Vasile Voicu, Romtelecom: cloud computing-ul, similar cu revolutia inventarii masinii

Vasile Voicu, Romtelecom: cloud computing-ul, similar cu revolutia inventarii masiniiUna dintre directiile majore in IT&C este dezvoltarea serviciilor bazate pe cloud computing. Majoritatea jucatorilor din piata se indreapta spre aceasta directie. Cloud computing-ul se adreseaza in special IMM-urilor. Prin modelul cloud, companiile mici pot dispune de tehnologii la care aveau acces doar companiile mari pana in prezent, pretul fiind stabilit in functie de cat consuma firma.

“Cloud Computing este inovatia tehnologica care va contribui la un progres urias al omenirii comparabil cu cel inregistrat dupa descoperirea automobilului sau a tehnologiei Internet", a declarat Vasile Voicu, director coordonator managementul produsului la Romtelecom.

El spune ca sectorul public din UE va genera 250 miliarde de dolari si va crea peste 2,5 milioane de noi locuri de munca. In acest fel veniturile generate se estimeaza ca vor ajunge la 900 miliarde dolari.

Cloud Computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Pe de alta parte, plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.


Todi Pruteanu: Romania, o tara a contrastelor

Todi Pruteanu: Romania, o tara a contrastelor"Nu vom intra in pacatul de a spune ca in Romania lucrurile nu prea se intampla!", asa a inceput speech-ul lui Todi Pruteanu, business strategy manager la Microsoft.

"Economia din spatele internetului are ca principali participanti IMM-urile, companii de mai mici dimensiuni, care au capabilitatea de a se misca foarte repede. Studiile despre economia digitala arata o evolutie in acest sens", a completat Pruteanu.

El sustine ca Romania este o tara a contrastelor. Se spune ca limba romana este a treia cea mai vorbita limba la Microsoft, iar viteza de Internet este foarte ridicata, asa ca exista premise ca Romania sa fie unul dintre statele lider in inovatie.

Cu toate acestea, daca ne uitam la intreaga societate, nu doar la industria IT, vom vedea ca Romania este undeva pe un loc de la coada (peste 70) in ceea ce priveste rata inovatiilor, utilizarea tehnologiilor este redusa, ocupand locul 100 in lume, iar peste 40% dintre IMM-urile din tara “se gandesc doar la supravietuire”. Este o situatie care alarmeaza, enunta Pruteanu.

Reprezentantul Microsoft crede ca IT-ul poate face diferenta si ca adoptarea cloud computing-ului este absolut necesara.

Andrei Cretu, PwC: Pretul per megabit va scadea cu 37% pana in 2015

Andrei Cretu, PwC: Pretul per megabit va scadea cu 37% pana in 2015Viteza infrastructurii existente la nivel mondial va creste cu 54% pana in 2015, pretul pentru megabit scazand cu 37%.

Ca tendinta, Romania este pe o curba de adoptie “pozitiva fata de alte tari din regiune”. Din pacate, doar 14% dintre telefoane sunt smartphone-uri, insa ponderea “va creste agresiv” in urmatoarea perioada.

Odata cu lansarea 4G in Romania, prin Orange si Vodafone, va creste consumul de format video, continutul urmand a fi accesat mai mult de pe tablete si smartphone-uri.

Pe de alta parte, doar 4% dintre romani folosesc servicii de Internet banking in prezent. “Trebuie sa fim realisti cu ce se intampla in Romania - media la nivelul UE este de 37%”.

Piata de ecommerce romaneasca va atinge valoarea de 1 miliard de euro in 2015. Doar 1% din totalul retailului este tranzactionat pe Internet, evidentiaza Andrei Cretu.

Camelia Barariu, Relians: Neincadrarea in deadline face ca proiectul sa devina ineficient

Camelia Barariu, Relians: Neincadrarea in deadline face ca proiectul sa devina ineficientProgramele de finantare au un deadline. Neincadrarea in termen face ca proiectul sa devina ineficient, spune Camelia Barariu, partener in cadrul companiei de consultanta Relians.

Principalele aspecte care stau la baza deciziei pentru implementarea unui proiect de management:

- managementul portofoliului de proiecte (documente livrabile)
- planificarea resurselor si optimizarea gradului de incarcare
- raportare, gestiune a proiectelor in curs si optimizarea buclei de control

Avantajele adoptarii unei aplicatii pentru sistem integrat sunt, conform Cameliei Barariu:

- comunicare interna foarte buna
- management eficient al documentelor/proiectelor
- evaluari de personal
- evidenta a cheltuielilor

Sorin Manea, Samsung: Sunt extrem de multe oportunitati de business in cloud

Sorin Manea, Samsung: Sunt extrem de multe oportunitati de business in cloudSorin Manea, directorul diviziei telecom din cadrul Samsung, a vorbit despre sinergia dintre smartphone si tableta pentru utilizarea in cadrul companiilor, ca inlocuitor al PC-ului.

“O mare parte din activitatea de zi cu zi poate fi transferata de la PC, pe smartphone sau tableta. Procesele pot fi integrate in terminalul mobil foarte usor. Pe piata din Romania vor fi vandute circa 1 milion de smartphone-uri. Piata de tablete va ajunge la 150.000 de unitati anul acesta”, a declarat Sorin Manea.

Reprezentantul Samsung spune ca exista extrem de multe oportunitati de business si in cloud, setate pe terminale mobile.

“Intr-un dispozitiv mobil pot beneficia de o interfata prin care pot vedea in ce stadiu sunt comenzile, de exemplu. Legat de resurse umane, de aici poti face aprobarile pentru concediu, un time-sheet. Aceste device-uri sunt utilizate in studii de piata, in IT dar si IMM-uri”.

Sorin Manea precizeaza, totodata, ca exista o serie de solutii care blocheaza/sterg informatiile dintr-un device, sau care te ajuta sa-l localizezi. Acest lucru se poate dovedi util in cazul in care smartphone-ul si tableta sunt folosite in cadrul companiilor.

George Lemnaru, antreprenor: In gaming este ca in dragoste: trebuie sa surprinzi tot timpul!

George Lemnaru, antreprenor: In gaming este ca in dragoste: trebuie sa surprinzi tot timpul!George Lemnaru, antreprenor si speaker in cadrul evenimentului Wall-Street.ro, spune, zambind, ca una din cauzele pentru care acum nu este milionar este ca in tot acest timp s-a axat pe inovatie.

“Inovatia este costisitoare iar riscurile sunt mari si nu este de ajuns sa ai intentii bune. Proiectul eRepublik.com – axat pe gaming -lansat in urma cu cativa ani continua sa mearga bine. Munceam foarte foarte mult, aveam foarte multe premise pentru a reusi. Ce am facut? In primul rand, am angajat multi oameni care sunau foarte interesanti si am realizat proiectul in «.com». In Romania am pastrat dezvoltarea si testarea, dupa conceptul marilor companii", spune Lemnaru.

Un rezultat negativ pentru proiectul eRepublic.com a fost adoptarea modelului practicat de marile companii.

“Am cheltuit toti cei 2 milioane de euro intr-un an, echipa a inceput sa se dezintegreze si in plus nu se intrezareau prea multe sperante. Jucatorii plecau, vanzarile au scazut mult, desi implementarea tehnica era foarte buna - alta a fost insa experienta utilizatorilor”, a precizat tanarul antreprenor.

Pentru a indrepta lucrurile, fondatorul eRepublik a decis sa isi mute intreaga activitate in Bucuresti: “Aveam o echipa puternica, munceam mult, dar nu atat de mult ca inainte. Nu mai aveam bani asa ca am compensat lipsa banilor cu un proces de dezvoltare foarte eficient. Rezultatul? Am crescut vanzarile de sase ori in sase luni, 2011 fiind "un an foarte tare" Pe langa aceasta, am inceput si dezvoltarea unor noi jocuri. In acest fel, ne-am concentrat pe rezultate, am dat putere echipei, fiecare idee era analizata daca avea legatura cu KPI-ul companiei, am fost orientati spre utilizatori, am construit o experienta, nu doar am construit o multime de feature-uri.”,

Declaratii cheie de la eveniment

“Oamenii, angajatii - trebuie sa fie implicati, nu doar sa se supuna "ideilor geniale" ale managerilor”.
"Femeile sunt specii complet diferite! Mai ales in gaming!"
“In gaming este ca in dragoste: trebuie sa surprinzi tot timpul!”

Valentina Crisan, Synnefo.net: Un IMM poate supravietui si fara cloud

Valentina Crisan, Synnefo.net: Un IMM poate supravietui si fara cloudValentina Crisan, antreprenor care a lucrat 14 ani in industria telecom, iar de anul acesta a inceput un nou proiect individual – Synnefo.net, este de parere ca firmele cu mai putin de 10 angajati vor mari de trei ori numarul de servicii de cloud pana in 2015, iar companiile cu pana in 25 de angajati vor dubla numarul de servicii cloud, iar numarul de servicii per IMM va creste de la 3-4 in prezent la 6 servicii de acest tip pana in 2015.

“Astazi in cloud conteaza foarte mult ce tip de servicii folosesti. Migrarea, spre exemplu, este facuta de catre un integrator - dar astfel de probleme si le pune cineva care este intr-o faza avansata a business-ului”, sustine fondatoarea Synnefo.net

Crisan este de parere ca serviciul cloud nu este un model perfect. “Este impins de noi pentru a avea acces la foarte multe informatii. Este un model care iti da sansa - in special unui startup sau unor companii mici. Migrarea catre cloud NU este obligatorie - vine doar din necesitatea unor companii. Un IMM poate supravietui si fara cloud.

Astfel de servicii aduc flexibilitate si multe alte avantaje”, a continuat aceasta.

Valentina Crisan spune ca investitia in tehnologie pentru un IMM se poate ridica la 1.500 de euro/an.

Fondatoarea companiei de consultanta Synnefo.net estimeaza ca piata de clouding din Romania are in prezent o valoare de 8 milioane de dolari, iar in urmatorii trei ani s-ar putea ridica la peste 100 de milioane de euro.

Andrei Pitis, ANIS: Forta de lucru ieftina si necalificata nu este o solutie

Andrei Pitis, ANIS: Forta de lucru ieftina si necalificata nu este o solutieIn toate startup-urile in care a fost implicat, Andrei Pitis – investitor si presedinte in cadrul ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), a incercat sa dezvolte o strategie care sa ajute oamenii si business-ul.

“Am incercat sa vedem cum putem incepe un start-up, ce lipseste si ce ar trebui facut . Trebuie urmarit ce se intampla intr-o companie in decursul timpului. Daca exista lucruri care pot fi automatizate exista solutii si atunci trebuie aplicate pentru o eficientizare a activitatii”, a precizat Pitis.

El este de parere ca forta de lucru ieftina si necalificata nu este o solutie: “Daca sunt automatizate activitatile de suport, interactiune cu clientii si multe altele atunci efortul unui IMM este cu mult redus. In acest fel, o companie nu mai are doar o solutie, are un intreg proces”, a mai precizat investitorul roman.