1 / 4

Cand am auzit ca se inchide, nu m-am gandit la nimic. Am unde sa ma angajez

“Miercuri ne-au sunat si ne-au zis de sedinta. Stiam ce o sa se intample. Cand am auzit ca se inchide nu m-am gandit la nimic. Pentru ca am unde sa ma angajez. De exemplu, pot sa merg la Emerson (n.red.: un concern american care are mai multe centre de productie in Cluj-Napoca)”, spune un tanar care lucreaza la departamentul de reparatii al companiei.

De altfel, la Emerson lucreaza majoritatea fostilor colegi de facultate ai tanarului care s-a angajat la fabrica Nokia din Jucu anul trecut, cand a absolvit facultatea.

Nu se astepta ca fabrica sa se inchida dupa doar trei ani si jumatate de functionare, desi, in ultimele luni, in companie au tot aparut zvonuri legate de inchiderea unitatii de productie. Dar nici nu se astepta ca Nokia sa ramana foarte mult in Romania.

“Au stat trei ani si jumatate. Cat au zis la inceput ca raman? Cinci ani? Stiam ca in Germania au stat zece. Mi se pare ca au stat atata timp cat a fost profitabil. Cand am primit vestea in cadrul sedintei, a fost o senzatie de stupoare. Exista un zvon prin februarie si era cumva logic daca au inchis si centrul de cercetare”, explica tanarul.

Daca il intrebi de ce crede ca s-a inchis fabrica, o sa iti spuna ca nu din probleme financiare, ci, pur si simplu, pentru ca telefoanele produse la Jucu nu se vand in Europa. Practic, mizeaza pe explicatia finlandezilor.

“Cred ca asta este adevarul. Nu prea discutam intre noi, dar cred ca si ceilalti colegi au aceasi parere”, mai spune angajatul.

A fost recrutat de Nokia dupa ce a aplicat pentru unul dintre posturile libere ale companiei, iar apoi a trecut testul tehnic si interviul cu un manager de la resurse umane.

Ii place ceea ce face, iar leafa il multumeste. Spune ca face ceea ce a invatat la scoala, “dar la un stadiu mai redus. “Nu sunt circuite electrice, dar vorbim despre aceleasi circuite de baza”, afirma tanarul caruia i-ar placea sa lucreze la Electrica ori Electrogrup.

Iar in ceea ce priveste salariul, declara ca acesta este unul bun pentru Romania, peste media pe economie, care este in jur de 1.400-1.500 de lei net.

Majoritatea angajatilor Nokia primesc un salariu de 750-800 de lei net pe luna. Acestia lucreaza in general 12 ore, apoi au liber 24, dupa care se reintorc la munca pentru 12 ore pentru ca ulterior sa aiba liber 48 de ore. Practic, se lucreaza in patru ture, inclusiv in weekend.

Inca nu au fost stabilite pachetele compensatorii, dar spune ca nu poti avea pretentiile nemtilor cand s-a inchis fabrica Nokia de la Bochum pentru a fi relocata la Jucu. Acestia ar fi primit atunci in jur de 60 de salarii compensatorii.

“Germania e Germania. Romania este Romania”.

Insa dintre toti investitorii despre care s-a spus ca ar putea veni la Jucu (Bosch, Samsung, ZTE, Huawei si chiar IBM), ar prefera sa lucreze la Bosch.

“Eu am terminat Energetica si este mai aproape de domeniul meu. Nimeni nu stie cine va veni. Si despre IBM s-a zis ca ar investi aici. Nu se stie”, afirma tanarul.

Desi a terminat o facultate care l-ar ajuta sa gaseasca usor un job in Bucuresti si poate pe un salariu mai mare decat in Cluj, spune ca nu-l intereseaza Capitala. Ar prefera sa plece “in strainatate, in Vest”.

Daca va asteptati sa aiba un telefon Nokia, ei bine nu este asa. Tanarul are un Huawei, un terminal produs de o companie chineza care se extinde tot mai mult si in Romania. China este una dintre tarile spre care se indreapta acum si finlandezii… in fond aici se lanseaza un telefon in acelasi interval de timp in care angajatii Nokia fac un Power Point, dupa cum spunea in urma cu cateva luni Stephen Elop, directorul general al Nokia.

“Nu mi-a placut niciodata Nokia”, isi explica tanarul alegerea.

Observatie: Informatiile despre numele si varsta angajatilor Nokia citati in acest articol nu au fost oferite pentru a pastra confidentialitatea datelor personale ale acestora. Imaginile din articol nu reprezinta fotografii ale persoanelor care au raspuns pentru realizarea lui.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri