1. Mana artificiala Stark

1. Mana artificiala StarkDaca ai fost vreodata fascinat de implantul lui Luke Skywalker din Razboiul Stelelor se pare ca omenirea nu mai este atat de departe in a reusi asemenea performante precum o mana care sa poata sa prinda mingii din zbor si sa ridice pahare de pe masa cu o precizie inca neatinsa. Mana creata de inventator are la fiecare deget cate trei incheieturi (doua la degetul mare), toate foarte mobile. Costul de productie s-a ridicat la 17-18.000 de dolari.





2. O mana bodyguard

David Brown a construit o manusa de protectie, The BodyGuard, care are o camera, o arma de paralizat pe incheietura si o multime de spatiu pentru viitoare imbunatatiri. Ideea i-a venit lui Brown in timp ce vorbea cu prietenul sau Kevin Costner, si in urma unui atac al leilor in care a murit un om. El s-a gandit ca, pentru defensiva, omul ar putea avea o arma “care sa iti vina sa o folosesti instinctiv”.



3. O imprimanta mobila

3. O imprimanta mobilaCantarind putin peste un kilogram, PrintBrush-ul inventat de Alex Breton intra cu usurinta intr-o geanta de laptop si poate printa pe orice suprafata plata, de la lemn la plastic. Breton a muncit la dispozitiv 11 ani iar o versiune cu camera inclusa va iesi pe piata anul viitor. Device-ul opereaza mai mult ca un mouse, putandu-l misca unde doresti tu si el printand in tot acest timp. Costul de productie s-a ridicat la 10 mil. de dolari.





4. O rampa de aterizare mai sigura pentru snowboard-eri

4. O rampa de aterizare mai sigura pentru snowboard-eriAaron Coret si prietenul sau Stephen Slen au inventat Katal Landing Pad (rampa de aterizare – n.r.) dupa ce Aaron a suferit un accident la snowboard. Rampa ofera o aterizare mult mai sigura pentru snowboarderi si schiori, crescand simtitor siguranta sportivilor. Suprafata de aterizare este din vinil si este usor flexibila, asigurand o aterizare mai usoara.



5. Ochelari de soare dinamici

5. Ochelari de soare dinamiciSpre deosebire de ochelarii de soare clasici, ochelarii creati de Chris Mullin blocheaza instantaneu radiatiile luminoase cu ajutorul lentilelor din cristale lichide care se intuneca in trepte si doar in anumite puncte in functie de luminozitate si locul de provenienta al luminii. O zi extrem de luminoasa, care a obosit ochii puternic, l-a inspirat pe Mullin. Atunci cand senzorul din ochelari detecteaza luminozitate, comanda aparitia unor puncte intunecate pe lentile care blocheaza exact zona care deranjeaza privitorul. Lui Mullin i-au trebuit cinci ani pentru a realiza un prototip. Costurile de productie s-au ridicat la 2 milioane de dolari.



6. Aparatul ce depisteaza insectele din patul tau

6. Aparatul ce depisteaza insectele din patul tauConstruit pentru a imita nasul unui caine, Bed Bug Detective iti gaseste imediat insectele pe care nu le doresti, in mod normal, in patul in care urmeaza sa dormi. Chris Goggin are in plan sa creeze un model care sa poata detecta o gama cat mai larga de insecte dar si mici animale, precum soareci. Scanerul absoarbe aer si depisteaza feromoni si emanatii tipice insectelor, cu o acuitate demna de nasul unui caine. Eforturile de productie l-au costat pe Chris Goggin, inventatorul, 0,5 mil. dolari.



7. Test ieftin ce depisteaza boli prenatale

7. Test ieftin ce depisteaza boli prenataleConstruit de un student si colegii sai de clasa, Prenatal Screeneing Kit ajuta depistarea complicatiilor ce s-ar putea ivi in timpul sarcinii inca din primele faze ale ei. Instrument, in forma de pix, va fi extrem de ieftin, fiind instrumentul perfect pentru spitalele din tarile in curs de dezvoltare. Pentru a depista problemele, se traseaza o linie cu pixul si apoi se pune o picatura de urina pe acea linie. Culoarea se va schimba in functie de problemele de sanatate detectate. Studentii au lucrat la inventie 3 ani si i-a costat circa 20.000 de dolari.



8. Masina ce elimina mizeriile din avioane sau barci

8. Masina ce elimina mizeriile din avioane sau barciCu un nume placut fata de “meseria” sa, instrumentul Zero Liquid Discharge, oxideaza si evapora complet dejectiile din vapoare sau avioane. Dupa evaporarea lor, instrumentul lasa in urma un aerosol care nu dauneaza si miroase bine.

9. O placa acvatica usoara si motorizata

9. O placa acvatica usoara si motorizataPlaca usoara Kymera Body Board este solutia lui Jason Woods pentru cei ce isi doresc sa “se dea cu placa” pe lacuri, fara sa aiba nevoie sa fie tractati de o barca cu motor. Cea mai noua versiune a placii permite atingerea unei viteze de peste 30 km/h. In retail, in viitor, produsul ar putea costa circa 1.000 de dolari.


10. Oglinda care iti masoara semnele vitale

10. Oglinda care iti masoara semnele vitaleDesi nu iti poate spune ca esti “cea mai frumoasa dintre toate”, Oglinda Medicala iti poate spune viteza cu care iti bate inima – lucru care este mai important pe termen lung. Un webcam din spatele oglinzii iti capteaza variatiile in lumina reflectata pe chipul tau si un algoritm traduce aceasta in batai ale inimii.