Va fi seful unei afaceri mai mari cu peste 200 mil euro fata de liderul actual, Orange Romania

Va fi seful unei afaceri mai mari cu peste 200 mil euro fata de liderul actual, Orange RomaniaDecizia numirii lui Stefanos Theocharopoulos (foto) la sefia Cosmote si Romtelecom a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce Yorgos Ioannidis (61 de ani), CEO-ul Romtelecom in ultimii patru ani si jumatate, a anuntat ca de la 1 iulie se va retrage de la conducerea companiei.

Totodata, numirea unui director general comun celor doua companii are loc in contextul in care conducerea OTE, grupul grec care detine Romtelecom si Cosmote, si-a exprimat dorinta in urma cu o luna de a unifica cat mai repede operatiunile cei doi operatori.

Astfel, daca Romtelecom si Cosmote ar fuziona, ar ajunge cel mai mare jucator de pe piata locala de telecomunicatii, intrecand astfel liderul in domeniu, compania Orange Romania. In 2010, cei doi operatori au avut impreuna un business de aproximativ 1,18 miliarde de euro, cu aproximativ 200 de milioane mai mult decat Orange.

Actualul sef al Cosmote va trebui sa se ocupe pe viitor nu doar de activitatea de telefonie mobila, ci de un business mult mai complex care cuprinde si telefonie fixa, internet si televiziune.

Evolutia Romtelecom si Cosmote in 2010 (cifrele despre venituri si profitul operational sunt in milioane euro)

"Tinta noastra este sa construim operatorul de telecomunicatii numarul 1 in Romania, care va genera valoare suplimentara pentru grup si pentru toate partile interesate”, a afirmat Michael Tsamaz, presedintele si CEO-ul OTE, cu ocazia numirii lui Theocharopoulos la conducerea Romtelecom.

Managerul va trebui sa gestioneze fuziunea celor doua companii, listarea pe bursa a Romtelecom sau a companiei care va rezulta in urma acestei unificari, integrarea ofertelor celor doi operatori si mai ales cresterea veniturilor si a profitabilitatii celor doua companii.

Romtelecom si Cosmote au lansat prima oferta comuna in decembrie 2007, cand au oferit un pachet cu discount pentru utilizatorii rezidentiali si de business pentru acces la internet si telefonie mobila.

Insa cele doua companii au inceput sa colaboreze din ce in ce mai mult in ultimul an. De exemplu, in vara anului trecut au lansat oferte comune atat pe segmentul rezidential cat si pe cel de business, iar in urma cu cateva saptamani: reprezentantii celor doi operatori au afirmat ca vor lansa sase magazine noi pentru vanzarea serviciilor si produselor ambelor companii.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixa si al doilea jucator pe segmentul de internet fix. Pe de alta parte, compania ar putea ajunge in scurt timp al doilea operator pe segmentul de televiziune, dupa principalul competitor, compania RCS&RDS.

Cosmote este al treilea operator de telefonie mobila si totodata compania care a avut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani, fiind singura care a reusit sa isi mareasca veniturile si in criza.

Cele doi operatori sunt detinuti de grupul grec OTE, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata piata telecomunicatiilor din regiune. OTE este controlat de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30%, care va fi majorata la 40%.

Citeste si TO DO LIST pentru viitorul sef al Romtelecom: Mostenirea lui Yorgos Ioannidis

Sursa datelor din tabel: OTE

Romtelecom va fi listata pana in iulie 2012. Ce au mai hotarat MCSI si OTE pentru companie

Romtelecom va fi listata pana in iulie 2012. Ce au mai hotarat MCSI si OTE pentru companie- Romtelecom sau viitoarea companie care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote Romania va fi listata la bursa in 12 luni, iar pana la 1 septembrie va fi numit consultantul si casa de avocatura care va asista statul roman in acest proces, conform Mediafax.

"In urma negocierilor cu partea elena (grupul OTE, actionarul majoritar al Romtelecom n.r.) am stabilit un grafic clar si precis cu privire la listarea Romtelecom. Vom scoate pe bursa fie o parte, fie intreg pachetul de actiuni pe care statul roman il detine la Romtelecom sau din viitoarea entitate care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote Romania, daca acest proces se va avea loc. OTE nu intentioneaza sa vanda nicio actiune in acest proces, cel putin la acest moment", a declarat Valerian Vreme, seful Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale

- La viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie al Romtelecom se va stabili echipa care va pune in practica procesul de listare a operatorului pana in iulie 2012.

