1 / 4

De ce avem nevoie de o rata de economisire mai mare?

Economia romaneasca s-a dezvoltat, in principal, pe baza resurselor financiare atrase din exterior, adica pe baza economiilor strainilor. Deficitul de cont curent al Romaniei s-a adancit in 2007 pana la aproape 14%, importurile masive stimulate de cererea pentru consum depasind cu mult exporturile.

“Oamenii trebuie sa economiseasca, nu doar sa consume banzandu-se pe cresterea liniara a veniturilor. Este clar ca Romania are nevoie disperata de o rata de economisire mai mare decat cea pe care o are in momentul de fata. In plus, prin economisire s-ar putea ajunge la o reducere a cheltuielilor pentru consum si, astfel, nu s-ar stimula cresterea pe baza de consum”, sustine Lucian Anghel (foto), economistul sef al BCR.

Anghel considera ca autoritatile trebuie sa se gandeasca la modalitati prin care sa stimuleze economisirea pe termen mediu si lung.

Economistul sef al BCR a mai explicat ca studiile arata ca persoanele sarace inregistreaza o rata de economisire redusa si, din acest motiv, trebuie construite parghiile necesare pentru ca persoanele cu venituri reduse sa economiseasca.

El sustine ca in Romania nevoia pentru investitii este imensa si nu poate sa fie acoperita prin resurse interne. Diferenta dintre rata de investire interna si rata de economisirea interna poate sa fie acoperita doar din resurse externe, la un cost ce este influentat de perceptia investitorilor straini fata de Romania.

“Investitiile pe care le realizam cu bruma de economisire pe care o avem si cu resursele externe trebuie sa se realizeze cat mai eficient, adica sa investim in capacitato de productie care sa genereze valoare adaugata pe termen mediu si lung. Acestea sunt prioritatile pe care trebuie sa le realizeze Guvernul”, a declarat Lucian Anghel.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri