Robotul care vrea sa fie om

Robotul care vrea sa fie omFilm: A.I. Artificial Intelligence

In aceasta productie, David nu vrea decat sa devina un baiat normal. Dorinta de integrare in societate reprezinta un punct central in multe filme tehnice.

Omul de stiinta nebun

Omul de stiinta nebunFilm: Inapoi in viitor

Doc Brown este reprezentarea perfecta a “geniului nebun”. Este sarit, neintegrat in societate si genial. Se imbraca si se comporta isteric si are comportament deseori dramatic si exagerat.

Cel ce provoaca, accidental, apocalipsa

Cel ce provoaca, accidental, apocalipsaFilm: Terminator 2: Judgement Day

Miles Dyson nu are idee ca experimentele sale ar putea duce la sfarsitul umanitatii asa cum o cunoastem noi. Realizeaza acest lucru doar cand primeste o vizita din viitor.

Grupul de neadaptati care fac front comun

Grupul de neadaptati care fac front comunFilm: Explorers

Condusi de Wolfgang Muller, aceasta banda vesela de foarte tineri neadaptati reusesc sa creeze un scut de forta fara inertie. Acest lucru le permite sa calatoreasca la orice viteza si altitudine.

Indrazneala lor le permite sa intalneasca fiinte extraterestre si sa realizeze ca problemele de familie raman cu tine, indiferent de Galaxia in care te afli.

Fata hackerita

Fata hackeritaFilm: Hackers

Datele social media indica faptul ca utilizatorii retelelor sociale sunt impartiti in mod egal, pe sexe – cel putin pe Twitter si Facebook.

Insa fetele/femeile hackerite raman in principal prevalente in filme. Rolul Angelinei Jolie in “Hackers” este un exemplu potrivit.

Droidul absolut necesar

Droidul absolut necesarFilm: Razboiul Stelelor

R2D2 este in mod clar cea mai potrivita alegere pentru acest arhetip. Nu doar este priceput la toate, dar este, pe deasupra, si robot. Toate personajele pozitive portretizate in Star Wars ar fi murit fara ajutorul lui.

Tocilarul care fara sa vrea face ceva extraordinar

Tocilarul care fara sa vrea face ceva extraordinarFilm: Honey, I shrunk the kids

Wayne Szalinsky nu primeste decat foarte rar aprecierile meritate. Este inventatorul tipic, creand device-uri si masinarii care ii permit sa ia mic dejunul mai rapid si trimite mesaje prin banda adeziva.

Vecinii nu il respecta. Nici familia. Practic, nimeni nu are incredere in talentul sau. Pana cand intervine masina de micsorat.

Asistentii absolut necesari

Asistentii absolut necesariFilm: The Matrix

Cineva trebuie sa opereze nava Nabucodonosor si sa opereze Matrix atunci cand toti sunt inauntru. Tank si Dozer sunt doua personaje cu aparitii minore dar care au un rol foarte important.

Geniul Playboy miliardar

Geniul Playboy miliardarFilm: Iron Man

Desi unii pot spune ca Batman se potriveste poate mai bine, Bruce Wayne nu este totusi direct responsabil de tehnologia pe care o foloseste. Tony Stark este insa “pachetul complet”.

Proverbialul tip din masina cu zeci de monitoare

Film: True Lies

Similar cu arhetipul asistentilor absolut necesari, tipul din masina (in acest caz Albert Gibson) are grija ca totul sa decurga conform planurilor, stand totodata ascuns.