Servicii financiare

Servicii financiareCea mai utilizata forma de bani este cea electronica, sub forma de date, stocate pe serverele bancilor si institutiilor financiare. Acesti bani reprezinta, de altfel, cea mai mare parte a avutiei lumii. Un atac cibernetic de amploare asupra sistemelor financiare ar putea "evapora" aceste date.

Imagineaza-ti un blocaj operational total al cardurilor de credit sau al bancomatelor. O inchidere brusca a burselor de valori si marfuri pentru o saptamana sau mai mult. O sistare a comertului electronic. Aceste scenarii nu sunt doar ipotetice. In acest an, de exemplu, un infractor cibernetic a spart operatorul de plati electronice Global Payments din Statele Unite, de unde a furat informatii despre 1,5 milioane de carduri de credit si debit. Ulterior, compania a anuntat ca prejudiciul se ridica la suma de 84 milioane de dolari.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Centrale nucleare

Centrale nucleareCentralele nucleare produc, in prezent, aproximativ o treime din electricitatea si 15 % din energia consumata in Uniunea Europeana. De asemenea, energia nucleara, numita si energia atomica reprezinta o pondere de 19% din energia realizata in Statele Unite, furnizata de 104 reactoare nucleare in 31 de state. Fiecare centrala nucleara serveste o regiune intinsa. Cel mai mare, de exemplu, la 75 de kilometri vest de Phoenix, genereaza aproape 4.000 de megawati de energie si serveste 4 milioane de persoane. Spre comparatie, Romania are numai doua reactoare nucleare sub ansamblul Centralei Nucleare de la Cernavoda. Unitatile I si II ale centralei, produc impreuna aproximativ 18% din consumul de energie electrica al tarii.

Dincolo de intreruperile alimentarii cu energie la scara larga, atacurile cibernetice sistematice, de amploare asupra sistemelor computerizate ale acestor centrale ar putea duce la crize catastrofale si explozii. Atacurile cibernetice au insa mai multe fatete. De exemplu, atacul recent comun al Statelor Unite si Israel asupra reactoarelor nucleare iraniene a utilizat infamul vierme informatic Stuxnet. Pe de alta parte, vulnerabilitatea Statelor Unite in acest sector a iesit la iveala recent in momentul in care o centrala nucleara din Georgia si-a sistat operatiunile, in timpul unei actualizari de software.

Electricitate

ElectricitateUn atac pe scara larga asupra retelei de electricitate, de obicei vasta si fragmentata, a unei tari ar putea lasa regiuni importante, fara energie electrica timp de cateva de saptamani, chiar luni. In Statele Unite, nu mai putin de 50 de milioane de oameni din zona de nord-est a tarii au ramas fara electricitate in 2003, dupa ce un sistem de control industrial al retelei a picat. In unele zone nu a fost curent timp de 4 zile, iar daunele cauzate de intrerupere au atins 10 mld. dolari.

Desi retelele au fost construite pentru a fi sigure si fiabile, ele nu sunt si necesar in siguranta impotriva amenintarile cibernetice. Reteaua are in parte si echipament vechi de 40 de ani, greu de inlocuit, care dispune de securitate minima sau deloc. De asemenea, despre standardele securitatii cibernetice actuale, unii experti avertizeaza ca sunt slabe si invechite.

Datele companiilor private

Datele companiilor privateCompaniile de toate culorile sunt foarte preocupate de costul pierderii de bunuri cu valoare intelectuala. O firma poate ajunge sa plateasca si milioane de euro pentru costul unei violari a datelor, in urma unui atac cibernetic. Utilizarea la scara larga a telefoanelor mobile si a tehnologiei cloud computing nu a facut decat sa adanceasca aceste riscuri.

Aurora, denumirea unui ciberatac din 2009, cu originea in China, a fost facut public prima data de catre Google, dupa ce serverele companiei au fost atacate. Dar, atacul nu s-a oprit aici, ci a afectat Adobe Systems, Dow Chemical, Northrop Grumman, Morgan Stanley si multe altele. Google a numit incidentul "un atac extrem de sofisticat si bine directionat". Pana in prezent, hotii cibernetici au furat 1.000 miliarde dolari sub forma de proprietate intelectuala de la intreprinderi din intreaga lume. Autoritatile americane numesc acest lucru drept "cel mai mare transfer de avere din istorie".

„Pentru moment, majoritatea incidentelor afecteaza companiile si organizatiile guvernamentale, care sunt implicate in fabricarea de armament, operatiuni financiare sau in activitati legate de cercetarea in domeniul hi-tech sau in domeniul stiintei”, declara Alexander Gostev, autorul raportului „Cyberthreat Forecast for 2012”.

Transportul public

Transportul publicIn Romania sistemul de transport cuprinde 17 aeroporturi, 2.487 de poduri pe reteaua de drumuri nationale, 312,166 kilometri de autostrada si un total de 11.380 kilometri a cale ferata activa, precum si metroul din Bucuresti. Mult mai dezvoltata este infrastructura din Statele Unite care curpinde 450 de aeroporturi comerciale, 600.000 de poduri, 5 millioane de kilometri de autostrada si 180,000 de kilometri de retea de cale ferata.

Daca metroul din Bucuresti transporta in fiecare zi aproximativ 2 milioane de persoane, cu reteaua de metrou din New York, de exemplu, calatoresc zilnic mai mult de 8 milioane de persoane. Pentru a functiona majoritatea retelelor de transport folosesc zeci de sisteme de control complicate, care ar putea cadea prada hackerilor.

Un exemplu din lumea reala este cel din 2003, cand virusul Sobig si alte amenintari informatice au provocat pagube pe milioane de calculatoare, care a generat sistarea functionarii retelei de trenuri pe coasta de est a Statelor Unite si Canada. Mersul trenurilor a fost oprit timp de pana la sase ore.

Sistemele de alimentare cu apa potabila

Sistemele de alimentare cu apa potabilaApa potabila este esentiala pentru viata, dar sistemele de alimentare cu apa la utilizatorul final sunt tinte vulnerabile. Grupurile teroriste au numit in mod special sistemele de alimentare cu apa din Statele Unite drept posibile tinte de atac. De altfel, SUA dispune de 155.000 de sisteme publice de alimentare, controlate de o retea vasta de computere, ceea ce le face vulnerabile.

Sistemele de canalizare si epurare ape uzate prezinta, de asemenea, riscuri. In Australia, in anul 2000, un angajat nemultumit a folosit un computer operat de la distanta pentru a intra in reteaua informatica a sistemului de canalizare din Maroochy Shire Council de 46 de ori in decurs de doua luni. Pompele de epurare au esuat, si astfel, apa uzata a refulat inundand un hotel si un parc.

Retele de trasport de gaze si produse chimice

Retele de trasport de gaze si produse chimiceIncendiile sau exploziile produse la marile rafinarii, precum si scurgerile de gaze chimice reprezinta o grija constanta pentru oameni care locuiesc in apropierea unor astfel de complexe.

Exista, in prezent, de exemplu, un numar de 144 de rafinarii de petrol in Statele Unite, care produc mai mult de 17 de milioane de barili de titei pe zi. Cea mai mare este detinuta de catre ExxonMobil in Baytown, Texas. Exista, de asemenea, 15,000 instalatii industriale chimice in SUA.

Primvara trecuta, departamentul de securitate interna (Department of Homeland Security) si autoritatea care supravegheaza sistemele industriale de control cibernetice (Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team) au emis o alerta cu privire la intentia unor hackeri de a obtine informatii despre reteaua de gaze naturale, prin celebra metoda phishing. Ei au incercat astfel sa fure informatii care le-ar fi oferit accesul la reteaua de conducte de la distanta, printr-un computer.

Sistemele de comunicatii

Sistemele de comunicatiiIn cazul in care sistemele de comunicatii de urgenta esueaza, milioane de telefoane mobile nu vor functiona, iar reteaua de internet va avea de suferit. Aceasta situatie ar fi mai mult decat un simplu inconvenient, deoarece aproape fiecare sector important se bazeaza foarte mult pe sistemele de comunicatii. Politia, pompierii, ambulanta si zeci de alte servicii - de la bancar si IT la e-mail si energie - sunt integrate cu ajutorul sistemelor de comunicatii globale.

O simulare a unui atac de acest gen (The Cyber ShockWave), a avut loc in 2010, cu rezultate deastruoase, care au aratat ca statele lumii, organizatiile financiare si nu numai, nu sunt pregatite aproape deloc in cazul unui incident real, starnind ingrijorarea. In SUA, de exemplu, peste 60 de milioane de telefoane mobile au incetat sa functioneze pe perioada simularii.