- Consultantul va fi o banca de investitii internationala, agreata de ambii actionari, care va realiza si o evaluare a Romtelecom si Cosmote Romania, alaturi de o casa de avocatura. Consultantul si casa de avocatura vor fi numiti pana la 1 septembrie.

- Membrilor Consiliului de Administratie li se va prezenta, lunar, lista contractelor incheiate de Romtelecom cu o valoare mai mare de 500.000 de euro.

- Consiliul de Administratie va fi informat asupra oricaror modificari care vor avea loc in structura organizatorica a operatorului.

- A fost diminuata cu un milion, la patru milioane de euro, nivelul maxim al unui contract care pot fi semnat, fara alte aprobari, de directorul general al companiei", a spus Vreme.

- Membrii managementului executiv al Romtelecom vor fi recrutati prin intermediul firmelor de de head hunting).

“Este cel mai mare succes al statului roman. Listarea Romtelecom va avea loc in maximum 12 luni”, a declarat pentru Wall-Street.ro, Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI, despre negocierile cu conducerea grupului OTE.

Cine este Stefanos Theocharopoulos

Cine este Stefanos TheocharopoulosStefanos Theocharopoulos a fost numit in functia de CEO al Cosmote Romania in ianuarie 2008.

Acesta lucreaza pentru grupul OTE din 2006 cand a fost numit director executiv de dezvoltare a businessului in cadrul companiei OTE Globe, membra a grupului OTE.

El a mai ocupat si pozitia de director executiv pentru tehnologie in cadrul OTE Investment Services.

Inainte de a se alatura grupului OTE, Theocharopoulos a detinut pozitii manageriale in companii precum O2 Germania, Dutchtone Olanda, Vodafone Grecia, Fujitsu Telecom Research Center Marea Britanie si Ericsson Hellasdin Grecia.

Actualul sef al Cosmote Romania si Romtelecom este licentiat al Universitatii Sussex in Inginerie Electronica, detinand si o diploma de Master of Science in comunicatiimobile & comunicatii prin satelit din partea Universitatii din Westminster.

Schimbarile de CEO din telecomul romanesc in ultimul an

Schimbarile de CEO din telecomul romanesc in ultimul anVodafone Romania, 1 decembrie 2010:

Inaki Berroeta (43 de ani) este numit director general al Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala. Acesta a inlocuit-o pe Liliana Solomon care a fost promovata ca director operational pentru Europa in cadrul grupului britanic de telecomunicatii.

UPC Romania, 1 ianuarie 2011

Severina Pascu (38 de ani), fost director financiar al operatorului telecom UPC Romania, preia sefia companiei, devenind astfel prima femeie care ajunge director general al uneia dintre cele 14 filiale ale Liberty Global, grupul american ce detine UPC. Managerul l-a inlocuit pe americanul Jack Mikaloff (64 de ani), cel care a condus UPC Romania din martie 2008 si care s-a retras definitiv din activitate la finalul anului trecut.

Teletrans, 25 mai 2011


Ovidiu Mihaila (43 de ani) devine directorul general al Teletrans, operator de telecomunicatii detinut de Translectrica. Acesta ii succede lui Horia Hahaianu, care a preluat conducerea Transelectrica.

Orange Romania, 1 iunie 2011

Jean-Francois Fallacher (44 de ani) preia functia CEO al operatorului telecom Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala. Acesta l-a inlocuit pe Thierry Millet, care a fost promovat in cadrul grupului France Telecom – Orange pentru a coordona activitatile de plati prin telefonul mobil si pentru a dezvolta serviciile de plati contactless.

Romtelecom, 1 iulie 2011

Stefanos Theocharopoulos (42 de ani) este numit director general al Romtelecom, cel mai mare furnizor de telefonie fixa de pe piata locala si totodata un business de peste 700 de milioane de euro. Theocharopoulos, care este si CEO Cosmote, devine astfel managerul celui mai mare business din industria locala de telecomunicatii, o afacere de aproximativ 1,18 miliarde de euro in 2010.