1 / 7

Andrei Kovari, 17 ani: Vreau sa creez un nucleu care sa sustina activitatea roboticienilor

STUDII: elev, clasa a 11-a, Colegiul National "Petru Rares" – Bistrita Nasaud; PROIECT: robotul salvator

Andrei Kovari a creat in doar 24 de ore un robot, mai precis o platforma care poate fi folosit in special in viata de zi cu zi sau in cazul unor situatii de urgenta. “In cazul unui cutremur, un astfel de robotel poate identifica, cu ajutorul unui sezor de dioxid de carbon, o persoana aflata in pericol, fiind mai usor de folosit decat solutiile traditionale cu care sunt dotate autoritatile."

SURSA DE INSPIRATIE. “Cu cateva saptamani inainte de a-l proiecta, am urmarit un documentar despre primii roboti spatiali trimisi de rusi si de americani, unde erau prezentate problemele pe car le-au intampinat, dar si studiul comportamentului materialelor utilizate in vid, cat si un film legat de Cernobil. Aceste doua emisiuni mi-au ridicat multe semne de intrebare si atunci am incercat singur sa gasesc un raspuns. Si sper ca am reusit!”

COSTUL PROIECTARII.
“Sunt foarte multe variabile. Cum nu am sponsorizare, ma gandesc sa economisesc cat mai mult si de aceea apelez de cele mai multe ori la solutii second-hand. Proiectarea unui astfel de dispozitiv in regim S-H m-a costat circa 150 de lei, insa daca piesele erau noi, ar fi costat in jur de 500 lei”.

In tara sau peste hotare: unde vei studia? “De mic mi-am dorit sa urmez acest domeniu si m-as orienta catre ceva legat de bio-robotica. Am cautat diferite facultati, insa nu am gasit pana acum o institutie de profil care sa imi ofere ceva legat de pasiunea mea. Cele mai multe facultati din Romania si de la nivel european sunt legate de inginerie sau de mecanica si foarte putine cu specializarea in bio-robotica. Plecarea in SUA ar fi o varianta, dar distanta fata de casa este o problema."

Unde te vezi peste 10 ani? “Intr-un laborator de cercetare din Asia. Oamnii sunt extrem de civilizati acolo, unde beneficiezi de un anumit suport. In plus, ai de partea ta si tehnologia, care este net superioara fata de cea din Europa sau din SUA”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri