The Thing

Chiar daca le lipseste “sclipirea Hollywood-iana”, nu le face mai putin eficiente. Pana la urma scopul spionajului este acela de a asculta, a avea multa rabdare pentru a afla informatii confidentiale, scrie Mashable.

“The Thing” (Lucrul – n.r.) a fost unul dintre primele instrumente de spionaj camuflate care transmiteau semnale audio folosind energie dintr-o sursa exterioara. Simplista pentru standardele de astazi, The Thing era o mica membrana conectata la o antena. Avand in vedere ca nu exista sursa de energie, era dificil de depistat, si simplitatea designului realizat de Leon Theremin asigura ca va avea parte de o durata de functionare ridicata.

URSS a folosit The Thing pentru a spiona SUA, implementand device-ul intr-o placa de lemn sculptata pe care delegatia ruseasca a oferit-o Ambasadorului SUA pe 4 august 1945, ca “un gest de prietenie”. Device-ul a fost descoperit abia in 1952, cand un radio britanic a auzit pur intamplator, pe un canal radio, conversatii din biroul ambasadorului SUA.

Practic, peretii prindeau glas.

Piatra ce te asculta

Piatra ce te ascultaURSS nu a fost singura tara care a incercat sa-i spioneze pe altii. In 2006, o televiziune ruseasca a aflat de existenta unei roci false folosite de agenti pentru a spiona. Rusii au acuzat Marea Britanie ca foloseau roca in Parcul din Moscova pentru a spiona.

Mai devreme in acest an, Jonathan Powell, unul dintre fostii ministri ai lui Tony Blair, a confirmat acuzatiile Rusiei, conform National Post. “Nu sunt multe de spus”, a declarat Powell. “Nu poti pur si simplu sa zici «ne pare foarte rau, nu se va mai repeta»”.

Suntem urmariti si fotografiati

Suntem urmariti si fotografiatiImaginea iconica a spionilor fictivi ce comunica cu birourile centrale prin microfoane de mici dimensiuni ascunse in copaci a fost o realitate pentru Aleksandr Ogorodnik, un economist soviet care lucra pentru Ministerul Afacerilor Externe. Agentii CIA l-au recrutat pe Ogorodnik pentru a spiona in numele SUA.

Pseudonimul sub care era cunsocut Ogorodnik era TRIGON si acest se folosea de o camera numita T-50 pentru a fotografia documente secrete la care avea acces datorita pozitiei sale in Moscova. El apoi le depozita in locatii cunoscute (precum roca amintita anterior) pentru ca ofiterii sai sa le ridice.

T-50 si-a castigat numele deoarece marimea o limita la un numar de maxim 50 de fotografii. Folosea acelasi film ca satelitii de astazi, adica foarte subtire si usor. Camera de foarte mici dimensiuni, care incapea intr-un pix, trebuia sa fie tinuta la 11 inci distanta de subiect pentru ca imaginea sa fie clara.

TRIGON a experimentat foarte mult timp cu camera de spionaj intr-o biblioteca. Parand ca citeste atent, el experimenta “furand” imagini ale cartilor din fata lui.

Pazeste-te de umbrele

Pazeste-te de umbreleOdata spionajul terminat, spionii intra uneori in contact cu inamicii lor – este si cazul lui Georgi Ivanov Markov, scriitor bulgar care a criticat regimul din tara lui natala. Se presupune ca KGB-ul bulgaresc a ordonat ca acesta sa fie “redus la tacere”. Markov a fost impuscat in picior cu o mica sageata otravita ce a fost trasa din batul unei umbrele, in 1978. Markov a murit la patru zile distanta.

Umbrela bulgareasca avea in bat un sistem pneumatic si un tub gol prin care a incaput sageata. Aceeasi umbrela ar fi fost folosita si in tentativa de asasinare a jurnalistului disident Vladimir Kostov, in acelasi an dar in Paris.

Razboiul animalelor de companie

Razboiul animalelor de companieNu doar oamenii se pregatesc pentru spionaj si umbrelele nu sunt unicele arme pe care le folosesc spionii. Animalele au fost folosite de multe ori pentru a trimite bombe, precum cainii ant-tanc folositi de sovietici in Al Doilea Razboi Mondial.

Cainii au inceput a fi antrenati inca de la inceputul anilor 1930 pentru a cara explozibil spre blindatele germane si alte targeturi militare. Planul original era ca animalele sa lase bombele si apoi sa se retraga, bomba urmand apoi a fi detonata prin telecomanda. Planul original a fost insa inlocuit cu o procedura de impact care omora si cainii.

Armata SUA a antrenat si ea caini anti-tanc in 1943, dar nu i-a folosit niciodata. Irakienii au incercat si ei sa foloseasca animale pe care erau plasate bombe, in 2005, dar nu a fost o procedura de succes pentru ei.