companiile de profil estimeaza pentru anul acesta o scadere a primelor brute subscrise cuprinsa intre 5 si 10%, pe fondul reducerii tarifelor medii cu pana la 20% si a scaderii numarului de clienti.

"Piata de asigurari generale va suferi cel mai dur impact deoarece pe segmentul auto se observa reduceri seminificative la primele RCA si Casco. Va fi o scadere de doua cifre in euro", a spus Radu Mustatea (foto), presedinte directorat in cadrul Astra Asigurari, in cadrul conferintei organizata de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) si Revista PRIMM - Asigurari & Pensii.

El a mai mentionat ca incercarea unor asiguratori de a-si mentine numarul de clienti a condus la o scadere abrupta a primelor medii, in timp ce frecventa daunelor a sporit.

La randul sau, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Cristian Constantinescu, considera ca actualul trend de reducere a primelor in piata cu pana la 20% va influenta valoarea primelor brute subscrise. In opinia sa, piata asigurarilor generale va scadea cu cel putin 5% in acest an, conform unui scenariu optimist.

Directorul general al Euroins, Alin Bucsa, s-a aratat pesimist cu privire la evolutia pietei de asigurari in acest an, estimand o reducere de pana la 15%. "Piata asigurarilor auto este extrem de afectata de reducerea preturilor si de contextul economic. In 2011 vedem o reducere continua a preturilor pe RCA si Casco din cauza concurentei acerbe, dar si o scadere a numarului de clienti, cu efecte majore asupra pietei de profil. Astfel, anul 2011 se anunta a fi unul definitoriu, in conditiile in care valoarea daunei medii continua sa creasca", a declarat seful Euroins.

Alin Bucsa argumenteaza ca exista un decalaj temporal real intre cresterea PIB si evolutia pietei de asigurari: o eventuala crestere a economiei se va reflecta in piata intr-un interval cuprins intre 6 si 12 luni.

Totodata, seful Allianz-Tiriac, Rangam Bir, a completat scenariul pesimist al asiguratorilor prezenti la eveniment, mentionand ca in lipsa unei sustineri a afacerilor prin contracte noi incheiate pe leasing sau in urma creditelor auto, piata isi va mentine tendinta de scadere si in 2011.

Brokerii raman pesimisti pentru 2011

"Pentru 2011 estimam chiar o scadere de 5-10% a pietei de asigurari", a declarat Liliana Lapadatoni, reprezentant Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare.

Victor Sraer, managing partner Otto Broker, a spus ca atat intre societatile de intermediere cat si intre asiguratori trebuie sa existe o concurenta din punct de vedere a calitatii serviciilor si nu din punct de vedere al pretului, cum se procedeaza in prezent. "Cu siguranta discutam despre scaderi, in aceasta perioada, dar depinde cum alegi sa scazi. Poti sa ai o scadere realizata prin mentinerea primelor si reducerea numarului de clienti, situatie in care profitabilitatea se deterioreaza cu cel mult 10%, iar pe de alta parte, poti avea o scadere abrupta a primelor, dar o mentinere constanta a numarului de clienti, ceea ce inseamna o comprimare reala a afacerilor de doua cifre", a precizat el.

Piata asigurarilor din Romania a scazut cu 5,1%, in primele noua luni ale anului trecut, la valoarea de 6,32 miliarde de lei, in urma reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 6,8%, la 5,1 miliarde de lei. Pe de alta parte, segmentul asigurarilor de viata a inregistrat un avans de 2,9%, la nivelul de 1,22 miliarde de lei, in perioada mentionata.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri