Marius Pahomi: Pentru a contracara cresterea Android, Apple va trebui sa se reinventeze

Marius Pahomi: Pentru a contracara cresterea Android, Apple va trebui sa se reinventezePe piata din Romania se afla circa 2 milioane de smartphone-uri, pana la finalul anului urmand a se vinde inca aproximativ 5-600.000 de noi terminale mobile inteligente, conform lui Bogdan Matei, directorul retelei de magazine Vodafone. In ceea ce priveste sistemele de operare, desi lider de piata ramane Symbian al Nokia, atat pe plan local cat si international, din urma vine puternic Android, adoptat de tot mai multi producatori de terminale mobile. Matei considera ca aproximativ 20% dintre utilizatorii romani de smartphone-uri detin un telefon cu Android.

Nu trebuie neglijata insa prezenta Apple pe piata locala. Toti operatorii mobili majori de pe piata locala distribuie terminalul iPhone, la acestia adaugandu-se retailerii IT&C si electronice precum Altex, eMag sau iStyle. Desi nu exista studii oficiale privind vanzarile de produse mobile ale Apple, si in special iPhone si iPad, cel mai probabil numarul de terminale Apple se ridica la cel putin cateva sute de mii. iStyle, distribuitor Apple in Romania, a comercializat in magazinele proprii circa 300.000 de huse pentru iPhone, conform Dorei Popeneciu, general manager iStyle Romania

Marius Pahomi (foto), head of MEC Interaction la agentia Mediaedge:cia a testat mai multe terminale mobile – HTC Desire, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Experia, Motorola Droid, Nokia X6, Nokia N900 etc si pe moment foloseste in mod frecvent un iPhone 4, in scopuri personale, si pentru serviciu un Blackberry Bold 8700. Pe langa acestea, detine si un iPad, de altfel unul dintre gadget-urile lui preferate.

“Intre iOS al Apple, Google Android, Windows Phone 7, Symbian sau sistemul de operare al Blackberry eu prefer sistemele Apple”, spune el pentru Wall-Street.ro. “Imi place la iOS simplitatea si stabilitatea. Nu imi place dependenta de iTunes, faptul ca nu suporta formatul Flash si nu are USB”, mai spune el.

Marius Pahomi considera ca Android va continua sa castige cota de piata in special datorita parteneriatelor cu majoritatea producatorilor de terminale, in vreme ce iOS va pierde cota din cauza faptului ca este prezent doar pe terminale Apple. “E foarte greu de anticipat cine va avea castig de cauza in viitor, este probabil una dintre cele mai dinamice categorii de produse din lume, in care orice se poate intampla. Cred insa ca pentru a contracara expansiunea Android, iOS va trebui la un moment dat sa se reinventeze”, considera Pahomi.

Din punct de vedere al cotei de piata cel mai important factor este distributia sistemului de operare la care se adauga acordurile incheiate cu producatorii de terminale. Conteaza insa foarte mult inovatia si marketingul, doua capitole la care Apple exceleaza, spune Marius Pahomi.

La Android apreciaza integrarea foarte buna atat cu produsele Google cat si cu social media (Facebook, Twitter etc). De asemenea, Android ofera o flexibilitate sporita a platformei – de exemplu capacitatea de a tine informatii pe home screen precum info meteo, curs valutar etc. -, o mai buna capacitate de personalizare prin intermediul widgeturilor. Pe partea de multimedia Pahomi considera ca “mai este loc de imbunatatit”.

Seful Trilulilu: Terminalele Apple sunt fool proof

Sergiu Biris (foto), seful platformei Trilulilu.ro foloseste un iPad si un HTC Desire Z ce ruleaza sistemul de operare Android. “In opinia mea, cel mai fiabil si stabil sistem de operare cred ca este iOS al Apple. Mai eficient per total cred ca e Android deoarece e mai flexibil din multe puncte de vedere. Am incercat si Windows Phone 7 si imi place cum se misca si aduce un suflu nou la sistemele de opeare mobile”, spune Biris.

Din punct de vedere al raspandirii platformei, Android “pare a fi castigator detasat”, considera seful Trilulilu.ro, argumentand prin faptul ca este un sistem deschis si adaptabil la diverse platforme tehnice. “Din punct de vedere al veniturilor generate insa, chiar daca e un sistem inchis, cred ca Apple e in avantaj”, spune el.

Pe termen lung, el cred ca batalia se va da in special intre Android, Apple, dar nu este de neglijat nici Windows Phone 7. Pe tablete, Biris considera ca Apple va ramane lider detasat inca cel putin cativa ani.

In viziunea sa, iOS e fiabil si simplu de folosit chiar si “de copii de 3 ani. Se poate spune ca este ‘fool proof’, vorba americanilor. Vine pe device-uri care arata excelent si care sunt o placere sa le folosesti. Asta a fost punctul forte al Apple de la bun inceput. Din punct de vedere al sistemului insa, esti obligat sa faci parte dintr-un ecosistem care impune anumite reguli stricte si care de multe ori te obliga sa platesti chiar daca vrei sa beneficiezi de cele mai simple optiuni”, considera seful Trilulilu.ro.

Android este insa mult mai flexibil din punct de vedere al optiunilor de personalizare pe care le ofera si mai eficient din punct de vedere al costurilor. Desi poti face insa mult mai multe lucruri pe Android, acestui sistem de operare “ii lipsesc fineturile, atentia la detalii si fiabilitatea pe care le are iOS pe device-urile Apple”.

Dan Virtopeanu, Voxline: Android necesita un restart la o durata rezonabila 2 saptamani

Dan Virtopeanu (foto), managerul Voxline nu a testat indelung tablete dar s-a “jucat putin” cu iPad si Galaxy Tab, preferand Macbook-ul de 13 inci care, spune el, e superior din toate punctele de vedere la capitolul productivitate. In ceea ce priveste telefoanele mobile, el a testat toate sistemele de operare – Symbian, Android, iOS, Blackberry si Windows Mobile. Zi de zi el foloseste un HTC Desire cu sistem de operare Android si un Nokia E72 cu Symbian.

Intru in categoria heavy user pe smartphone – procesez documente, sute de email-uri, accesez pagini web frecvent si singurul sistem mai fiabil este Android, care necesita un restart la o durata rezonabila de timp – 2 saptamani, pot sa il restartez si mai rar dar incepe sa dea diferite rateuri”, spune Virtopeanu. “La restul am intampinat diferite probleme la utilizarea intensa care ducea la blocarea telefonului intr-un timp relativ scurt – maxim 2 zile”, spune el, specificand ca nu a testat pe termen mai lung vreun terminal cu Windows Phone 7.

In ceea ce priveste terminalele mobile Apple, el spune ca sunt produse exclusiviste, scumpe. “Prin urmare, la aproape 4 mld. de persoane care vor avea anul acesta terminale mobile, iPhone va ramane un telefon de nisa – nu sunt nici macar 100 de milioane de modele active in prezent. Android, , in masura in care va ramane open source, a inceput sa fie folosit si pentru smartphone ieftine. Cum tendinta de migrare de la telefoanele obisnuite la cele inteligente este evidenta, telefoanele bazate pe Android se vor vinde mult mai mult (deja de anul trecut au depasit iPhone ca volum trimestrial) si vor fi mult mai populare in viitor. iPhone va ramane totusi telefonul cu cea mai buna marja de profit, datorita pozitionarii de nisa”, subliniaza el.

Un factor foarte important in cresterea sau scaderea cotei de piata il reprezinta parteneriatele cu operatorii de telefonie mobila, alaturi de calitatea sistemului de operare si de ecosistemul pe care il sustine si anume magazinele de aplicatii pentru telefonul mobil.

Lui Virtopeanu ii displace sistemul iOS pentru ca este prea inchis, “aproape ca puteau sa renunte la bluetooth”. De asemenea, el considera ca interfata de setari specifice nu este prea prietenoasa. Pe de alta parte magazinul de aplicatii este foarte generos si Apple a fost prima companie care a valorificat la maxim partea de touch screen. La Android ii displace durata de viata a bateriei si faptul ca “prea a copiat multe de la iPhone pe partea de touch screen”. Ii place ca este stabil la folosirea intensa si Google Maps a eliminat necesitatea de a mai folosi un echipament de navigare dedicat – “si Nokia Maps e o solutie buna, dar a dat rateuri in afara Romaniei”, spune el. “O durata de viata mai mare a bateriei la Android ar fi principala imbunatatire. La ambele sisteme de operare imi place ca se pot folosi usor aplicatii de Augmented Reality”.

Virtopeanu nu foloseste tablete PC, preferand ebook reader-ul Kindle. Ca telefon i se pare foarte bun HTC Sensation – proces dual core, cea mai noua versiune de Android plus un serviciu de video streaming on demand.

Dragos Novac de la Metropotam si co-fondator al Krogos Software spune ca a testat mai multe terminale dar “nu le-am tinut evidenta. Folosesc iPhone si iPad in mod curent”.

El considera ca sistemele de operare trebuie judecate impreuna cu hardware-ul pe care ruleaza. “Este o piata mare si fragmentata in care nu o sa fie un sistem de operare dominant din punct de vedere al functionalitatilor sau eficientei. Toate sistemele de operare din piata au un anume nivel in ciclul lor de productie iar pe langa cei trei care conteaza azi – Google, Apple si Microsoft – mai vin din urma HP plus jucatorii din Asia.

Este randul dumneavoastra! Ce terminale mobile preferati si de ce? Ce ati recomanda cititorilor Wall-Street.ro?